И Христијанството и Исламот не дозволуваат тепање на жените. Тоа „дозволено тепање“ е само толкување на верските фанатици, не е на сите верници.
Значи пак ќе ти одговорам. Оној кој слепо следи куран, и кој го користи како оправдание дека е во ред да тепа жена, сестра, ќерка и слично е пореметена личност!! Задоен во тој дух. Не е претставник на исламот како таков. Ако така гледаме јас знам за случај во христијанско семејство хард кор побожно, таткото ја уби од ќотек 23 годишна ќерка зашто забремени а не беше во брак !!! И сега тебе тој ти е преставник на твојата религија? Или е психопат!
Дали библијата му рекла на психопатот да ја претепа ќерка му? Не. Дали куранот му рекол на некој скроз најнормален човек да ја тепа жена му? Да. Не е до човекот, до религијата е.
Па ете во шеријатските земји слепо ги следат. Иди, види како живеат. И тие самите велат дека се претставници на исламот. Ете и тука членките ќе кажат дека се што пишува во куранот е точно. Па кога ќе ги спомнам шеријатски држави, одма се обидуваат да најдат некое оправдување, се со цел да ги оправдуваат небулозите кои се напишани во куранот. Како не разбираш? Тој што ја убил ќерката е психопат. Цитирај каде во Библијата пишува тепајте и убивајте жени? Во Куранот јасно пишува, тие што не веруваат во Алах, имаат два избори: или да почнат да веруваат или да бидат убиени. Исто, мажите може да ги тепаат жените. Гледаш која е разликата сега?
Нема јас што да одам во шеријатска држава да живеам.. се ми е јасно како е. Ама тоа не е Ислам кон кој се стремат современите земји, тоа се племиња кои дојдоа на власт и уништија се што можеа. Тие се равно на терористи и секоја муслиманка и муслиман ќе ти го каже тоа. Талибанците го тероризираат народот кирејки се зад Шеријатсиот закон кој е се само не тоа што они го проповедаат https://www.dw.com/mk/шеријат-кошмар-или-билет-за-спасение/a-59035308 Исто така и возвикот Alalhu akbar!! или Бог е голем. Алах кај нив е бог. Е потполно злоупотребен во воени цели и страшни работи. Исто како кај нас да идеш со пушката и да викаш Во името на отецот, синот и светиот дух!! Болесно.
In several hadiths, the Prophet (peace and blessings be upon him) discouraged Muslims to beat women. Here are some of his sayings in this regard: “Do not beat the female servants of Allah.” “Some [women] visited my family complaining about their husbands [beating them]. These [husbands] are not the best of you.” There is a distinction between Islam and the behavior of individual Muslims As in any law, creed, or faith, it is unfair to hold each and every Muslim as an official representative of the faith, perceiving his or her behavior as a reflection of Islamic teachings and assuming it is supported. Individual behavior is nothing but a reflection of a human individual, who could be right or wrong, gentle or violent, pious or otherwise. If some individuals who happen to be Muslims misbehave, then this is their personal problem of bad manners or misinterpretation of the rules of their faith. It is not fair to allow their aggression to tarnish the image of a major world religion and all its millions of followers.
Ова е голема разлика меѓу исламот кој дава предност на материјалното, физичкото постоење во замното царство и христијанството кое физичкото постоење го посматра само како подготовка за идното, духовно... Богатиот муслиман може да има шест жени според Куранот, а богатиот христијанин само една со која во присуство на Бога ќе се соедини во една личност, сега, овде и во вечноста.
Јас само кажав кои се правилата. А ако одиме така Муслиманите ги закопуваат голи во бел чаршав зашто се родил гол и како таков ќе си умре. а кај нас најскапи ковчези па облеки па се по ред.. тоа се други разлики и правила
Bez razlıka, prımer kaj nas ne moze da ostavı bremena zena kako sto ıma mn slucaı.. Ja zabremenuva ı ja ostavuva.. Imate vo temıne mılıon prımerı. Ako dojde do razvod da ne ja ferma nı nea nı decata.. Samoto toa sto zenata dobıva mehr ılı zlato parı vo vrednost na odredena suma toa e nejzınata garancıja kolku vam ı da vı e smesno. Sakate nekjete zenata e najvekje zastıtena vo Islamot.
Ама исто ако не може да остане бремена, може да сиземе друга . Зашто оваа првата "неспособна" е. Тоа во куранот ви го пишува.
А дали жената сака да биде заштитена? Дали жената сака да биде целосно во црно? Дали жената сака да биде со покриени раце и очи? Дали жената сака маж је да има уште по некоја жена освен неа? Дали жената сака да не може да излезе од дома без маж је или татко и'?
Во Куранот е дозволено тепање на жените, кај нас не е. Има сликчиња погоре, да не се повторувам. Во Македонија со законот за медијација има отворено медијаторска канцеларија до џамијата Ал Акса у Чаир, па таму се решаваат оние полесни случаи на крвна одмазда, потешките ги гледаме на телевизија. Овие буквално живеат во ужасен паралелен универзум кој е неспоредлив со останатиот дел од населението, доволно е да прошеташ околу полициска станица Бит Пазар, низ Чаир, по оние затуцанине селана на север према Косково, тетовско, гостиварско, ич нема да коментирам. Сето ова што јас го сметам како несоодветно за во XXI век за нив е нормално и тие сами велат дека е во склад со нивната религија, а и јас ти покажав со сликички дека тоа навистина е во склад со нивната религија, овие навистина така живеат. Да скратам она што јас се обидувам цело време да ви го кажам е следново: во Македонија од страна на некои луѓе многу погрешно се практицира Исламот, односно селективно се чита и толкува Куранот. Поради ваквите лоши практики има жени кои се целосно завиени во црно, физички малтретирани, џамиите трештат, луѓе гинат. Нејсе... Темава ќе ја ставам на игнор, пошто кралиците што јадат ќотек дома во име на Куранот и шетаат со најмодерен аутфит во кој ништо да не можат да видат ниту пред нос не можат да си ги најдат сликичкиве што ги споделив со вас. Ќе речев да намалат со еманципацијата, пошто ептен забрзано се развиваат во нивните права и слободи, ама ај...
Е, сакав да те прашам нешто. Баш за оваа тема со златото. И јас го знам истово за кај муслиманите. Ама баш почнав да гледам една таква серија, и сеа, женава сака да се разведе ама и викаат дека ќе требала да го врати златото. Дали при развод, треба да го врати златото или не? И на кој се дава тоа злато, на нејзината фамилија или стрикно на неа?
Тоа е Кума. така ги викаат. И за жал и во дел од Турција го има тоа, ообено накај границата со сирија..