Goodreads

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Butterfly14, 27 март 2013.

1. Butterfly14

Butterfly14 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    456
    Goodreads е сајт за книги.Се регистрираш и можеш да си обележуваш кои книги си ги прочитал, да ги групираш, читаш критики или бараш препораки. Имате ли вие профил на goodreads?

2. Yang.El.Off

Yang.El.Off Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Имам...
    само често налетувам на книги кои се плаќаат...и ме нервира! |(

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.684
    Јас го обожавам сајтов. Си имам профил, си бележам што читам и до кај сум, што сакам да прочитам, има одлични критики и мислења, си ги оценувам прочитаните книги. Си барам нови книги за читање, ми се свиѓа што можеш да видиш оценка и да прочиташ критики... :)

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lokumche

lokumche Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    7
    штета што не знам добро англискии :(

5. kate-pp

kate-pp Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    135
    Имам и после неколку прочитани книги, си бележам на сајтот. Интересно е, си читам критики, одговарам прашања од квизови некогаш. Ама ме нервира фактот што некои деца си прават профили и кога ќе ги отварам гледам 0 прочитани книги, 0 критики, ништо, само така им стои.

6. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.684
    Се крена доста врева деновиве на сајтов со новата политика за рецензиите. Многу корисници за да го искажат револтот го напуштаат сајтот и се селат на друго место, на пример Booklikes.
    Што мислите за ова?

7. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.956
    Допаѓања:
    67.022
    Јас вчера се регистрирав, практичен е, нема да ги заборавам книгите кои што ги имам прочитано. :)

Иако прашањето на RainBow погоре е од пред неколку месеци, сепак ќе одговорам. Нормално е да бидат избришани коментари или пак корисници на истите кои што не ги почитуваат правилата на сајтот.
    Повеќе од јасно е дека можеш да пишуваш мислење за книгата или пак за животот на некоја си личност ако е биографија или автобиографија. Но тоа е тоа, сајтот е за давање оценки и коментари, а не за критики упатени кон самите автори. За тоа може да си направат свој блог и нека пишуваат колку сакаат.

8. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.684
    Јас се бркам со предизвикот, мислам дека малку си претерав. Обично читам 70-80 книги годишно, тешко стотката да ја поминам, ама мислам дека ќе успеам до стотка да стигнам. За следната година ќе знам полабав предизвик да си ставам.
    Вие што имате профил на колку ви е предизвикот?

9. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    citaj i nema gajle, ke go podobris jazikot.

10. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ne sum clen, no sekogas procituvam kritika za knigata sto sum zainteresirana. Kolku veruvam? Toa e drugo prasanje. Najcesto baram da vidam dali istata kniga e prevedena od Laguna i slicni ( mislam na balkanski izdavaci), a potoa od blogeri.
    Ne se zatrcuvan odma da citam nesto sto ne e istrazeno.
    Doma imam golema biblioteka i site naslovi na knigi gi imam vo tetratka zapisano. Isto taka imam tetratka so plan od naslovi po kategoori (ona sto planiram da go procitam) i sekako ona sto sum procitala ( vo koj mesec), i broj na stranici.
    Nekakvi predizvici ne si stavam. Citam od ljubov ,a ne da im kazam na drugite kolku knigi procitav ( drugite vo mojot zivot imaat posledno mesto).
    Znam deka lugeto stavaat rokovi, brojki i slicno, pa vo nedostatok na brojka citaat mali knigicki ili nekvalitetni izdanija, za potoa da se pofalat sto napravile. Knigi ne se merat po broj, po stranici i slicno, se merat po kvalitet.

Kako gi biram knigite?
    Prvo i najvazno mi e koricata, da odgovara na temata koja pretpostavuvam deka se kri vo knigata. Potoa, gledam kolku stranici e. Mali knigi pod 350 retko koga im davam sansa. Sum procitala mnogu i sekogas isto, nema moznost avtor da razvie prikaska i emocii vo kniga pod 350 st.A potoa sledi kratkoto size na red.Ako ne mi e poznata knigata ja slikam i trcam doma da istrazam dali e toa sto baram. Se slucilo i pokraj toa greska da napravam.
    Pa se razbira bezgresni ne sme.
    Citam semejni drami, trileri, biografii i istoriski romani. Nema da izlazam , a da ne kazam deka i Chick Lit citam, ama samo po avtobusi ,vozovi, flizernici i takvi slicni mesta.

11. Tumblr

Tumblr Популарен член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    992
    Не,ама кога се работи за било што поврзано со книги и читање,Ај'м он ит :clap:

12. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Имам профил.
    Ги штиклирам книгите кои сум ги прочитала и кои сум во план да ги прочитам.
    Цитатите ми се омилени.
    :)

13. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    И јас имам профил, страната е одлична за љубители на книги.

14. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    Јас имам профил веќе подолг период, практично е си запишувам што сум прочитала,до каде сум со некоја книга, и секако наоѓам нови книги и to-read листа.Јас имав ставено 70 книги во предизвикот, ама приметив дека голем дел од книгите ми фалат, затоа што немам ставено датум кога ја имам прочитано книгата.

15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    11.923
    Немам профил и не би имала. Не знам зошто ама не ме привлекува. Си имам оформен вкус и би ми било само губење време.

16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.080
    Допаѓања:
    39.397
    Направив профил после подолго време и го исполнив со сите прочитани книги. Некои од нив им дадов и рејтинг што ми беа прочитани во скоро време, на други не се сеќавав добро за да им дадам. Планирав да внесувам уште наслови што ги имам читано уште од дамнина, и си ветив дека ќе ги внесувам новите книги до каде сум и да ми биде up to date профилот.
    Иииии... Од тогаш не го ни отворив. :D

Зошто и како, и самиот не можам да си одговорам, најпрво затоа што обожавам овакви страници и имам за филмови и серии. Единствено објаснение на самиот себе си што си го дадов беше дека не читам многу книги. Не верувам да се повеќе од 5-6 годишно, па немав потреба за него.

Се надевам во следната година ќе навлезам подлабоко во светот на книгите, па ќе му најдам и поголема практична примена.

17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.708
    Допаѓања:
    266.220
    Мене ми требаат пријатели на Goodreads. Кажете ако сакате да се спријателиме :)

На ТрагачПоНадеж, macka91, sweet-cherry и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Писана

Писана Активен член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    12
    Јас сеуште немам Goodreads иако веќе подолго време мислам да инсталирам, но мислам дека е најдобро прво ти сам да си оформиш мислење за една книга пред да го читаш туѓото зошто кај мене има многу влијание туѓото мислење:sweat:

19. ТрагачПоНадеж

ТрагачПоНадеж Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.118
    Никој не те тера да го читаш туѓото мислење

20. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    https://www.goodreads.com/choiceawa...Nw5c4GJRqFljp_c3XTe_xQv5S5wWMrCeKHTOGgd6rAh58

Отворено е гласањето на Goodreads Choice Awards 2021, почетниот круг е отворен денес и завршува на 28 Ноември. Завршниот круг е од Ноември 30 до Декември 5, и победник прогласуваат на Декември 9ти.

Дали и како гласате? Дали имате фаворити од некои од предложените книги? И која книга сакате да победи оваа година?

Јас набрзина отворив и ги разгледав сите жанрови, сеуште немам гласано, сакам да седнам раат и убаво да размислам пред да гласам. Никогаш не гласам за книга што не ми е читана. Немам омилена книга оваа година. Видов во Fantasy пак има книга од Sarah J Maas, што значи уште сега се знае победникот во тој жанр :mm: