Здраво идни мајки . Пребарав низ форумот и не најдов ваква тема , па си реков да поставам . Ако е несоодветна или не поттикнува дискусија - канта ЕЦВ процедурата е како што се вели безболна процедура која се одвива од страна на доктор гинеколог во последните недели од бременоста , во случаи кога бебето не е свртено со главата надолу . Не верувам дека кај нас ја применуваат оваа процедура , но би сакала да прочитам што мислите вие , дали би требало да почнат докторите со оваа процедура или не мене некако страшно ми изгледа тоа вртење на бебето , со голи раце .
И јас пред некое време прочитав за оваа техника делува лесно и ефективно само се плашам дека може да има и компликации. Незнам дали би дозволила ваков зафат...
De be ajde sto e ova dusmansko stiskanje,nema sansi pri ova stiskanje majkata da ne oseka bolki baska macenje e za bebeto
Мојот доктор кај мене проба на овој начин да го сврти бебето, но брзо се откажа бидејќи бев 29 недела и оставивме само да сврти. Не боли, само е чудно малце. Инаку кажа дека оваа техника најчесто пред самото породување ја применува, затоа што може да предизвика предвремено породување или некакви компликации доколку неправилно се изведе. И исто ми напомена дека денес помладите доктори не ја практикуваат методава. Мојот доктор е фосил од 74 години
Jezivo.. koga vekje bi bilo karlicno bi probala taka da go rodam. Jas sum karlicno rodena, majka mi vika deka poragjajot so mene ne i bil tolku tezok, sestra mi pravilno namestena, a so nea mnogu tesko pominala Karlicno prvo gazeto iskaca
I jas sum karlicno rodena . Mene dvete mi bea nornalno svrteni . Inaku mojot maticen e mlad okolu 35-6 , no onie doktori koi me poroduvaa se postari , no do sega ne me zapoznale so ovaa metoda , mozebi bidejki nemase potreba . Sepak sakam da se informiram za vakvi raboti , a dokolku znam nesto da informiram I drugi idni majki ili majki . Kako I da e , ubavo e da se procitaat drugi mislenja I komentari
Moeто бебче не беше совршено наместено, беше со глава доле ама лошо завртена. Докторот и бабицата ме легнаа некако на страна, една нога горе една доле, и за некоја минута се сврте. Да не беше техниката ќе одев може царски дека е ризик за бебе. Ама знаеја што прават и се среди.
Леле и мене ме местеја така некако, десната нога ми ја ставија горе на боксот за лева, и најверојатно се намести бебчо и едвај излезе ,малку фалеше за царски,само што мене не ми кажаа зошто така ме местат
Одамна е запоставена темава, а баш сега сакав да прочитам искуства. Моево е карлично наместено, има уште време може ќе се намести со главчето надолу ама сакав да пребарам дали има некои вежби/начини за да се сврти
Јас во германија се пораѓав.Не ти препорачувам вртење на бебето бидејќи има ризици. Мене 8 и девети месец стално се вртеше бебето и бев на клиника да видам за пораѓај како што. Ми предложија карличен пораѓај што тешко може да се изведи ако бебето е големо и плус има ризик за бебето. Врењето Голем ризик има, се прави тоа меѓу 36 и 37 Недела. може да се одлепи плацентата, да се замоти бебето. Пикање на водењак, болки и предвремен пораѓај се исто последици. Вртењето не е гаранција дека беебто до раѓање ќе остане во иста положба, може пак да се заврти. да надополнам, процедурата не е болна само се осеќа вртење гегнење на стомак. Опасно е и за мајката и за бебето. Јас ако се нафатев на таа опција требаше да останам шест часа у болница на следење и после пуштат дома. И прашав што ако нешто се случи дома или наредниот ден. Креват рамиња не гарантираат ништо. Потпишуваш документ. Не доаѓаше у обзир тоа и договорив царски рез а ако се заврти да го откажеме, така и се случи. Вежби има, бабицата ми ги кажа и у болница ми дадоа зелено светло да ги правам да се заврти бебето. клекнуваш на сите 4, со свиени лактови, разделени рацете и нозете у ползечка позиција, и се нишкаш само со стомакот и газот на лево на десно бавно околу минута. Неколку пати во денот. Тоа придонесува да се лула и бебето и да добие простор во стомакот кај шо е наведнат да се намести.
Фала ти. Јас сум веќе 36+6 а на последна контрола ми кажаа дека бебе е со главчето надолу. Се надевам така и ќе остане, ако не, како е Бог не е никој, на било каков начин мора да излезе
Да да, наредна недела ќе прашам за дозвола. Бебето сѐ уште не е завртено надолу. 30та недела сум. Значи кога ми се стврднува стомакот, осеќам две бапки странично. Се чудам што би било тоа, значи две бапки една до друга. Како е така стуткано ццц Едното е главче, другото газе најверојатно. Само сѐ си мислам време е да почнам со вежби, колку што е до мене.
Мене второто во 31, 32 не памтам точно која, на контрола бев (а некоја недела пред тоа имав јаки болки и цел стомак ми се измести, а тоа уств од нормална позиција, отишла карлично) главче под ребра, нозе доле. Се чудев, шлог ме удри зошто од старт беше во нормална позиција. И најдов вежби на YouTube едноставни, не нешто екстремно и си ги правев 2,3 недели и 36та кога бев се наместила со глава доле пак Ама па 180цм сум, имаше место да прави и ѕвезди во стомак
Рано е, може да се сврти и без вежби. Кај мене беше напречно наместен најголем дел од времето, па си беше и карлично и во 36 сам се сврте со главата надолу.
Здраво Можеш да ми објасниш поточно што направија, за толку кратко време да се намести бебето? На која страна те завртија, лева или десна? На само породување тоа го правеа така? И како ти беше застанато бебето?
Аууу одамна беше. Мислам на десна. Некако на колк со крената нога, само сега веќе не ми најсјајно у сеќавање. На бокс беше тоа, многу кратко беше.