http://www.youtube.com/watch?v=h07OT8p8Oik#t=359 .И после се поливат за забава и лајкови на фејсбук,а уствари незнаат зошто го прават тоа.
Убав начин кој може да ги инспирира и поттекне луѓето да донираат за луѓето со болеста ALS. Ако си предизвикан, треба или да донираш или да си полееш со мраз Познатите Американски фаци...започнаат да го прават предизвикот први. Тие и се полеваат со студена вода со мраз и исто така донираа многу. Се прошири ова и на Балканов, тука и Македонија. На фејс постојано сите објавуваат видеа, демек незнам што..Мислам дека и водата не е ладна ко што треба...Го сваќаат ова како шала, се смеат. Воопшто не ни знаат што значи ALS, ни дека треба да се донира. Ни што е смислата на предизвиков.
Идам овде само да го напишам ова. Па не е баш тоа.Финтата и да донираш и да се полиеш,ако сакаш. АМА МОРА ДА ДОНИРАШ Значи 98% од тие шо во МК го прават ова,појма немаат шо се работи .Само овие овде во МК се изменуваат,недоволна информираност!
Само мене чудово не ми е ни интересно ниту пак смешно? Инаку успат,најглупаво е ова од Мартин од Некст Тајм - катастрофа
Предизвикот е во ред. Славните донират убава сума на лицата што им навистина треба. Меѓуто ова што овде младиве го прават затоа што виделе нешто, е многу погрешно и ме страшно иритира. Кога видам видео на FAcebook како се полеваат со вода, а да го прашаш зошто е тоа нема да знае да одговори.... За нив е само кофа со ладна вода, меѓутоа зошто се прави не е важно -_-
Предизвикот е во ред, да, ама се користи за чепатење. Барем во Македонија е така. Многу знаат они што е ALS, нејќат ни 5 мин да одвојат за да прочитаат, да се информираат.
https://mtc.cdn.vine.co/r/videos/A6EBD7 ... VgvGipUEYm А вие сите до вчера знаевте што е ALS. Just sayin'
Ако сакаш да знаеш точно, и не мораШ да донираШ. Три опции се во игра -полевање со вода -донирање -полевање и донирање Инаку прв пат кога прочитав и слушнав си реков пак се прошири некоја американска глупост по светот, со ова болеста за која е предвидено да се подигне свеста само паѓа во сенка на публицитетот и забавата, што и така е реално... ама кога почнав да гледам видеа ми стана интересно, дига расположение, не знам. Секое чудо за три дена, мене забавно ми изгледаше во секој случај. *тоа забавни не вклучува рандом граѓани кои сте ги сретнале на Фејсбук
^ Мора да се донира, тоа е и суштината на предизвикот. 1. Донираш 10 долари ако се полеваш. 2. Донираш 100 долари ако не се полеваш. Тhe participant is expected to donate $10 if they have poured the ice water over their head or donate $100 if they have not.
Reality check. http://prvi.mk/2014/08/26/jas-imam-als-potresno-pismo-od-makedonka-koja-boleduva-od-als/
^^ А бидејќи 10 долари за нив не се пари, посебно кога се работи за донирање, доаѓа до тоа -или да донираш или да се полиеш со вода. Сите донираат (се надевам), а поливањето е само да се рашири медиумски.
^^^ Знам дека кога се информирав уште првиот ден поинаку беше пласирано, или се донира одредена сума на пари... вообичаено 100 долари или сума по сопствена одлука... или кофата со мраз, а може и двете. Зашто нели и самото прскање би требало да претставува еден начин на искажување солидарност покрај актуелизација на проблемот.
Ова кај нас дојде just for fun а не размислуваат дека некој навистина си пати од таа болест а со маката на друите не се прави забава Секоја чест за тие што донираа,ете испадна интересно и убаво е да има и понатаму некои акции кои ке го мотивираат народот да донира