Јас сум алергична на пеницилин ( cave penicillin ). На почетокот стручњаците кажаа тие што се алергични да не се вакцинираат. Ама работата излегува од контрола. Како почнаа со мерките, несмееш ова, неможе она, ние кој што не сме вакцинирани, нема да може од дома да излеземе. А, ќе треба да одам на работа, дете да носам во градинка. Сношти истражував на некој странски сајт на англиски ( не ми замерувајте, но заборавив како се вика ). Таму стои дека и тие што се алергични на пеницилин може да се вакцинираат со Фајзер, Астра Зенека и Модерна. Дали сте се соочиле со истиов проблем како јас? Дали некој се вакцинирале, а се алергични на пеницилин? Секоја информација, добро би ми дошла.
Исто и маж ми алергичен на пеницилин прими Синовак. Без никаков проблем помина со двете дози. Ревакцина на 21 ден.
Јас сум со Фајзер и добро поминав а сум алергична на пеницилин. Ќе си наброиш на што се си алергична, тие ќе одлучат што да ти стават врз основа на листот што ќе го пополниш. Воедно ќе те советуваат да си поседиш едно 30мин по вакцината.
Татко ми исто е алергичен, се вакцинираше со Фајзер пред 2 месеци. Се помина супер, немаше никакви реакции.
21 ден. Сега во четврток сум на ревакцина. Пишувано имам во некоја од темите дека имав само болка во раката и поспаност првите 4-5 дена.
Познавам 4ца во непосредна фамилија со овој проблем. Сите се вакцинирани. Две со Фајзер, двајца со Синовак. Едино чекаа 30 минути место 15. Никакви несакани ефекти од после.
@Bebac алергија на пеницилин нема никаква врска со вакцина. Треба да внимаваат само тие што имаат анафилактички шок добиено од било кој лек (ама и кај нив е само подолго времето на набљудување). Јас сум алергична на сулфонамиди (друг тип на антибиотици), маж ми на аспирин, кетонал и други аналгетици. Се вакциниравме со Спутник и немавме реакции. Претходно прашавме лекари и сите ни рекоа нема врска со алергиите што ги имаме.
Имам блиски кои се алергични на пеницилин, и препорака на комсијата беше дека може да се прими било која вакцина освен Спутник. ( едната личност се вакцинираше со Синофарм, а другата со анафилактички шок, со Астра Зенека ), се помина во најдобар ред.
За сите вакцини си имаш уптаство за употреба преведено на македонски на Сѐ за вакцините - Официјална веб-страница за вакцинација против КОВИД19 (kovid19vakcinacija.mk). Таму пишува кои се контраиндикациите за секоја од нив (колку што гледам пеницилин не е никаде спомнат).
Може да се вакцнораш, вакцините не содржат пеницилин. И јас сум алергична и примив Синофарм, таа ми ја препорача др Пановски.
Моја блиска личност, со куп алергии и постење на анафилактичен шок во минатото, ја прими Фајзер. Буквално како да не ја примила, ни реакција, ни ништо.
И јас сум алергична на пеницилин, меѓутоа како осип, не пеницилински шок. А тоа што го зборат мислам дека е за тоа. Јасно пишува во формуларот, дали сте имале алергиска реакција која се дава како инекција. Јас не им кажав на што сум алергична бидејќи се е тоа во форма на апче. Еве недела ипол после прва доза фајзер, се е ок, само болка минимална во рака имав. Вакцината не содржи пеницилин, баш тоа го нагласија.
И јас сум алергична на пеницилин и се вакцинирав со синовак две дози, без никакви проблеми. Совет од матичен ми беше да не се вакцинирам со Спутник, другите се ок.