Jas imam ama neznam dali e toa.Na desnata strana najcesto,mi stanuva tvrdo i stomakot mi se izoblicuva.Majka mi vika bebeto bilo.Se mestelo.Ili e glavceto ili gazeto.Deka topce tvrdo
Мислам дека е бебето, и кај мене е така. Баш седам го гледам стомакот, и гледам кога ќе мрдни бебето и се испапчува од лево најчесто кај мене, И некогаш ќе го погалам или под стегнам и се мести.
И вчера и денес сум со бодежи.. нели и ти реков кај и да е очекувам да почне да боли, доста пауза имав од две недели без болки камен мешето ми станува, имам слика подигната топка од едната страна... бута со газе или глава Овие два дена ептен чудна болка, мислам како во секој момент дека ке добијам... баш така ме заболува стомаков...
Јас почнав да чувствувам контракции уште од 11 недела, прво мислев дека е бебето, ама потоа сфатив дека не може толку силно да удира бидејќи во 11 недела е многу мало и нема толку сила, а плус и “ударите“ се повторуваа на исто место. Ги имам секој ден по 5-6 пати, некогаш и повеќе и кога седам и кога лежам некогаш траат по минута - две, некогаш подолго. Ги спомнувам често кај гинекологот, ама некако не им придава големо значење. Нормално ли е?
Читам за лажниве контракции и обично се објаснува како стврднување на мускулите во долниот дел од стомакот.... и многу важен детал дека е безболно. Е сега, јас го имам тоа стврднување ама мене не ми е безболно. Чувсвтвувам како менструална болка буквално, дури и грбот отпозади ме боли. Дали се тоа лажни контракции или пак нешто друго? Утрово, дури во еден момент ме фати страв да не се вистински, ама некако болката се издржуваше па не отидов на доктор , иначе сум 32+7.
Aкo се издржувa бoлкaтa и aкo не се пoјaвувa нa ист временски интервaл тoгaш тoa се припремните кoнтрaкции. Кaј некoи oвие кoнтрaкции се бoлни кaкo менструaлните a кaј некoи безбoлни.
I jas sum 11 nedela i custvuvam isto,nekogas kako nesto tvrdo na leva strana pa me popustuva neznam ni jas veke dali e normalno?!!. Vcera na dezuren i mi vika prasajsi koga ke pravis kontrola narednata nedela neznam ni jas...
Повремени болки се нормални низ цела бременост, затоа што расте матката и се шири... е сега ако ептен боли и ептен често и не се издржува, тогаш не е нормално. Матката како што се шири и по некогаш си контрахира, што пиша баш некоја членка дури и при оргазам контрахира матката. Така да ако болките се неиздржливи, да одите на лекар... но ако ги има чат пат, поминуваат, ако се издржуваат да не се грижите, магнезиум повеќе тој ден со болки и повеќе одмор
Сношти повраќав и од тогаш имам како некои боцкања во стомакот долу од десно ,не се зачестуваат ама ги имам цело време,ќе ме боцни како со игла еднаш или два пати и престанува,инаку сум 35+1,и се јавив на докторката ми вика болките не се како бодежи
Дали некој знае како изгчедаат Бартон Хикс контракциите?. Денес некако позатегнат го чувствувам стомакот и малку како блага менструална болка имав. Траеше кратко и се смири. А баш тогаш бебе маваше толку силно што и мешко се поместуваше. Па сега нз дали се лажни контракции или бебе се вртеше во друга позиција.
Добро е. Моиве достигнуваа јачина до 80, а болка не почувствував освен тегнење и снемување воздух, па да си се утешам.
Епа тоа е. Читав како некои имаат болки, а на цтг рамна линија и ај си викам да си прашам јас оти болки како болки немам. Инаку вчера бев кај матичната, па уште некој ден и да се преселам ск, редно време е.
Не, мислев и лажните ги немам кога ми прават цтг. Само дома ги имам. Инаку си реков да не сме се начекале денес во Ремедика
Имаам некогаш контракции..ретко...да не се заречам..но матичната ниту ме прашува ниту ми даде магнезиум кога и кажав...Мg задолжителен е или како?
Земи си магнезиум обавезно доста е корисен а и помага многу, јас користев магнезиум директ 400мг на алкалоид и сум задоволна.
Темава "спие" одамна, па да ја активирам Ова ми остана малку нејасно и од претходната бременост. Никој не обрна внимание покрај останатите дијагнози. Како ги разликувате дали е Бракстон или обично поместување на бебето? Знае да ме стегне и да се подигне цел стомак, мислам ќе ми експлодира во моментот и како пред добивање да ме заболи...