Java Developers

Дискусија во 'Образование' започната од EvAngelos, 21 мај 2018.

  1. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    Баш ме интересира дали има Јава програмери на форумов? Дали работите со тоа? Од каде учите или учевте?
    Може овде да си поставуваме и прашања и одговори слично како на stackoverflow.com ама на македонски.
     
  2. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    Тоа некои индонезиски богови се?
     
    На SV1911, Someonespecial, Читател и 2 други им се допаѓа ова.
  3. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    :D блиску си, имаат некој чуден јазик со класи, абстракни класи, објекти, инстанци, методи... башка секогаш првата програма им е Hello World, можеби се вонземјани што ја поздравуваат земјава
     
    На IM.TMKQ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    Чудна некоја секта друже :x
    Ај, со среќа учењето.
     
    На SV1911, Nigredo Odor и EvAngelos им се допаѓа ова.
  5. WarriorAngel

    WarriorAngel Популарен член

    Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    2.886
    Пол:
    Женски
    @EvAngelos почетник со Java here. :hai:

    Едит: моментално не работам со Java, учев на факултет и оттогаш се немам надоградувано. Објектно ориентирано учев во C++, и мошне добро го разбирам концептот на класи, абстрактни класи, методи, конструктори. Ако имаш прашања пиши, се надевам ќе можеме да помогнеме. :)
     
    На kikkki и EvAngelos им се допаѓа ова.
  6. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    @WarriorAngel и ја на факултет учев C++, после факултет си учев и Јава, а моментално слушам Java Advance курс во Сивус. Ај да пробам, можеби се сеќаваш на ова од абстракни класи. Пример имаме абстракна класа Person и од неа правиме child класа Student и правиме конструктор..

    class Student extends Person {
    public Student() {
    super(2);
    }​
    }

    Зошто го ставаат тоа super(2) ? Што значи или што прави тоа super(2)?
     
  7. Читател

    Читател Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    5.796
    Пол:
    Машки

    Случајно се настанати, се знае тоа :)


    Thank me later 8)
     
    На Someonespecial, kikkki и DAngel им се допаѓа ова.
  8. WarriorAngel

    WarriorAngel Популарен член

    Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    2.886
    Пол:
    Женски
    @EvAngelos размислував за ова уште од сабајле, морам да признаам дека треба да си повторам некои работи. :$
    Но, сигурна сум дека овде во конструкторот таа линија "super(2)" всушност делот super е функција, а 2 е аргумент на функција, фактички во конструкторот се прави повик на функција. That's all it is :)
    Најверојатно функцијата ти е во главната програма или пак во класата Person. Во овој дел од кодот се прави само повик на функција, а целиот код на super функцијата ти е на друго место и таму е опишано што прави таа функција.
    Исто така, најверојатно се работи за public функција штом има можност да се повика од конструктор. (Don't mind ако ова последното не е точно, некои работи ми се измешани.) Ако си во можност стави го целиот код.

    Едит: пример. И овде се повикува функција во конструкторот само што тоа е различна функција т.е system print. Разликата се само функциите.
    class Programming
    {
    //constructor method
    Programming()
    {
    System.out.println("Constructor method called.");
    }
     
    Последна измена: 22 мај 2018
  9. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    Nope :shake: мислев ќе се снајдете, мора да се вклучам :worried:
    super(2); е повик на конструкторот од parent класата со аргумент 2. Во овој случај, тоа би било повик на конструкторот на Person класата.
    Зошто се користи? Па мора да се иницијализираат и варијаблите кои ги наследува од parent класата, нели? :)
     
    На Dust, kikkki и WarriorAngel им се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    Фала @WarriorAngel.

    Фала и тебе @DAngel , ме изненади позитивно :) Ама морам да те допрашам. Да super() е повик на конструктор од парент класата, ама што означува тоа двојчето внатре? Која е разликата помеѓу super(2) и super(3) на пример? Каде се доделува таа вредност, на која променлива од sub-класата? На пример:

    public class Person {
    protected String name = "";
    protected int godini;
    protected int matecenBr;
    ...
    и тука конструктори, гетери, сетери, методи..
    }


    И сега child класата:

    class Student extends Person {
    public Student() {
    super(2);
    }
    }

    Каде ќе оди тоа двојче? У години или во матичен број?
     
    Последна измена: 22 мај 2018
  11. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    Па треба да го дефинираш и конструкторот на parent класата, како ти е дефинирано - таму ќе оди. Ако конструкторот на Person ти е
    Person(int godini) {
    this.godini=godini;
    }
    тогаш ќе иде во години, ако ти е
    Person(int embg) {
    this.matecenBr=embg;
    }
    Тогаш оди во matecenBr.
     
  12. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    Ама обично се прават повеќе конструктори. Еден празен конструктор секогаш се прави
    Person() {
    }


    Потоа се прави конструктор само за името:
    Person(String name) {
    this.name = name;
    }


    Па за име и години, или за име и матичен број... како ќе знае кај да оди? Не се зезам, стварно ме нервира ова уште од вчера.
     
  13. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    А јас озбилно мислев дека не дупиш цело време :|
    Ама најозбилно :|
    Не може да имаш два конструктора со идентичен повик, значи ќе избереш што ќе ти прави, или ќе ти иницијализира матичен број, или години, не може и двете.
    Плус, матичен број како int :|
    Не иде баш.
    Матичен ти е низа од знаци, попаметно ти е како string да го чуваш.
     
  14. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    @DAngel конструктори во класата секогаш се прават повеќе и сите се со исто име, со името на класата, а се разликуваат само во тоа кои аргументи ќе ги примаат во иницијализирањето на истанцата (објектот) до класата. Ова не е дискутабилно.
     
  15. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    Апсолутно, ама не можеш да имаш два конструктора кои ти примаат тотално исти аргументи. Не учи на хартија, пробај и ќе видиш дека нема ни да ти дозволи. Ти можеш да имаш еден празен, еден што ќе ти ги иницијализира сите 3, еден што ќе ти иницијализира само име, еден само за години, еден што ќе ти иницијализира име и години, ама не можеш да имаш два конструктора што ти имаат тотално исти повик.
     
    Последна измена: 22 мај 2018
    На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    Многу пати ми е пробано, тоа и ти го пишав погоре, знам како работат констркторикон, не знам super () како работи.
     
  17. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    9.567
    Допаѓања:
    49.444
    Па го наоѓа ЕДИНСТВЕНИОТ конструктор што одговара на повикот и го повикува. Мора да е unique
     
    На Dust и EvAngelos им се допаѓа ова.
  18. Примерниот

    Примерниот Активен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    31
    Пол:
    Машки
    Лугенца, ај сега едно прашање пошто гледам сте сите овде мн подобро упатени во темава Јава , е сега кога би сакал(а сакам ме влече и интересира) каде би било најдобро да се почне со курсеви за почетници, каде се нјадобрите курсеви, и ај да не одам многу далеку ама баш ме интереира одприлика колку време би требало обука и настава, пракса да би се постигнело некое ниво на Јава Девелопер,знам дека не е баш така едноставно и лесно, ама фактот дека гледам се доста барани јава девелоперите, мислам би било добра инвестиција за секој кој сака да научи и вложи време и труд.
     
  19. Vitaly

    Vitaly Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.343
    Допаѓања:
    4.237
    Пол:
    Машки
    На WarriorAngel и EvAngelos им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

    EvAngelos Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    9.230
    Пол:
    Машки
    @Примерниот, курсеви во живо можеш да начекаш во Seavus, Semos и сл. Моментално оди курс по Java Advance во Сивус, ама веројатно ти бараш нешто за почетници. Би ти препорачал оналјн курс. Пиши java tutorial for beginners на YouTube и одбери некое видео без индиски акцент. Ако ти фати око и ако ти потрае желбата за учење, оди на:
    https://www.coursera.org/
    https://www.codecademy.com/
    https://www.lynda.com
    Или на ова што погоре го постираше @Vitaly .
    И таму пребарувај Java essentials, Java for beginners...
     
    На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.