Здраво, ме интересира како одат поделбите за свадба за кој што плаќа? Пример торта, декорација музика, сликање дали свекорот дел од тоа покрива, се дели ли?
Свекорот? Свадбата треба да си ја платат младите, зошто ги обврзувате родителите да ви плаќаат свадби? После ви се мешале во животот, ви кажувале правила и прописи…
Зависи како ја "тераш" работата. Пред икс години, машката страна покривала музика и венчаница. Бабата купувала кошула за младоженецот. Бидермаер и чевли - деверот. Декорации не знам дали постоеле како поим. Шминка и фризура исто - за добар дел биле непознат поим. Порции по пола или според бројот на гости, ако едната страна има значително повеќе. Е тука родителите може да поканат кого сакаат, иако не е фер, се оди по правилото - плаќам ке поканам братчед јер кеф ми е. На некои не им пречи. Јас имав голема свадба, но не ми пречеше што имаше гости кои ги канеа нашите родители, јер и за нив беше ден за славење. Деталите си ги диктиравме ние, но мора да кажам дека ние генерално имаме преубав однос и разбирачка, соживот итн. По свадба невестата ги дарува свекорите, деверот, кумови, старосватови. Денес, времињата се даалеку помодерни и младите си плаќаат сами. Затоа и имаме свадби од 50тина гости, без канење на трето колено. Нема црква, матично у кафана. Плаќаш - си кажуваш правила. И ако те нервира ова или она, си имаш основа да одбрусиш кого сакаш. Е сега, свадбите се генерално скапи, последниве години посебно. Со порции од 30+ евра треба да имаш заштедено добра сума.
Ние се договоривме само во црква нивните делови и порциите да ги платат родителите бидејќи инсистираа. Се останато сами си го покривме. Мислам дека е повеќе прашање на договор и тоа кој колку е во можност и кој колку гости сака да покани. Не можеш да ги оптеретуваш родителите со трошоци знаејќи дека можеби нема да бидат во можност да го поднесат тој трошок.
Прашувам госпоѓо, затоа е прашање да е до мене би си платила мој дел целосно ама кога родителите се мешаат јас ќе платам ова она ти не знаеш на што стоиш.