Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

ChatGPT и иднината на вештачката интелигенција

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Lella, 22 јануари 2023.

1. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.148
    Колку повеќе го користам, толку поголема примена му наоѓам во секојневието, особено за учење. По тие предмети што комплетно сум се откажала од презентации, а не ми се читаат огромни учебници, му го кажувам името на лекцијата и како guidelines му ги давам поднасловите во лекцијата. Му специфицирам колку опширно сакам да раскажува, и со колку комплициран јазик. Читајќи го тоа што ќе го врати, правам забелешки за работи што не ми се јасни или сакам поопширно да објасни.

Одлично е за учење, зашто ми дава одговор на точно тоа што сум го прашала, место да барам по видеа или рандом места онлајн. Плус не постои стигмата околу прашања како пред професори, колку и да е глупо прашањето не е битно, ќе ти го одговори најнормално. :D

На крај барам да ми даде multiple choice и есејски прашања, му ги одговарам и оценува колку ми се точни. Не се потпирам баш на ова зашто некогаш неточните одговори ми ги смета за точни, ама супер е за вежбање. Верувам дека постојат и уште попрактични начини за учење со него, ама се немам разбуричкано. Сепак ако немате пробано да учите со него, ова нека ви е поттик да пробате. :lol:

На Alex.T, Angie1432, Hija.de.la.luna и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.530
    Дечки, ChatGPT стана мој личен тутор за програмирање. :D

Кога заглавам при програмирање, го прашувам како се кодира одреден дел од задачата, и потоа ако уште не ми е јасно (а најчесто не ми е), ми разјаснува. Мислам дека буквално ме научи логички да размислувам.

Седам благодарна што сум генерација што учи заедно со AI, навистина е феноменално.

На Aнонимус_ и Lella им се допаѓа ова.
  3. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Ne mozam da se registriram na aplikacijava, kaj site e vaka? :?:

4. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.189
    Не е поврзано со ChatGPT но е поврзано со вештачката интелегенција.

Човек кој е во инвалидска количка повеќе од 10 години проодува со помош на AI и нова иновативна технологија развиена од швајцарски научници. Импресивно. Секако оваа технологија треба многу време да се оптимизира и доведе до состојба на нормално функционирање и одење но и ова е еден огромен напредок.

Каде ли ќе оди вештачката интелегенција за 10 години со развивање на 5G/6G мрежата.

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  5. exceptional

exceptional Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    571
    Знаете некоја добра апликација за AI editor на слики?

6. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.844
    Допаѓања:
    39.598
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.026
    ChatGPT е солиден "терапевт", знае да дава интересни одговори, ко на пример:

20241028_133928.jpg

Колку прекрасен одговор.
    Без заебанција, скроз солиден. :wasntme:

Има уше некој шо си го користи за разговор? :D

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.530
    Pls, и јас имам чат кој го именував "Therapy session" и му кажав да се понаша како да ми е психотерапевт. :$

Се му изнакажав и ми даде многу убави совети и методи за смирување. Кога повторно имам некои мисли, го отварам чатот и препрочитувам. Баш многу ми помогна да сфатам некои работи и ми ги валидираше чувствата. Ми помогна да сфатам дека не сум луда што осеќам некои работи.

После го прашав што може да заклучи во врска со мојот карактер од разговорот, и ми направи анализа, многу ми се свиѓаше. Обожавам технологија.

На Alex.T, Mucika, MissChievous и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Sloncheee

Sloncheee Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    7
    Kako se koristi ova chat GPT kako da go simnam na tel objasnete mi nemam pojma a samo znam deka postoi vakvo neshto

10. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    295
    За да го симнеш на мобилен треба да одиш во Google play и таму да побараш ChatGPT бела икона со црн цртеж како цвет и толку после отвараш апликацијата и прашуваш што те интересира. Еве последно јас што прашав е дневно мени за внес на 100 грама протеин и ми даде што да јадам за доручек, ручек , вечера и ужина.

Последна измена: 17 јануари 2025
  11. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.148
    Ако користите chatGPT пробајте да минимизирате колку што може повеќе број на promts, и без непотребни работи како фала и слично. За секој prompt се користи по околу едно шише свежа вода за одржување на системите. Многу е лош за околината. Откако дознав за тоа максимално го одбегнувам.

На theowndemon, Biljarkata, Shelea и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.257
    Допаѓања:
    136.646
    Сигурно има дијабет, нека се провери, не е нормално толку свежа вода да пие за секое фала и пријатно. Дали флаширана или чешмовача пие?

На DS10, Espadrila, Lilit и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    259.793
    Зборува за ладењето на серверите и влијанието на околината што го имаат.

На theowndemon, Angie1432, oblace1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.257
    Допаѓања:
    136.646
    Со свежа вода...

И еве што вика

No, that’s not true. I don’t actually use fresh water or any physical resources like that to generate responses. I operate entirely through digital processes on servers, so the resources I use are more about computing power (energy, processing). The idea of using water for every prompt might be a misconception or a misunderstanding—though water is used in the production and cooling of data centers in some cases, it's not tied directly to the number of prompts I generate.

But it’s interesting to think about the environmental impact of digital systems! Does that spark any other thoughts for you?

15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    259.793
    Се брани^ :) ако не вода, струја. Па како е дојдено до струјата итн...

На theowndemon, Angie1432, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.257
    Допаѓања:
    136.646
    И форумов е на некој сервер и со секој пост две кила вода од Драгор пие.

На DS10 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.148
    А што сега демек не ти се верува? :D Не тресам од ракав, општо познато е дека податочни центри трошат вода, а тие што работат со AI трошат многу повеќе отколку што првично се мислеше. Слободно изгуглај, да не ставам рандом линкови тука. Постирање на форум е комплетно различна работа од генерирање одговор од chatGPT и не можат ни блиску да се споредат во пресметковни барања.

Не го пишав како напад, сите сме користеле AI за разни работи, туку за повеќе луѓе што не знаеле да дознаат дека има влијание на околината и со усул да го користат. Исто како што внимаваме да не фрламе отпад насекаде или да гасиме чешма при миење заби.

Инаку фемина не троши вода од Драгор, туку хостирана е на cloud провајдер, а серверот се наоѓа во податочен центар во Франкфурт.

На theowndemon, Askopje, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.315
    Допаѓања:
    158.326
    Па види, и 10 Цециња у сметководство, ќе потрошат вода за кафе, пиење и мочање колку АИ, ќе потрошат и струја, а и плата ќе треба да им дадеш што пак прави плус додатни издатоци како парични, така и за животната средина во поширока смисла.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.148
    Не Лилит, десет Цециња нема да потрошат исто колку chatGPT, туку 70000 Цециња. Тоа е поентата на муабетот. Да, сè што постои троши ресурси, ама ова троши многу повеќе. Затоа воопшто не е штета барем да сме информирани.

На theowndemon, Gosh и JoyJoy им се допаѓа ова.
  20. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.128
    Ако се навикнеме на лажни емоции од AI, ќе станеме емотивно коптави да сочувствуваме со вистинските луѓе.
    Компаниите ќе ја заменат човечката способност со AI, правејќи ги дури и најквалитетните работници вишок. Напредокот нема да зависи од знаење или вештина – туку од тоа дали воопшто си потребен.
    Со ова не можеме попаметни да станеме, можеме само понеписмени.
    Како што с. мрежи ја заебаа нашата способност да се фокусираме на било што повеќе од пет секунди, сега вештачката интелигенција ќе ја заебе последната мозочна клетка која сè уште може да обработи две мисли по ред. Ќе станеме овци кои примаат однапред направени одговори без да размислиме дали држат вода овие или не, неписмени говеда што чекаат машината да ни каже што да мислиме.
    Целта на АИ е да ја подобри нашата работа, а не да ја преземе, ама и динамитот бил измислен за индустриски цели, па се користи за воени намери. Така што човекот секако дека нема да мисли кога ќе види дека има кој да мисли за него.

На boo3 и Biljarkata им се допаѓа ова.