Frizura na nevesta 3000 denari skapo bilo? Jas tamu kade sto prasav vo Skopje, sminka I frizura od 100-150 €. Nasata svadba nema da bide vo Mk pa zatoa cenata na restoranot ne ja znam. Inaku za site ostanati dekoracii, cvetni aranzmani i sl, angazirana e agencija koja za tie raboti im pobarala 1000€. Jas bi preziveala bez niv ama oni si pravat, oni si sakaat, pa ne im se mesam, samo cveketo da bide belo Me zagrizuva tortata, zosto koga im ja vidov ponudata tamu ke se onesvestev, takva grdotija, kiceraj od torta ne sum videla.Da bese poblisku od Skopje ke si poracav, ama aj valjda ke se sredi. Za muzika se dvoumine uste do krajov na mesec treba da im kazeme. Vencanicata mi e so pristojna cena (650€) a otprilika tolku ke go cini I negovoto odelo. Stiklicki poevtini zemav zasto tesko deka nekogas pak beli ke oblecam Mi ostana bidermaer koj ne znam kakov da poracam, zosto cveketo sto go sakam go nema vo Avgust Ete go restoranot sega, kaj nas so mali izmeni ke bide.
@Minnie 1 без разлика во која земја си и во кој месец правиш свадба, цвеќината се нарачуваат од места каде што ги одгледуваат оранжериски. Конкретно кај нас ги нарачуваат од Холандија. Ние правевме свадба во јануари, ми рекоа дека можат да ми донесат и лалиња и божури (јас сакав божури), но кога ја слушнав цената си се одлучив за сезонски хризантеми Значи се е изводливо за пари Нашата свадба моите ги кошташе околу 2000евра, неговите мислам помалце бидејќи не даруваа никого, само јас одбрав златни обетки од околу 100 евра. Не е малку, но кога ќе прочитате колку малце потрошив на некои работи, глава ме боли кога ќе чујам колку пари даваат оние кои плаќаат се по регуларни цени 1000евра беше само ресторанот (кажувам од наша страна), 300 евра поклоните за кумот, старосватицата и зетот, 100 евра фотографите (на пријателска база), 10 000ден за осветлување и озвучување и ди-џејот, мојата венчаница нешто помалку од 5000ден (само за материјал и Сваровски кристалчиња, другарка ја шиеше), кондурите 2700ден, моите дома тројцата се облекоа за не повеќе од 100 евра. Шминка и фризура имав бесплатно, другарка ми професионално се бави со тоа. Декорација во салата немавме, јас само спремив некои свеќници рачно правени за секоја маса по три, и ме коштаа околу 2000ден, поканите сами ги дизајниравме а принтањето и ковертите околу 1000ден, значи од моја страна само 500ден. Бурмите подарок од дедо му. Бидермаерот 1000ден. Свадбената торта 3000ден (исто по пола ја плативме, значи 1500 од мене) а топерот на тортата ми беше подарок од една другарка, не ми дозволи да си го платам Само за кетерингот (храната) за дома мајка ми што го нарача, мислам дека го претера и малку и се подналутив што за 10 души потроши толку пари (8000ден). Бомбони, китенки, бонови...тоа ништо немавме! Класични бовчи како што веќе реков, немавме, освен главните луѓе, подароци на ојле-дојле тотално ми е без врска фрлање пари! Јас сум од тие што не трпат класични свадби и да се има све по "протокол". Од цените се гледа дека многу сме заштедиле, плус моја среќа што имам многу пријатели кои се бават со некоја професија поврзана со свадбиве, па ми излезе или бесплатно или многу поевтино. Не сум од тие што многу шпараат, но ич несакам ни да се расфрлам, сметав дека може да си поминеме преубаво без да се потрошат огромни суми. Важна во целиот настан е музиката и луѓето. Помалце важна ми беше и убавата храна, и тоа го одбрав пред амбиентот на ресторанот. Можам да замислам колку на нашава беспарица луѓево се задолжуваат во кредити за една свадба, а свадбарските услуги од година во година растат
@Kitten I jas sakam bozuri No vo avgust ke gi nema, gradceto kade sto ni e svadbata ne e najdobro snabdeno, pa edinstvena opcija mi se vestacki ili pak nekoe drugo
Ајде ќе смислиш нешто. Прашај во цвеќарите кои цвеќиња ги имаат тој период па побарај на интернет слики да видиш каков букет би ти се бендисал. И јас така, бирајќи цвеќиња по скапите цвеќари на крај завршив работа на зелено пазарче, дечкото што ми го склопи тотално ми ја "прочита" замислата и го долови до детал Затоа не ги потценувај и тие мали цвеќари, и според мене поубаво е природно отколку вештачко цвеќе.
I jas sakav prirodno, ama ako nema bozuri drugi nekako ne mi se svigjaat.Ruzite veke mi se dosadni, pa I se mislev edno vreme da si poracam od zelen pazar iskreno najgolem izbor imaat, pa koga ke doagaat moite da mi go donesat svezo da mi bide
Ние не се расфрлавме мн за свадбата, со оглед на тоа што една свадба ни беше откажана, не ни имавме некој мерак за свадба планиравме само регистрација и така веќе си живеевме цела година верени заедно. Инаку ај да си пишам колку потрошивме: Венчаница- дадов 6000 денари за материјалот само, од кои 4000 кошташе само метро чипка(несакав да одам со било каква како циркузант), шиењето ми беше подарок, исто така и плус 40метри тул за венчаницата(немав корпи одоздоле само материјал). Палтенце- подарок Вел- правев сама од останатиот материјал ама решив да не го носам. Кондури + балетанки- 2000 ден. кои што ќе си ги изнаносам, не бев класична невеста со бела кондура туку во боја. Ташниче- 500 ден. Обетки и нараквица- 500 ден. Шминка, фризура, нокти - 2200 ден. Бидермаер- кумот Бурми- 12000 ден. за двете Оделото на мм- 5000 ден. комплет одело, кошула, кравата Кондури на мм- 3000 ден. Каиш- 500 ден. Фотограф- 12000 ден. снимање + 9000 денари за 300слики(мислам дека ова најскапо не кошташе) Покани- подарок Музика- подарок од пријателите Торта на 3 спрата- подарок Китенки, чаши за шампањ, венче за врата, бомбончиња, перниче за бурми, украсување дома - 3000 ден. за материјал, све сама си изработив. Шведска маса дома- 100 евра максимум за храна, декорација сами. Поклон за кум, старосват, девер- 250 евра. - ги дадовме една недела пред свадба, на свадба немав обичаи. Цвеќе за влез, главна маса и сите маси во ресторанот + свеќници- подарок Во ресторан немавме мн гости, 120 луѓе вкупно од двете страни по 60. Присутни беа само најблиските така да немавме намрштени гости што не стануваат од маса, сите беа претежно млади луѓе весели и играа. Груба математика- 3000 евра вкупно со трошокот во ресторан, значи по 1500 евра од страна, зошто немаше овој тоа купува, оној тоа купува, све се делеше на пола.
Jас знам брат ми кога правеше свадба околу 5-6000 вкупно истрошивме и двете страни, ама шо му се секирате после тие пари се враќат од гости, роднини шо доаѓаат. Јас знам дека нив малце повеќе од сумата што ја потрошија им се врати. Така да не се секирајте еднаш се прави свадба не штедете. Ако имате можност направете си убава свадба, тоа се убави моменти и бидете среќни
Nie imavme ogromna svadba 550 gosti..ne zasto jas i mm taka sakavme tuku roditelite plakale i tie odlucuvale..vencanicata i odeloto,kosula,cevli,sandali nekade okolu 1000evra ne kostaa,si gi plativme jas i mm.Slikite i CD okolu 300evra isto nie si gi plativme. Za svadbata nisto drugo ne plativme nie . Negovite potrosija nesto poveke od 4000e moite 3800e..sto se mnogu pari ako se prasuvavme nie,no obicno nikoj nas ne ne prasuva
Pa se vkupno i od dvete strani istrosivme 6000 evra... Ama mnogu ubavo ni pomina svadbata, veselo A inaku parite skoro gi vrativme, dosta sobravme, a i dosta pokloni dobivme.. ke rece nekoj trosok bilo, a site tie gosti pa da mi dojdea doma na cestito, pa spremanje trcanje sekoj vtor den... pogolem trosok taka kje napravev bolje vaka site na edno mesto sobrani, baska e nezaboraven moment i ednas vo zivotot se dozivuva.. taka nezna bela vo fustanot
Sega koga se zavrsi, mozam da kazam deka imavme 500 gosti,cinese okolu 6.700 za restoran muzika i snimanje i plus eden peac koj posebno cinese 800€. A ispea samo 4 pesni. Ama ajde bitno se ubavo se zavrsi.
7500 еур за 240 гости, од кој 4500 сами плативме. 95% беа млади на свадбата, без обичаи, со огномет и бели гулаби, супер беше.
Поканите за свадбата сакам сама да ги изработам, да сподели некој искуство со мене за материјал и слични работи
Дада ми правеше свадба неодамна, 9000 евра само од нашата страна Што е многу, е многу...Цените на се се огромни станати