Според Куранот Хиџабот се спомнува како завесасо која Мухамед го одвојувал својот дел од палатат од делот на неговите жени. Од тука е тоа завеса This is the usage in the verses of the Qur'an, in which the term sometimes refers to a curtain separating visitors to Muhammad's main house from his wives' lodgings. Инаку Хиџабот како облека никаде не се спомнува како облека во куранот. Инаку во Православната религија имаш покривање како знак на скромност и по правило во црква кај нас се влегува со марама а не како што влегуваме со откриени глави. Во Хинду религијата исто има покривање..
Takvo nesto nema kaj nas Irak ıran mozebı .. Kade ıma dokolku zenata saka ı prıfakja on moze da sı se ozenı ako moze da sı ızdrzava dve semejstva. Znacı pak ım e stvar na dogovor. Kako kaj vasıte svalerkı nelı Samo sto nemate nıkakva obrvrska prema nıv
Бар може сите 6 да г издржува. Според шеријатот, мажот не сме да ги двои жените по никаква основа. И на сите мора да им купува, и да ги озбебеди подеднакво. @mssuniquee е баш така е со швалерките.
Мухамед кој бил во брак со 9 годишно девојче? На тој мислиш? И вакви правила за влегување во црква со марама, не постојат. Тоа се некои кажувања од времето на баба ми, па и така во некои села опстојуваат.
Не постојат зашто сме ги заборавиле. Инаку да така е. Поп имам прашано за ова. И не смее разголени, со краткипантолони, мини суќна.. Ама кај нас се поминува. Иди во Аја Софија влези по минич, одма ти даваат да се покриеш. Ова беше и пред да направат џамија да биде, памтам уште дете бев кога бевме прв пат.. И овде во џамија не смееш така да влезеш. И израсната сум во Чаир па многу подобро знам како е и што е.
Поп не е релевантен извор. Никаде во Библијата не пишува жената да носи марама. И споредуваш марама со минич? Па секаде има dress code, ама тој важи и за мажи, не само за жени, како во исламската религија. И ним не им е дозволено да доаѓаат по кратки пантолони. И не само во црква, во школо, театар, се знае како се иде.
Ама тоа не ги спречува да ги тепаат до смрт нели? Додека на зидовите им висат крст, икона, слави слават, попови викаат , големи верници се...
@Just.do.it 1 Коринтјаните 11 1Угледајте се на мене, како и јас на Христос! Мажот и жената пред Господ 2Ве пофалувам, браќа, зашто во сѐ си спомнувате за мене и ги држите преданијата така како што сум ви ги предал. 3Сакам уште да знаете дека глава на секој маж е Христос; а на жената мажот е глава; на Христос, пак, глава е Бог. 4Секој маж, кој се моли или пророкува со покриена глава, ја срамоти својата глава; 5а, пак, секоја жена, која се моли или пророкува гологлава, ја срамоти главата своја, зашто тоа е исто како да е истрижена. 6Ако жената не сака да се покрива, тогаш нека се стриже; ако, пак, е грдо за жена да се стриже или бричи, тогаш нека се покрива. 7И така, мажот не треба да ја покрива главата своја, зашто е образ и слава Божја, а жената е слава на мажот. 8Зашто не е мажот од жената, туку жената од мажот; 9и мажот не е создаден за жената, туку жената за мажот. 10Затоа жената треба да има на главата свој знак од власта на мажот над неа поради ангелите. 11Па сепак, ниту жена е без маж, ниту маж е без жена во Господ. 12Зашто, како што е жената од мажот, така е и мажот преку жената; а сѐ е од Бога. 13Просудете сами во себе: доликува ли жена да Му се моли на Бога гологлава? 14Нели и самата природа ве учи дека е срамно за мажот да има долга коса? 15Но, ако жената си ја остави косата, тоа е украс за неа, бидејќи косата ѝ е дадена место превез. 16Но, ако некој сака да се препира, ние немаме таков обичај, ниту црквите Божји.
Има и тоа како има, со мои очи видов. Муслиманите демек немаат швалерки? Не заебавај, нема турска серија без некој да има швалерка, а сериите секогаш се отпечаток на општеството.
Хммм како ги опиша христијаните како најлоши луѓе на светот да се. А гледам во муслиманските земји цвета мирот. Пак ќе кажам, иди поживеј во земја во која Шеријатот е закон. Многу поразлично ќе гледаш на работите. Таму и мажот да те тепа немаш право на збор. Зошто? Затоа што во куранот пишува може да те шлапа колку сака и твоето мислење не е релевантно, зошто ти си објект, не човек, според нив.
Ако зборуваме за тепање и кај нас не е нешто поарно, аман молим те не брани. Маж што тепа ќе тепа и во име на Исус и во име на Алах и во име на Буда, зашто е пореметен психо.
Па што ми мешате швалери, кога муслиманките се најпознаи за такви работи поради тоа што се угнетени да се омажат за некој кој бил одлучен од таткото уште пред да се роди.
Ама разликата е тоа што Христијанството НЕ ДОЗВОЛУВА ТЕПАЊЕ, А Исламот ДОЗВОЛУВА, ОПРАВДУВА И ПОТТИКНУВА. А за психопати има секаде. Само тоа не е тема на дискусија сега.
Od kaj znaes deka mu se zenı. Cım se pokrıenı moze mu e sestra kerka majka Cel zıvot sum ovde nıkogas nemam slusnato. Lele sega muabet ke pravıme po serıı Epten sı zatucan samo da znaes.
Да бе обавезно сите се така одредени. Многу имаш предрасуди. Не велам дека нема и такви, ама да кажеш дека сите се исти.. не можеш. Туку ти имаш некоја омраза кон исламот и се што е исламско заради некои твои причини.. а не е убаво. Како што кај нас има недоквакани кои ја брукаат христијанската религија, кај католиците католичката така и кај нив има .
Баш ова го зборев пред некој ден, уште стои ако ме го избришале модераторите, ама џабе, тоа им е научено како песничка и само истото го по повторуваат. Сфаќаат, ама полесно им е да се прават дека не сфаќаат и да тераат инает.
Да бе, на базен со мајка му и сестра му ќе оди и дур е со мајка му во вода, сестра му ги чува децата, а после кога е со сестра му во вода, мајка му ги чува.