Форумџика на годината 2019: НОМИНАЦИИ

Cheesecake

Дискусија во 'Рецепти' започната од nena2010, 6 август 2011.

  1. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    24.822
    Пол:
    Женски
    Дали некој има рецепт за Cheese cake ама да му е успробан. Сакам да направам ама не сакам да земам некој од интернетов.
     
  2. Butterfly-itgirl4s

    Butterfly-itgirl4s Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    279
    Леле само сто јадов таква и отворам фемина и право на тоа налетав но мојава ја купив мммммм сори фор офф
     
  3. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    24.822
    Пол:
    Женски
    Од каде ја зема :)
     
  4. Butterfly-itgirl4s

    Butterfly-itgirl4s Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    279
    Ја земав од Кауфланд
    П.С во странство сум :wasntme: па сигурно ја има и кај вас сте виделе низ скопје низ маркетите? инаку бас вчера прасував зосто се вика така направена е од (ај да не тропнам некоја глупост ама )кварк се вика тоа незнам кај нас како се вика не е млеко туку несто како павлака но не солена,не ми се смејте бас ке проверам и ке написам
    http://www.food-shop24.com/images/oetke ... 0torte.jpg
    ваква иста сега јадев

    http://kochidee.shipdown.de/data/Image/kaesekuchen.jpg
    а ваквите ми се најубави
    ај ке проверам мозе некој од моите знае како се прави
     
  5. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    3.364
    Допаѓања:
    43.851
    Не сум правела, обично купувам од Палма или има многу убави пакувани од Зафир - ги има и во мали пакувања - како 1 колаче му доаѓа, и поголемо. Ааа, да, и во Канела се ептен убави, и во Пелистер. Се прошири листата :D

    Рецептот го има и на Фемина, ама не сум го пробала:
    http://www.femina.mk/%D1%80%D0%B5%D1%86 ... 1%98%D0%BA
     
    На Sweetlove_0312 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    24.822
    Пол:
    Женски
    фала, ќе пробам некој рецепт. Инаку и јас сум јадела купечки ама сакам да си направам дома. Сакам да си се моткам по кујна и да си готвам :))
     
  7. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    3.364
    Допаѓања:
    43.851
    Пиши тука кога ќе пробаш некој рецепт. И јас одамна сакам да пробам да направам дома, ама никако да се решам.
     
  8. Lilit

    Lilit Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    6.989
    Допаѓања:
    90.502
    На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    24.822
    Пол:
    Женски
    http://www.minjina-kuhinjica.com/desert ... breskvama/

    Бидејки имав дома праски ја направив оваа торта која не се пече. Е сега не најдов премазот горе сто се става па кје ја служам горе со матена хопла па ќе видиме како ќе испадне.

    Лилит кје ја пробам и таа што ја стави обавезно само сега не ми се уклучува рингла од жешково.
     
  10. rainlover

    rainlover Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    621
    Ја меркам од кога беше поставена на сајтот, ама никако да ја направам. Барем додека не купам нов миксер, пред некој ден стариот ми цркна. А за премазот одозгора барав по нет дали има такво чудо кај нас, најдов едно на Подравка, ама не сум побарала по маркетите.
    [​IMG]
     
  11. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    24.822
    Пол:
    Женски
    Супер е рецептот. Препорачувам. Јас место преливот ставив чоколаден прелив одозгора и преубаво дојде. Еве како изгледа.
     

    Прикачени фајлови:

    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    14.414
    Допаѓања:
    109.429
    Пол:
    Женски
    Ај и од мене едно рецептче за чизкејк... додуша, не е мој, го нашла братучетка ми на интернет, па го направи, ми се допадна, па и јас денеска го направив. Лесен е, се спрема многу брзо, нема потреба од печење, а гарантирано ќе уживате.

    Кора: се мати еден маргарин со 4 лажици шеќер во прав (јас ставив две), се додаваат 12 лажици млеко и 300 г мелена плазма, па се меси со раце. Јас додадов и екстракт од ванила, инаку не мора. Се става во тавче (се плеска :D како кора) и правец фрижидер. Може да го ставите на хартија за печење, полесно ќе ви е да го извадите.

    Бел фил:се мати 250мл слатка павлака, а посебно се мати 500 г крем сирење/кајмак - по ваш избор (јас препорачувам маскарпоне, бидејќи има неутрален вкус, ама сепак е поскапо, па може и било кое крем сирење што не е многу солено) со 8 лажици шеќер во прав (тука ги додадов тие две што не ги ставив во кората, значи 10 лажици). На страна се меша 150 г вода со две ќесички желатин, се вари до вриење (да не врие), па оладено се додава на крем сирењето. Потоа се додава и павлаката и сето тоа убаво се меша. Се става врз кората и се остава во фрижидер барем еден час, да се олади и стегне убаво.

    Прелив: 200мл вода со две кутии овошен микс, 10 лажици шеќер и две ќесички желатин се варат на оган, ама да не врие. Се меша убаво, ако сакате може да го процедите, и оладено се става врз белиот фил. И пак во фрижидер, да се олади убаво.

    Ептен е вкусна, и лесна. Таман за летово, да не се мачите со печење. Уживајте!
     
    На Espadrila, ines.h, SlAtKi4ka.SlAtKi4ka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    12.867
    Пол:
    Женски
    Annath убава е рецептава, не ми е јасно само што се подразбира под две кутии овошен микс?
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    14.414
    Допаѓања:
    109.429
    Пол:
    Женски
    Смрзнато мешано овошје (малини, капини, јагоди...), по желба. Јас ставам шумско овошје :)
     
  15. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.650
    Допаѓања:
    35.903
    Пол:
    Женски
    Уххх, ова ми е омилениот колач :P

    А да не знаете случајно колку е маскарпонето? И мене ми препорачаа со него да пробам, а добра замена може да биде и фета, поентата е само да е што помалку солено, а со кајмак некако скептик сум, сепак кајмакот е многу солен.

    И јас имам некоја рецепта дома, да ја најдам и ќе ја пишам тука, само не ми е јасно како да ја постигнам таа глазура одозгора зашто каде и да сум пробала освен овошјето, глазурата е малце растеглива, како од џем.
    Инаку имам читано дека глазурата може да биде по избор, било какво овошје од типот јагоди, боровници, мешано шумско, а може пак да биде и чоколадна.
     
  16. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    24.822
    Пол:
    Женски
    Maskarponeto во Веро е околу 400 денари на Zbregov.
     
    На solenka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    14.414
    Допаѓања:
    109.429
    Пол:
    Женски
    Околу 400 ден. е 1кг маскарпоне, а пакувањата што ги има по маркетиве се од 500г, и се некаде од 200-220 ден., зависно кај го купуваш. А маскарпонето може да се замени со несолена изварка (не урда), ама тоа во продавница го нема да се купи, јас купувам од луѓе што ги познавам, дома си прават сами.

    Инаку, во глазурата обавезно да ставиш желатин ако сакаш да ти биде цврста како желе. Ај ќе ставам слики од мојот чизкејк, баш го сликав :)

    Edit: ете и слики :)
     

    Прикачени фајлови:

    • DSC01627.JPG
      DSC01627.JPG
      Големина на фајлот:
      239,4 KB
      Прегледи:
      851
    • DSC01628.JPG
      DSC01628.JPG
      Големина на фајлот:
      223,5 KB
      Прегледи:
      860
    На lunchy, Haritiela, do-re-mi и 19 други им се допаѓа ова.
  18. rainlover

    rainlover Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    621
    Пред некој ден правев cheese cake според рецептата што ја има постирано Нена2010 (од minjina-kuhinjica) само што наместо праски додадов вишни.
    Инаку за преливот за тие што прашувавте каде може да се најде и јас побарав по маркетите, но не најдов, па побарав на интернет како може да се направи некоја алтернатива и еве еден рецепт (кој е супер!):

    Прелив за торта
    - 250 мл сок (јас земав од вишни)
    - 25 гр. густин (2 големи и 2 мали лажици)
    - 30 гр. шеќер (2 големи и 1,5 мали лажици)

    Густинот се меша со малку сок (да нема грутки), остатокот од сокот се вари со шеќерот. Се трга од оган и се додава густинот, па се вари на тивок оган со постојано мешање, да се згусне.
     
    На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NB86

    NB86 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    68
    Мора да пробам некој ден од вашиве рецепти, маж ми обожава cheese cake, скоро секој ден си купува од Канела пошо ја неам поима од правење.
     
  20. MandyLane

    MandyLane Популарен член

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    9.550
    Пол:
    Женски
    Овој рецепт ми е нај за чизкејк.

    Потребно е:
    -125гр маргарин
    -2-3 пакувања колачи ( од оние две бисквитчиња и внатре фил )
    -600грама крем сирење
    -500 грама шеќер
    -125гр брашно
    -1 ванила
    -200мл кисела павлака
    -3јајца

    Прво, колачите се дробат и се мешаат со маргаринот. Добиената смеса се нанесува во тава,рамномерно, и се пече 20минути на 200 степени.
    На страна, сирењето, шеќерот, павлаката и ванилата се матат со миксер се додека смесата не стане пенеста.
    Потоа се додаваат брашното и јајцата.
    Смесата ја нанесуваме над предходно испечената основа од колачиња.
    Во друга поголема тава полниме врела вода и во неа ја ставаме помала тава со тортата.
    Се пече 45 минути на 180 степени.