Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

ChatGPT и иднината на вештачката интелигенција

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Lella, 22 јануари 2023.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.315
    Допаѓања:
    158.326
    Ние сме навикнати веќе на лажни емоции, а не сме свесни.
    Исто така, најспособните работници најчесто се маргинализирани заради веќе емотивна отупавеност на луѓето и политичарење наместо работење.
    Ако дозволиме неконтролирано и непаметно да ја користиме, се согласувам дека ќе отупавиме. Но токму тоа не е намерата. На крајот на денот, за да може да функционира сепак не е целосна замена на човекот, туку олеснување и забрзување до крајниот резултат. Сепак се се сведува на тоа што ќе избереш да добиеш?!
    Злоупотребуваме се, но на крајот сами сме одговорни, а не напредокот. Тоа значи дека не напредуваме со напредокот. Тогаш атеншн спен имаме не повеќе од 5 секунди, склони сме на наведувње и слепо водење како тн овци.
    Од друга страна, се наведено веќе се случува и без АИ. Само што секогаш мора да ни е некој крив сем ние самите.
    Нормално ако пијам по 2 л кока кола дека ќе добијам некогаш дијабет. Јас правам свесен избор колку и до каде ќе ја пијам. А нели и кока колата била најпрво лек.
    Многу работни процеси се олеснуваат, многу работи стануваат пообјективни и многу поверојатно е дека ќе имаме доволно време повеќе работи. Дека секогаш постои опција да се злоупотреби - постои, глупи примери можеме да вадиме безброј, но нели пак се сведува на тоа - човекот, емоциите, поттикот. Ако се сведува и носи кон злоупотреба, значи врска нема аргументот за недостиг на емоциите - води кон контрадикторност и апсурд.

2. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.128
    Проблемот е што помладите генерации едноставно спијат со chatgpt. За идеја да ги прашаш, велат да го прашаме chatgpt. Страшно значи.
    Може и детето кога ќе треба да го крстат ќе го прашат роботот што име да му дадат.
    Се што е измислено е измислено за да се користи умерено и со усул, ама усул се нема. Ни со кока-колата, ни па со ова ќе се има.
    Мислиш ако му дадеш на мало дете кока-кола од кило и пол ќе одбие да ја испие цела? Нема шанси да одбие, ќе пие колку што може, не колку што е во граница на нормала. Така и со ова, кога му е сервирано на некој ќе го користи колку што може. Зошто на пример некој да се замара кога chatgpt ќе ти каже се за 2 секунди?
    Затоа на некој што не му е развиен мозокот убаво не му се дава се. Ама ова е на интернет и секој што има пристап до истиот ќе користи додека може, и ќе умре со него.

3. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.698
    Допаѓања:
    3.939
    Малце е долго видеово ама вреди, се мочав од смеење:rofl:

На tel-ef му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.128
    И јас бога ми се убив:D
    Screenshot_20250301_201741_Facebook.png

5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.895
    Допаѓања:
    171.486
    Еве кој интересира поќе Лела за шо збора, дирек од MIT: https://news.mit.edu/2025/explained-generative-ai-environmental-impact-0117

Јас на поќе наврати имам "какано" против AI, особено ко беше актуелна дискусијата за украдена уметност за да се храни AI и после да прај уметност базирана на туѓ стил.

Од чатови како chatGPT разбирам негово постоење ако е нешто шо Google не можи да го одговори. Како луѓе сме склони кон полесната опција па сфаќам дека нема "будали" ко мене шо би листале 50 страни да најдат шо сакат. Со chatGPT ќе заштедиш време ако едноставно не го наоѓаш на Google одма. Ама, премногу често слушам дека за проста информација некој чука chatGPT да му одговори место да чукни на Google и одговорот да е првата информација - јади од мене. Буквално се оддалечваме од пребарување информација, а према мене то е вештина.

AI не е лош. Воедно нема потреба да е толкав дел од секојдневието. Си има потреби и примени и мислам дека моментално оти е ново, сме во време каде му прајме overuse. Мојот проблем со AI е баш то, overuse. И немаше да имам проблем ако немаше толкав ефект на еко системот. Пошто ако некој изгуби вештина да пребарва информации никако не ме афектира.

На Lella и Milobebence им се допаѓа ова.