Kога вашите бебушки почнаа да лазат?

Discussion in 'Бебе' started by butterfly.mk, Jun 22, 2014.

1. mimidjon

mimidjon Популарен член

Барем овој период додека лазат после к си одат ке мијат рац сами ,сега ги стват одма рацете у уста затоа ми е,не се навредувам во никој случај чисто дискутираме како мајки

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Немој така, какви други чорапи. Лошо правиш. Верувај и после ќе биде исто. Ќе трча и чепка надвор и ќе јаде. Дур е мало можеш да го контролираш, кога ќе биде поголемо ич. Зар во градинка и школо ќе знаш колку пати раце мие.

azelea and joy1 like this.
  3. azelea

azelea Популарен член

Кај нас почна со лазење на 8-9 месеци некаде и никогаш ништо не сум постилала,ниту пак сум миела нон стоп раце,ако го научиш на толку хигиена после ќе си имаш мака,како ќе стекне имунитет.Во право е Ирена утре во градинка да не мислеш на секое ќе му ги мијат рацете,јас дур се свртам некогаш ја гледам она си лапнала нешто од земја што и паднало,раце миеме после секое идење од градинка,надвор или ако е измацана,ни цуцла сум стерилизирала освен кога беше бебе,инаку со жешка вода мијам и толку,па е еве ја здрава

augustd, alana, irena.1 and 1 other person like this.
  4. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Sto postilate na zemja za da lazat bebushkite? Ne mi e prasanjeto vo vrska so higienata, a zaradi toa sto moeto dodeka uci da lazi mnogu cesto se prevrtuva i paga na glavceto? :( Mm mi veli da ne se sekiram toj pad ne e od visoko, no sepak da ne si povredi glavceto. Koga postilam od onie kako gumeni kocki za na zemja, vednas zapocnuva da gi grizi, da gii jadi, i na toa se koncentrira, posle postelav od onie gumenite kako musama kilimcinja, eve kako na slikata, no pak koga ke padne na glavce se udira ;(. Opasno li e toa paganje od nisko, taka li ucat da lazat padni-stani, prevrtuvajki se :) , site li se taka, ima li potreba da se sekiram?

Attached Files:

5. augustd

augustd Популарен член

Со коцките иста мака и не постилам ништо. Инаку удар во теме не е баш безопасен, нема врска што е од ниско, па јас обично зад неа дремам.

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Јас бев дома без теписи, најубаво ми е така за хигиена, но кога почна да лази ставив во дневна два големи од крај до крај на собата. Така учат со падни стани тоа е. Но мене ми беше и ради лизгање кога почна да проодува. И сега ми е така, да пораснат децава ке ги тргнам теписите.
    И јас прво пробав со гумените коцки, ама само ги расфрлаше и ги гризеше, па ми беше страв да не скине парче и ги тргнав.

supergirlmb likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Ништо не ставам, кај што е послано, послано е, другото е ламинат. Паднал неколкупати, ама фала Богу ништо страшно. Цело време сме пред него, зад него за да не се повреди, оти навистина нема осет, знае и со главата во ѕид да оди ненамерно, од што не знае дека може да се удри. Ама па како ќе научи да паѓа. Мене повеќе страв ме фаќа што се крева со рацете нагоре застанат на колениците, па се фрла на земја како да плива.

augustd likes this.
  8. ^angel^

^angel^ Популарен член

Почна и моево да лази на 9м ама уште не нормално кај мене е пархет па се мислам да не му е тврдо на кокенцата па затоа не се пушта туку се влече Изгледа ќе треба да постилам теписи (facepalm)

9. Annath

Annath Форумски идол

Па не може одма да почне да лази по пропис, ќе се влече малку на почеток, како ќе станува постабилно и посигурно во движењето, ќе престане да се влече, нема да можеш да го стигнеш :lol:

10. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Majki mojata beba pocna da se pusta da lazi ama cudno lazi nazadecki |(
    Vaka li pocnuvaat:lol:

11. Annath

Annath Форумски идол

Да, без гајле. За брзо ќе почне напред да лази.

LanaDelR likes this.
  12. ilyan

ilyan Популарен член

Мојава почна да лази точно на првиот роденден. Лазеше до 15 м, потоа прооде и го батали лазењето. :)

13. orhideea

orhideea Форумски идол

Да ја активираме малку темава.
    Мајки на 8 м дали вашите бебиња лазат или лазеја?
    Јас моево го оставам на меше на под на кревет ама не сака да биди на меше подолго од 2-3 мин, одма почнува да плачи. Па си велам како ќе се научи да лази кога не сака воопшто на меше?

14. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Мојот пролазе на 11 месеци. Јас мислев нема да лази ама сега не можам да го стигнам (facepalm):D
    Значи не е правило кога ќе пролазат и дали, ако им дојде ќе лазат ако не директно ќе почнат да одат :)

emkaemka and orhideea like this.
  15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мојата лази наназад. Се труди и нанапред ама неможи и се нервира и плачи. Инаку има деца воопшто не пролазуваат дирек проодуваат или паткаат.

stevemila, emkaemka and orhideea like this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Кога ќе му биде интересно самиот да се врти од грб на стомак и обратно. Не треба ти да го ставаш на стомак за да пролази, туку кога е на земја/тврда подлога самиот да биде активен и да дојде до позиција за лазење, со тоа што прво наназад ќе почне, а после и нанапред.

orhideea and emkaemka like this.
  17. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Првото на 10,5 месеци прооде(протрча) без предходно да лази , а второто на 6 месеци почна да лази и прооде на 10,5 месеци :)

orhideea, stevemila, mariz and 2 others like this.
  18. Grungie

Grungie Популарен член

Мојот син почна да лази на 7.5 месеци, од 5-6 месеци го ставав на рамна подлога на под.... на 14 месеци прооде стабилно сам,не користевме дубак

stevemila, mariz and emkaemka like this.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Уууу браво мајка за дечињата, некои жилави ќе да се :D

mariz and ❤️Sneze❤️ like this.
  20. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Затоа сум и во "форма" хахахаха само трчкарав по нив .

emkaemka likes this.