Cheesecake

Discussion in 'Рецепти' started by nena2010, Aug 6, 2011.

  1. jovana03

    jovana03 Популарен член

    Joined:
    Nov 10, 2013
    Messages:
    1,780
    Likes Received:
    6,710
    Gender:
    Female
    Стар е постов знам ама ако памтиш колку парчиња ти излегуваат од овој рецепт?
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,880
    Likes Received:
    203,030
    Gender:
    Female
    Одамна не сум правела чизкејк за да ти кажам точно. Ама јас го правам најчесто во калап за торта со обрач, повисока испаѓа така, и парчињата се помали. Дијаметарот на калапот мислам дека е 28. Сигурно има 15-18 парчиња, зависно од ширината. А може и во правоаголен калап да ја правиш, ќе дојде пониска, но сигурно би имало повеќе од 20 парчиња.
     
    jovana03 likes this.
  3. jovana03

    jovana03 Популарен член

    Joined:
    Nov 10, 2013
    Messages:
    1,780
    Likes Received:
    6,710
    Gender:
    Female
    Фала на одговор :) јас ќе ставам малце повеќе дека за роденден ми е :D
     
    Antebellum likes this.
  4. ванилала

    ванилала Популарен член

    Joined:
    Feb 26, 2015
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    5,234
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам, дали некоја од вас има правено чизкејк од пакувањето на Подравка, Долчела?
    [​IMG]
     
    Last edited: Mar 28, 2018
    Nigredo Odor, N.2106 and Pandora- like this.
  5. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Популарен член

    Joined:
    Oct 17, 2017
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    13,381
    Gender:
    Female
    мм, омилено ми е чизкејк, па кога ја видов темава сакам и да прашам за некој рецепт за чизкејк ако знае кој што го прави дома?
     
  6. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Joined:
    Dec 20, 2016
    Messages:
    852
    Likes Received:
    966
    Gender:
    Female
    Јас имам правено и многу ме бендиса скапичко е ама пак неможе да утниш имаш се внатре и вкусно е многу само не испага голем чискејк :P
     
    LadyInTheDark likes this.
  7. ванилала

    ванилала Популарен член

    Joined:
    Feb 26, 2015
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    5,234
    Gender:
    Female
    Колку му е цената и колкаво треба да биде тавчето?
     
  8. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Joined:
    Dec 20, 2016
    Messages:
    852
    Likes Received:
    966
    Gender:
    Female
    Цената му е околу 150ден. Зависи од маркетот од кој ќе го купиш А јас го правев во чинија за торта средна големина незнам точно да ти кажам големина малку поголема од оние стандардните за јадење :)
     
    ванилала likes this.
  9. Milla989

    Milla989 Истакнат член

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    257
    Gender:
    Female
    Дали го има во тинекс, рамсор ова на долчела?
     
  10. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,224
    Likes Received:
    81,774
    Gender:
    Female
    Го има во Рамстор, не ми текнува на цената само.
     
    Milla989 likes this.
  11. Puny

    Puny Нов член

    Joined:
    Feb 4, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Female
    Ako moze nekoj da mi kaze kade mozam da kupam poeftino krem sirenje za da pravam cheesecake?? Blagodaram odnapred srcinja
     
  12. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,981
    Другари, ќе правам чизкејк следна недела и веќе неколку дена гледам рецепти. Дефинитивно ќе правам без печење, така што, т.н. бисквитката доле ја „решив“ но ме интересира нешто за филот.

    Читам низ темава, или маскарпоне или абц сир ставате ама мислењава се од пред 5-6 години.

    Има некоја нова финта во меѓувреме или сепак маскарпоне да си ставам?

    Сакам богат, пенест вкус да добијам, нешто блиску до тоа што @irenna ставила во 2013 (страна 3) и веројатно заборавила во меѓувреме. :D
     
    irenna and Sexybaby86 like this.
  13. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,128
    Gender:
    Female
    Немој АБЦ само, еднаш пробав и соленко и чудно, покалорично ми излезе.
    Или маскарпоне или филаделфија. Почнаа филаделфија да носат и кај нас оттогаш. :D
    Со филаделфија ми е највкусно, ама јас правам со печење па не знам во другата варијанта како ќе излезе.

    Стави сличе следна недела, да ме мотивираш да направам.
     
    prashinka, joy1 and Doozy like this.
  14. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,953
    Likes Received:
    14,017
    Gender:
    Female
    Еве и мојот cheesecake да го ставам во темава :)
    DSC_4729.JPG
    DSC_4735.JPG
    Cheesecake
    300 грама мелени интегрални кекси (јас користам Bambi Wellness) се мешаат со 5 лажици млеко и 180 гр. путер. Смесата се натапкува со прсти во калап и се става во замрзнувач.
    Бел фил
    Се меша 1 желатин со 50 мл вода, се остава да набабри 10 минути и потоа се загрева дури се растопи, но да не врие и се остава настрана. Се мати 500 мл хопла без шеќер. Се додава 450 гр. крем сирење (јас користам Вивис од Виндија), 1 ванилин шеќер и 200 гр. шеќер во прав. Се мати, му се додава желатинот и потоа се сипува во калапот и се става во замрзнувач да се стегне убаво.
    Овошен прелив
    Се меша уште еден желатин со 50 мл вода, се остава да набабри 10 минути и потоа се загрева дури се растопи, но да не врие и се остава настрана. 450 гр. овошје (малини, капини, јагоди) се варат десетина минути со 100 мл вода и 4 лажици шеќер. Се додава желатинот и се трга на страна да се олади. Потоа се сипува врз белиот фил и се става во замрзнувач да се стегне.
     
    srcence1607, DenaM, do-re-mi and 7 others like this.
  15. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,981
    Ќе ставам ако е јадливо, за проба ќе правам. После да не се избрукам пред гости. :D

    А Филаделфија да ставам ист размер како секое друго сирење или?

    @LollySky истиот рецепт го гледав на едно видео на Јутјуб, прекрасно ти излегло! :inlove: Првпат слушам за тоа сирење, баш после ќе проверам дали го има.
     
    LollySky likes this.
  16. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,128
    Gender:
    Female
    Исто, да.

    Сигурно ќе е супер, ич не се сомневам во тебе. :D
     
    Doozy likes this.
  17. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    Јас маскарпоне ставам, тоа е „оригиналното“ сирење за чизкејк, односно оригиналните рецепти се со него. АБЦ мислам не би одело во никој случај, солено е. Маскарпонето е баш „без вкус“, неутрално, несолено сирење, така што идеално е баш за во чизкејк.
    Јас исто го правам без печење, еве ќе ти го споделам мојот рецепт ако сакаш, супер излегува. Користам точни мерки баш како во рецептот, да ти напоменам. Првиот пат ставив повеќе хопла, па излезе течен филот, така да следи си ги мерките и одличен чизкејк ќе добиеш :nod:
    Имав слики ставено во Фемина инстаграм, можеш да видиш колку ми беше убав :D

    https://www.coolinarika.com/recept/cizkejk-kao-iz-najbolje-slasticarne/
     
    Оленка*, LivingGlam and Doozy like this.
  18. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,981
    Леле да, и ти имаше прекрасен чизкејк во ФИ. Ти го памтам! :rofl:

    Фала ви дечки, ќе испадне нешто - а и да не испадне, ќе се исрка или ќе се направат cake pops со готов пандишпан и fixed. :D

    Уште ова глупаво прашање и си одам - го планирам за крај на јуни (вториот обид :D) нема валјда да се стопи ако е малце потопличко, нели?
     
    Sexybaby86 likes this.
  19. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    Нема да се стопи, не се секирај. Откако ќе го направиш, треба да отстои во фрижидер убаво (најдобро преку ноќ), па да се јаде следниот ден. Нека биде во фрижидер се' до послужување, или можеш пола саат/саат пред да го служиш да го ставиш во замрзнувач, убаво да се стегне. Мада немаш потреба од последново, преку ноќ ќе биде супер оладен во фрижидер.

    Стави сликче кога ќе го направиш ^_^
     
    joy1 and Doozy like this.
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,880
    Likes Received:
    203,030
    Gender:
    Female

    Маскарпоне никогаш не се користи за чизкејк. Ако веќе одиме по оригиналниот рецепт (амерички), се користи Филаделфија крем сирење. Сирењето и треба да е малку солено, а не неутрално. Во секој чизкејк се става крем сирење, а маскарпоне е потечно и блантаво, резервирано е исклучиво за тирамису, поточно за колачи каде што не е битно да доминира вкусот на сирењето како што е тоа случај со чизкејк.
    Тоа што некој не може да го јаде така, или не му се свиѓа е веќе прашање на вкус.
     
    do-re-mi likes this.