Ја прочитав темата, и сега не знам што да купам, маскарпоне, Филаделфија,вивис, мегле или абц крем сир? Полани @ALISA0000 ми пишала убав рецепт, ама уште го немам направено чизкејкот. Имам топинг од Кам со вишни, па се сетив дека може да го искористам за чизкејк. Ама белиот фил со што да го направам не знам?
Филот најгорниот друг пат во обрачот стави го за,да биде рамна и нека,се поварат малце за,да се,раскашават Инаку супер е Наздравје
Дали некоја го пробала виралниот „рецепт“ за чизкејк со грчки јогурт? Ми излезе пред некој ден Инстаграм рил. Во канче грчки јогурт се редат Лотус (Бискоф) бисквитчиња, се остава преку ноќ во фрижидер и наводно било превкусно. Ме интересира дали некоја пробала и навистина е тоооолку многу вкусно, па попаѓаа сите во несвест. Исто, дајте идеи какви други бисквитчиња би можело да се стават внатре освен Лотус?
Ау...450 денари за десет бисквитчиња не давам. Не ги имам пробано и не знам ни што се толку посебни, ми личат на обични бисквити. Ама малку се прецениле. Иначе има едни многу убави бисквити во Кипер, турски се мислам, има три пакувања во едно поголемо, стотина денари е пакувањето. Ровки, меки, вкусни, малку повеќе благи за мој вкус, ама сепак, убави се. Овални, слични ко Лотусот се, само се посветли по боја. Немам дома од нив моментално да сликам, ама сигурна сум дека ќе ги најдеш, до чоколадните бисквити на Ети се ставени најчесто.
Ни мене не ми се нешто посебно Лотус, на е-хорека 200 и нешто беше мислам пакетчето ама порадо би пробала да најдам некои други. Фала, ќе ги побарам овие. Би пробала што чудо е "чизкејков", чисто да ми помине меракот.
Можеш со било какви бисквити, не мора да се Лотус. Мене најчесто што ми излегуваат се со обични бисквити или плазма. Ако ставиш обичен грчки јогурт нема да ти биде толку вкусно, блантав вкус, пробај со ванила или поблаг јогурт како greekos. Апсолутно ништо посебно, бисквити омекнати.
Јас го пробав. Не ставив цело канче туку сто грама грчки јогурт и два кекса. Не е налик на чизкејк ама како „диетална“ варијанта на ужинка е сосема ОК. Јас го направив со Speculoos кексите од КАМ (ги има пред НГ и можеби уште има по некое пакетче во некој маркет ќе се најде). Се што е Speculoos бисквит или бисквит со цимет/ѓумбир и слично ќе заврши работа. Лотус се всушност Speculoos бисквити. Е сега Speculoos бисквити има и Стокомак скоро цело време и има на Витаминка во Веро скоро цело време (овие на Витаминка ги даваат и со кафе по кафиќи). Има е едни како диетални бисквити со цимет и јаболко на Европа и тие би биле добри претпоставувам.
Дефинитивно ќе треба да биде бисквит со некој посилен зачин ко цимет или ѓумбир, се сложувам. Јас направив со некои обични благи кекси што ми се врткаа по дома, некако не ми се допадна спојката. Недостигаше тој kick што претпоставувам би се добил со ѓумбир или цимет-колаче. Фала за предлозите, ќе ги имам на ум.
Со грекос јогуртот одамна правам десерти и се ми испаднало одлично. Во оваа комбинација со лотус не сум го пробала, ама мислам дека ќе биде супер. Лотусот се многу благи за мој вкус, па со незасладен грекос би дошле супер, ќе се избалансираат вкусовите. Имам правено лотус cheesecake и не сум додавала шеќер во cheese кремот заради јакиот вкус на бисквитите и лотус стопениот крем. Ќе пробувам некој ден.