Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Braxton Hicks - лажни контракции

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 5 јуни 2012.

1. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    273
    Да прашам како ги осеќате лажните контракции. Јас до вчера мислев дека е движење на бебето сега кога читам малку се испаничив. Вчера малку подолго пазарев и имав такво како стегање и денес од сабајле повторно, не е болно туку е непријатно и трае по неколку секунди. Башка ја исчитав цела тема и малку ме испаничи тоа што прочитав дека ако ти се рацете на стомакот често може да предизвикуваш контракции. Дали е тоа вистина?

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.440
    Допаѓања:
    24.927
    Јас имам затегања на стомакот, се искривува еден дел, тврд ко "камен". И осеќам некоја чудна сензација, не е болка, ама нешто специфично, понекогаш нема ни да допрам стомак, поради сензацијата знам дека ми се стегнал. Таа сензација ја осеќам дури низ градите, како низ белите дробови. Па дури и низ задникот. :wasntme: Ваљда станува збор за овие лажни контракции.

На Herrra му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.440
    Допаѓања:
    24.927
    А всушност колку често во денот ако се случуваат се рачунаат за нормални?

Во последниве 2-3 дена многу ми се зачестија, а денес претерано некако. Мислам дека преку 30/40 пати ме затегнаа. Дури во одредени саат време имав на секои 5 минути. Не траат долго, 30-ина секунди. Ама денес стварно многу ги имам. На врв на се', бебе е екстра екстра активно, што не ми е чудно, такво си веќе одреден период. Ама стегаат овие, таа тегне и клоца, растура. Ќе експлодирам!

На Емина1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    273
    Која недела си?

5. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.440
    Допаѓања:
    24.927
    33+5

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    273
    Јас како што читав и двужење на бебето може да ги предизвика тие контракции. Нормални биле да не се болни и да траат од 30секунди до 2 мин. По 1-2 на саат време. Најбитно е да не се на интервали и да не се со се позголемен интензитет. Ако ти е сумливо тркни на контрола.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.871
    Допаѓања:
    25.338
    Три родив , и со ниту едно не осетив природни болки . Абе барем лажни да имав .. ништо .

На Kbr му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MSarche123

MSarche123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    52
    Zdravo dali bolki vo polovinata i dolniot del na stomakot bez stvrdnuvanje se lazni bolki ili porodilni. Terminot mi e sledniot mesec

9. Mane Koce

Mane Koce Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    97
    Јас сум 15та недела и од пред 2 недели отприлика почнав да ги осеќам тие лажни контракции. Некогаш се само како грчење на матката, а некогаш се и со болка. Сум читала дека обично се јавуваат по 20та недела и се безболни, па почна страв да ме фаќа. Дали има некој кој исто така ги осеќал од порана бременост?

10. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    4.278
    Da I jas taka osekav, porano od 20 nedela, zemaj redovno magnesium

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mane Koce

Mane Koce Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    97
    Земам 2x400 mg Магнетранс уште од 9та недела, ама не знам колку има ефект.

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.389
    Кај мене нема , јас почнав исто рано да ги осеќам а пијам 2x400 mg магнезиум.

Има денови кога немам а и денови кога по неколку пати ми се јавуваат.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    Dali laznite kontrakcii mozat da pridonesat i za otvoranje na grloto na matkata ili tecenje na vodenjakot? 25 nedela sum kako da imav bolki dolu vo stolakot nelagodnost ili sepak e sirenje na matkata?

14. Ma4eangor4e

Ma4eangor4e Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    20
    Здраво. Денеска мислам прв пт почувствував Braxton Hicks, 21+5 недела сум. Како вибрирање на матката осетив.. 1-2 минути и сега прекина, Дали ова се тие лажни комтракции?

15. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    Здраво. 36та недела сум и сега пред половина час почнаа како менструални болки. Не се на интервали, туку како почнаа и си траат. Издржливи се. Болки во кичма си имам веќе 2-3месеци така да неможам да се водам по тоа. Во петок имам закажано преглед. Дали е можно да се лажни болки? Незнам дали да чекам до прегледот, или да одам сега...

16. Barbie 12

Barbie 12 Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    24
    Здраво . Од вчера имам менструални болки а денес веќе 1 саат имам стегање во стомакот на секои 3 ипол минути . Незнам дали се лажни или вистински контракции.

17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.396
    Допаѓања:
    42.136
    Ако се на точни интервали веројатно не се лажни, може подобро да тркнеш до болница.

18. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    3.548
    Здраво, денес бев на преглед ради тоа што се посомневав дека водењакот ми е напукнат ( се разбудив со мала количина вода на гаќите). Според количината на плодова вода што ја имам, кашлав при преглед др кажа најверојатно не ми е напукнат. Ме вклучија на цтг и покажа контракции, др беше повеќе загрижен за контракциите и ми кажа да примам инекции за зреење за секој случај. јас таква болка не осеќам, најверојатно се од лажните контракции ама ни лажните не можам да ги распознаам. Како се осеќаат? Јас повремено осеќам цврст стомак и тоа се од десната страна ама до сега мислев дека бебчето така ми се мести со грбчето/газето и дека од него е цврсто, да не се случајно тие контракции? 31+4 сум.

19. 86 kiki

86 kiki Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    I ja toa sakav da prasam vo 26-nedela sum grloto mi e skrateno malku povekje od sto treba pa mi rekoa ako osetam kontrakcii da odam hitno pred 7 god so prvoto dete naednas me fati i koga otidovme bev otvorena

20. @marija

@marija Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    23
    Zdravo
    Dali nekoj imal lazni kontrakcii vo 6 mesec od bremenost i kolku vreme traat i dali se opasni?