Bebeto pocna da mi potkasluva ima 12 meseci,go odnesov vednas na lekar ,mi dadoa sirup i mu prestana vednas za nekolku dena,vo brisot od grlo mu izoliraa HEMOFILUS INFLUENCE,i malku ne mi e jasno kako moze koga e vakciniran na dva i cetr meseci od hib/hemofilus influence/SEGA VO VTORNIK KE GO NOSAM NA POVTORNA KONTROLA ZA BRIS POSLE ANTIBIOTIKOT,NO MALKU MI E NEJASNO,KAKO MOZE DA JA FATI?
Не знам каква е вакцината против Haemophilus Influenzae, ама искрено, некако сум скептична во однос на сите вакцини во денешно време, бидејќи не знам кај ги произведуваат и што се' ставаат внатре. Роси, нема зошто да ти е нејасно што малото ја има оваа бактерија - вакцината може да е конкретно само против еден серотип - а може да штити од сите серотипови на Хемофилус - колку што знам, има два основни типови - инкапсулиран и неинкапсулиран Хемофилус, при што од инкапсулираниот има неколку подтипови (а, б, ц, д, е, ф) - ако не штити вакцината од сите нив, тогаш не е воопшто чудно што малото ја има таа бактерија, која и доста луѓе можат да ја носат, а да не се свесни за тоа. Освен тоа, оваа бактерија е отпорна на пеницилин (кој според мене е најдобриот и најефикасниот антибиотик на сите времиња, само што сега изведуваат нешто со синтетичкиов пеницилин), и треба посилни антибиотици да се дадат. Се надевам дека антибиотикот делувал (обично се даваат цефалоспорини - цефтриаксон, цефиксим и слични)
da vo pravo si,piese cefaclor i vednas mu se smiri kaslanjeto,na antibiogramot pokaza deka na cefaclor e osetliva,fala sto najde vreme za odgovor