Cacuvche на girl-miri бебенцето е родено предвреме, не во 9ти месец (пред 37 недела). Тоа сакаше да каже кога рече пред време. Твоето е 16 дена пред крајниот термин, ама во соодветните недели за раѓање.
Mila 16dena ne se nisto,veke si bila vo 9mesec koga se rodilo bebeto. Jas bev pri kraj na 7,pocetok 8mi mesec sto ima dosta razlika. Ima znacenje sto e pred vreme rodena i so mala kg na lazenjeto i na razvojot. Za srejka nie nemame problem so razvojot,ubavo razbira se dvizi kako za 12meseci ne pofali pedijatrata,istoto ni go kaza za lazenjeto i za prooduvanjeto. Dete rodeno 40nedela so 3ipol kg proodelo na 2godinki i2meseca najvazno e da se zdravi i zivi i da nemat zdrastven problem dr se ke si dojde
Син ми дури сега почна да лази Мислев дека никогаш нема да пролази, иако од многу мал даваше напори. Ама, до теписите било Дома имаме теписи што се лизгаат, на ќебе и ќебето му се лизгаше. Имаше обиди, ама никако да почне. Вчера на гости како друго дете да гледав. Си лази на теписите, си нема гајле Беа крути, и полесно му беше. И онака до крајот на месецов се селиме, па на новите теписи што ќе ги купиме се надевам дека ќе сака да лази.
Ако купувате нов тепих би ти го препорачала на Дормео. Многу е мек, лесен за одржување и воопшто не се лизга.
Моево дете абер нема од лазење,некако мрзлив е многу.Прави напори ама успева само да се влече наназад и за кратко ќе се изнервира и плаче.Покасно почна да седи па си викам и лазењето изледа покасно ќе биде.Дали има некои вежби за полесно да научи да лази освен ставање на стомак да лежи?
Е и мојата ќерка лази како што стоеше потпрена на гарнитурата, седна и почна да лази. Искрено се зачудив, мислев сека прво ќе прооди па ќе лази.
Моево црвче уште од 5 месеци лазеше како гасеница, се подигаше со газето на колената и после со стапалата се буташе а главата легната на лицето ја лизгаше по кревет.. Ќе направи така 2-3 пати па ќе подигне глава да види до каде стигнал.. После 6тиот месец почна да се подига и на колена и на лакти и така лазеше војнички како да се влече. 7 миот месец веке почна да се исправа и на дланките ама неможеше така да лази, ќе направи обид ама некординирано со нозете и ќе клапне, па ќе си продолжи на лакти. Денес на 7 мес и 3 недели го фатив и тоа на камера како убаво си лази, малку несигурно ама веќе личи на вистинско лазење..
nas fizoterapistata ni kazuva nekoi dvizenja ama malava si pocna koga si se pocustvuva podgitvena ona dvizenja kako da go podigne gzleto,kako da se namesti na sedacka polozba i slicno ova go vezbavme sekoj den 3/4 meseci i na kraj malata pocna da lazi koga si se pocustvuva,za edna nedela pocna i sega za sekunda mi izbegala vo druga soba
Почна околу 9,5 месеци да се пушта да лази ама ќе тргнеше и одма ќе паднеше на стомаче , деновиве (10 месеци) можеме да се пофалиме дека постабилно лази
Мојава почна да седи на 7 и пол месеци, а за лазење скоро месец и нешто се пушта ама и е страв. Битно муабетџика голема е, збори ли збори Да се здрави и живи, секое различно се развива.
nie sme skoro 6 meseci i sin mi veke odreden perod ide nazad,ke zastane na kolena i se turka i misli deka odi napred ana usvari ide nazad haha mn e interesense stava na kolena so racete se potpira i se turka so stapalata ama uste e malecok i ke postoi malku aka i op na stomace ke si legne a inaku bukvalno po cel den e na stomak so racete potpreni i se vrti de levo de desno,pravi krugovi za da dofati nekoja igracka,pa se trkala,buce mamino interesno. saka da sedi ama jas us ne go savam da sedi,pedijatarot rece od 6-8 ama nakaj 7 ke pocneme i da sednuvame. inaku sekoe dete si ima svoj nacin na razvoj bitno zdravipravi pa za drugote se so vreme. pozdrav majki
Син ми откако прооде почна да го влече и газот по земја и така се движи. Никако да научи да лази. Многу е смешен
Почна да лази од 7+3, но незнае скроз да го крене газето, туку како гасеница. Многу е брз интересен. Бебушки мали
Бебуле почна да се крева на колена, односно завзема позиција за лазење но не знае да крене раце и нозе за да се движи. Се клати напред назад и потоа паѓа Дали да очекувам наскоро да пролази и за колку одприлика? Некој со слично искуство...Фала ви
Малиот исто пројавува желба и знаци за некакво лазење Ќе видиме што ќе испадне од сето тоа. Го крева газето скроз, и со ноџињата знае да се придвижи, ама главчето го загњурува во креветот, како ној во песок е Уште не знае што да прави со рачињата Или ќе почне да претка со раце и нозе, како желче кога ќе се преврти е Немирно спие деновиве заради запчето, многу се врти во спиење, и по неколку пати ноќе се буди свртен на стомак, па бара да го свртиме Ем не сака на стомак, ем сака да лази.