Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Kога вашите бебушки почнаа да лазат?

Дискусија во 'Бебе' започната од butterfly.mk, 22 јуни 2014.

1. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    2.631
    Биди упорна. Не во смисла тоа да плаче, а ти да го присилуваш на меше, туку ставај го повеќе пати во денот, дури лежи на меше, лежи, макар минута да трае тоа. По еден час, стави го пак. И така со тек на време ќе навикне, ќе види дека може и така и дека му се пружаат можности да гледа повеќе околу себе и да истражува, да се движи послободно. Мојата па шо е по цел ден на под не сака в раце. С'клет ја фаќа, мафта, се тегни ко риба на суво (facepalm) сака да лази и да истражува

2. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Мојата на 9 месеци почна да се влечи на рачиња и ја собира десната нога и се турка со неа. Оди до креветите и витрината и оп се исправа. Се смее да ја видиме што прави и се радува. А претходната недела почна во креветчето да се исправа.

3. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    192
    Ќерка ми почна да лази на 10 месеци.

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.345
    Допаѓања:
    8.278
    После колку време лазење ко војник во ров, т.е. буткање со нозе и влечење со раце, почнуваат да лазат асално? Месец дена ми ровари по под и по цела спална, се нервира што не може да се поткрене :lol:

5. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.372
    Мојава почна на 6 месеци да лази. Најголем дел од денот е на под од кога е родена и спие на стомак. Дали има или нема врска тоа не знам ама на 6 месеци се пушти. На 5 почна да стои на сите 4 како кученче, па се клацкаше напред назад и на 6 тргна. Сега е извештена и многу е брза :rofl:

На Bubi*2, Poppins и sani99 им се допаѓа ова.
  6. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Исто бевме и ние на 5 месеци што викаш како кученце стоеше и се клацкаше напред назад мислиш неможе во прва да стави и да тргне:rofl::rofl::rofl:, сега на 9м уште на лустерот се нема исправено да стои:rofl:

На Bubi*2, kostovaivana и Poppins им се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    Колку бев еуфорична со тоа рано лазење :D и моево тогаш пролази , па се испркса леташе до 11м , не беше заентересиран за шетање , лазење му беше прва ствар , се др го мрзеше :rofl: освен што по кревет комоди такви раб си одеше сам , што ме донервира :D

Па тек сега на 12++ праве први чекорчиња сам :ninja:

На PollyPocket, Ema.Sk, Bubi*2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    9.100
    И мојот почна на 5 месеци така да се клацка напред назад како кученце, на 6 се пушти и почна да лази, јас пресреќна, за после месец дена да се исправа на се, а прооде на 11ипол месеци, сега е година и 5 месеци и е струја не можеш да го фатиш, сам си отвора врати и излегува бега од соба, сам се качува на масата.
    Ахх си викам сега да се врати времето за што сум се радувала, шубаво си беше мало стави го во едно место и нема каде да оди, сега сме на маратон по цел ден. :lol: (facepalm)

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.372
    Мојава цуцка релативно брзо откако почна да лази почна и да се исправа. Прво на колена сега на цела нога. Шо вика @Bulibu уште на лустерот се нема исправено :rofl::rofl::rofl:. Ама уште не стои стабилно сама, мора да се држи за нешто. Си мислам дека пред годината ќе прооди ама ќе видиме.

10. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    1.357
    Што убаво, моето не сака ни на меше никако
    Па незнам како ќе почне воопшто да се лази.. Не се ни врти , само на грб сака да е (facepalm) и го дига газот за да стане т.е да го земеме

11. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    И ние се буткаме така како војник, роварење, вртење, ролање…. Ама газот малце ќе го поткрене и ќе плесне:D
    А последно време веќе не сака ни да седи, мафта со раце да ја исправам за да оди. Сака да си шетка по дома, а мене кичма ми отиде:whew:

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.345
    Допаѓања:
    8.278
    Колкава е? Мојава 6ипол. Не ни седи самостојно ама роварење, вртење по цели денови.
    Јас ја ставам да седи, она баш така го поткрева газето да се исправа, да стои. А ја фатиме под мишка демек стои, радости рипа целата. Ја си викам детево прво ќе ми прооди него што ќе седне. Пинцур 6 месеци, ќе стоела, смешки живи е :rofl:

13. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    9.100
    Само кога ќе биде спремно тогаш ќе почне, сите деца се различни.
    Го ставаш ли на земја?
    Јас на меше го легнував уште од 2ипол или 3 месеци прво на кревет, после од 4 негде на земја го оставав по цел ден и така почна да се превртува.

14. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    1.357
    Го ставам легнато на грб ама на меше тешко
    Се осеќам немајка искрено што не сум упорна баш:sweat: и што не сум го ставала порано ама сега памет за второ здравје боже

15. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    9.100
    Пробај да му направиш да му е интересно на меше кога лежи, земи ставај му пред него играчки, или со тропалки тропај му десно лево да се врти.
    Најбитна фаза е лежењето на меше од повеќе причини, најпрво така им се затегнуваат мускулите на вратчето за да можат сами да си ја држат главата исправена, па после е се останато.
    Ама сепак се е до детето и највеќе од него зависи, ете има деца што некоја фаза ја прескокнуваат и дирекно прават нешто друго.

16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    16.725
    Мојата е 6 ипол месеци, го дига газето, бутка со нозете и се влече така на под/подлога/спална тоа се важи како војничко лазење или?
    Инаку повеќе има интерес да се превртува се рола цело време.

На Autumn Love, Tea SK и sani99 им се допаѓа ова.
  17. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    1.357
    Koga e Na grb li go diga gazeto?

18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на: