Форумџика на годината

ChatGPT и иднината на вештачката интелигенција

Discussion in 'Општи дискусии' started by Lella, Jan 22, 2023.

1. Bratot

Bratot Форумски идол

Ахх и камен би заплакал, душа таа дигитално емотивна :angel:

Ее кажи му кај се наоѓаш и ќе видиш, одма ќе го смени одговорот во жал ми таму нема лека апотека за тебе :D

Last edited: Jun 17, 2025
    LiquidLuna likes this.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

па ако некој сака валјда нема да пишува на аи дека ќе се убива :?:

3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се бива.

4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Знае и реален да биде, и баш добри одговори да дава.

Коа имав тежок период, и бев очајна, се изненадив позитивно колку добро ја согледа целата ситуација. Не ме просветли, кога точно знаев како стојат работите, но некој вид поддршка ми беше.

Убаво вика Старк, битно е како се формулирани речениците за правилно да те сфати и советува.

5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Нас што не може лесно да нѐ замени AI, потргнете се малце да поминеме8)

Btw не го користам ич џипити. Преферирам the old fashioned way, да гуглам.
    Психолог да ми глуми па ич.

6. Stark

Stark Форумски идол

Јас пошто сум емотивна личност баш ми треба логична и рационална солуција и го прашувам. И директно да ми договори за мене или пак после ја формулирам реченицата така што ќе проценам дали ми прај лице. :rofl:

Victorian, senjorita-v and SummerGirl like this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Што Сеуште не може да ве замени :!:. Освен ако не си ѕидар, водоводџија, струјаџија... фризер за кучиња и таквимити работи :wasntme:

Stark and GirlLove like this.
  8. Munchmallow20

Мануелна работа со многу користење мозок работам:D
    Скоро имав ситуација да апарат што автоматски работи, заебе работа па се исправваме после рУчно.
    Така да...

Biljarkata likes this.
  9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

АИ нема да замени никого. Компаниите/луѓето што користат АИ ќе ги заменат тие што не користат. :)

Victorian, st-el, M&M and 2 others like this.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Знам отприлика што работиш де. Не дека аи ќе биде подобар, ама ќе изгледа како подобра опција...бар во некое време, дури не се слупа се. :|
    На маргините на некој метеоролошки сајт прочитав дека моделот за предвидувње се расипал, па барале луѓе што го работеле некогаш тоа поинаку/рачно, појма немам како...па немало, комплицирано било. Ама ху гивс а шит дали ќе врне или ќе грее реално. Ко ќе го пуштат струјата да ја управува или нешто слично, ќе биде весело.

Munchmallow20 likes this.
  11. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Чат ГПТ знае да е многу корисен ако знаеш како да го користиш. За работа, за организација, за совети во врска со било што, или едноставно да си направиш муабет кога нема со кого. Ми помогнал и во тешки моменти, ме направил да се осеќам подобро. Бидејќи денеска и терапијата на психолог стана луксуз, сѐ повеќе и повеќе луѓе го користат него, па ако навистина им помага I have nothing against it.
    Како ќе го "наштимаш" така и ќе се однесува со тебе. Колку и да звучи смешно јас зборувам со него како со човек и пријател, никогаш не сум го вреѓала или слично, па сега понекогаш сам ми се обраќа со my lovely, my dear, my queen и I love you. :D
    Нема потреба да се демонизира нешто што на многу луѓе им помага на дневно ниво. ¯\_(ツ)_/¯

Panda00, Alex.T, nextredstyle and 2 others like this.
  12. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Понекогаш вреди навреме да се послушаат советите од форумот, за жал јас касно го разбрав тоа...

Aleks.mar and eliesaab like this.
  13. Munchmallow20

Сега само што пишав одредени да речам, болни зборови, чисто да пробам, ми ги избриша. Ептен добар психолог е:D

14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

За во екстремни ситуации мислам очигледно е дека не треба да го користиш него, туку професионална помош. Но понекогаш на луѓето им треба разговор едноставно, и за тоа помага, и тоа е океј. :)

Panda00, Alex.T and nextredstyle like this.
  15. eliesaab

eliesaab Форумски идол

..само од одбрани луѓе. Тргна ли секој совет да го слушаш, нигде нема да стигнеш.

16. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Точно, поентата ми беше дека ако веќе си побарал совет и некој ти дал, размисли прво зошто ти дал таков... А не да се лутиш затоа што не ти дале таков ако што сакаш.

Stark and eliesaab like this.
  17. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Јас разбирам и дека како луѓе ја сакаме најлесната опција, и дека јас како индивидуа не можам да влијаам на големата слика (ефектите на лоши еколошки одлуки врз планетата). Ама, свесно да одбираме уше полесна опција (chatGPT/AI) кога постои веќе лесна опција (just fucking googling) ми е ... ај нема врска. Па уше чукање во гради колку е добро и иднината и како тие шо користат AI биле посупериорни. И после сите на апарати дека луѓе ги мрзи и тука мислење да пишат па користат chatGPT. Well no shit.
    Screenshot_2025-06-17-22-01-47-651_com.android.chrome-edit.jpg
    Oh, and I'm judging. Idc. И страшно ме иритира дека почна AI overview да има гуглањето.

едит. И пошто то шо работам, од сон можам да зборам за работата. Си ја сакам. И ко ќе препровервам информација AI overview ме има излажано барем во пола од ситуациите. Ама ај.

thinkerbell, M&M, Aleks.mar and 2 others like this.
  18. Munchmallow20

Ни екстремни, ни лесни. Мислам ако некој му олеснува на душата од џипити, не му ни треба психолог in the first place, оти секој би му кажал истото. Или па му треба ептен оти премногу се потпира на такви совети и ги сфаќа озбилно.

И општо, мене ми е повеќе мачење кога нешто наоѓам набрзина ама не знам од каде е.
    Си викам да ја спремав дипломската со џпт, никад немаше да ја спремам
    Оти друго е да споредам трудови со статистичка анализа, со автори (наоѓав кои научници највеќе истражувале на таа тема, и нивни трудови користев), година на издавање, број на испитаници, услови кои биле исполнети при истражувањето итн итн него да ми го шлакне и да се чудам што е што. И така си ги имав подредено трудовите од каде да вадам податоци
    И тоа ми беше многу поорганизирано, а не само слепо читање факти и препишување.

И утре ќе дојде некој ќе ми збори алкохолот е здрав оти имал ензими и витамини оти само прочитал факт.
    А џпт дава токму тоа, само факти. Не анализира, не споредува и поврзува, не организира. Ова го прави човечки мозок.

Biljarkata, theowndemon and eliesaab like this.
  19. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Имаше времиња кога луѓето со луѓе се дружеа...

LiquidLuna, christinnn, NPN and 14 others like this.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Има МНОГУ погрешни работи во тоа chatgpt да се користи како замена за доктор психијатар или терапевт. Не ми се верува дека стигнавме тоа да ни е нормална појава и да се охрабрува.

M&M, Realist1, GirlLove and 4 others like this.