Oтоманската империја како и сите останати империи, биле во „прогрес“ само поради насилството што се користело. Примерот и некако не ти е на место. И самите гледаме што се случува со Турција денес. Јас зборам за сега, 2016 година, колку е постигнато на полето медицина, наука и технологија во муслиманските држави. Од 13тиот век па навака има стагнација на секое поле. На што се должи тој регрес? Од една страна викаш, обврска е на секој муслиман да бара знаење, а од друга страна велиш дека нашиот ум е ограничен и само Господ го знае одговорот на некои прашања. На секое прашање на кое и нема така концизен или задоволителен одговор, ќе чуеш- само Господ знае. Каде е тука размислувањето и барањето одговори? Зошто Господ не создал со ум и разум, ако не ни дозволува да го користиме во полн капацитет. Зошто би гореле во пеколот, доколку веруваме во нешто друго а сепак сме биле добри луѓе и не сме повредувале во овој земски живот? Нели Господ треба да ги сака сите, па дури и оние кои имаат превез на очите..и поради заслепеност не го следат неговиот збор. Исламот значи поттчинетост пред Алах, страв од него и следење на се што пишува во Куранот за да не гориш вечно во пеколот. А самото тоа е толку живописно опишано во Куранот. Ова истото важи и за другите религии. И самите гледаме колку се на секое поле понапред секуларните држави т.е. онаму каде што религијата е приватна работа, а не дел од перење на мозокот на пошироките маси.
Да, само еден совет до тебе: Читај повеќе за да ти се тргне превезот од очите. Оти знаењето е сила, знаењето е моќ.
Се согласувам! Никогаш не сум престанала да читам, ниту ќе престанам. Откако почнав и очите и душата ми се отворија. Се надевам дека и ти ова го применуваш.
Името мислам дека има еврејско потекло, но, со оглед на тоа дека е спомнато во хадисите, мислам дека може, но јас би го избегнала искрено да ти кажам.
Секако дека не би му дала на моето дете име со еврејско потекло кога има други, убави муслимански имиња.
Eden Arab se vikase taka, i mi kaza deka bilo Kuransko ime, i deka Danijal bil izvestuvac taka nesto, mozno e da imam za tebe i Zeynep iznenaduvanje,samo ke mi treba uste nekoe vr, ama jas od sega si baram soodvetno ime
Наслов на темава е "Куран" Значи прашувајте и давајте соодветни одговори, доста едни со други се навредувате. Има луге што виделе или слушнале нешто па прашале или погрешиле, вие едно па исто повторувате. Секој на свој начин ги толкува нештата , и секој за себе ке си одговара кога ке дојде денот за тоа
Kako kuranot govori za sudbinata nasproti slobodnata volja....ako moze nekoj od clenovite so muslimanska veroispovest da mi odgovori iskustveno
Znaci Alah ja odreduva sudbinata na lugjeto....ne postoi sloboda na izbor....se e nekade odnapred zapisano....taka go razbiram ova sto Minnie go zakaci. Blagodaram