Kуран

Дискусија во 'Религија' започната од ludoto19, 17 септември 2012.

1. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Добро значи според тебе атеистите може да бидат убивани.
    Тука пишува за сите оние кои НЕ веруваат во Алах, значи вклучително и другите вери.
    И цитирај каде пишува во Библијата да се убиваат другите.

На sino.o.oka и sonuvana им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.341
    Допаѓања:
    120.149
    Во Стариот завет има работи од кои што коса ќе ти се крене. Еве ајде Куранот е најзла книга, Библијата е најдобра. Готово? Се смири?
    Ај сега читни малку за терористи, за , за финансирањето на истата од Сад и Еу, за буквално киднапирање на деца и перење на мозоци да се разнесуваат и убиваат ( секогаш од најниските слоеви)..па можеби подобро ќе разграничиш од Куран, она што е напишано, и толкување на нормален човрк и на терорист.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.771
    Допаѓања:
    40.559
    Верувам дека си отворила, ама ете ти си туркаш твоја интерпретација на религиските закони што не се реалност. Мислам, скроз е во ред секој да ги чита работите што му одговараат и тоа е и начинот на кој сметам дека може некако да се усогласи религијата во денешното општество, ама не и да го менуваме значењето на многу директните записи за да го ублажиме нивниот ефект. Бидејќи кога произлегува штета од нешто, како на пример државни закони базирани на книга, малку е gaslighting да се правиме на удрени дека не бе таму ништо лошо не пишува луѓето измислуваат.

4. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Јас не велам дека Библијата е најдобра и најсовршена книга. Ама кога ти тврдиш нешто, треба да дадеш цитат, а не инаетливо само да се спротиставуваш.
    Како ќе го толкуваш ова " удрете по вратовите и прстите, исечете им ги главите и сите прсти". Да не има некое подлабоко сфаќање?

На sonuvana, eliesaab и EvAngelos им се допаѓа ова.
  5. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    723
    Не нема такво нешто во Библијата пишува само на мирен начин да подучуваме и да ја шириме добрата вест за Исус Христос нигде не пишува да се убиваат или прогонуваат неверниците доколу не се во верата најмногу што можеме е да се дистанцираме од нив и нивниот начин на живот

На sino.o.oka, sonuvana, EvAngelos и 2 други им се допаѓа ова.
  6. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.809
    Се исто се случува и во 21 век
    Само не сакаш да знаеш дека мислиш модерна си.
    Па најголемите војни биле во 20.век и еве ги си продолжуваат иако сме напредни и научени.:D

На Anyshka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. MyMala

MyMala Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    2.252
    Куран не бил објавен одеднаш, туку постепено во период од 23 години, во разни места и разни времиња.
    За време на војна се бара луѓето да се борат против.
    Ако се читат стиховите така по едно, нема да разбeрете ништо и све се вади од контекст. Треба да се прочита целата книга.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    186.254
    Искрено не сум запозната на кои книги се базирани кои државни закони. Ама, да беа сите читачи на Куранот едногласни немаше да има сунити и шиити (појма немам кои се кои), немаше да има разлика во ,,модните избори,, од Авганистан до Јордан, и немаше да има ова што вика Нена

Сложни попови и во петок мрсат. Ќе го прочита ова некој по 20 години, и ќе мисли дека е инструкција за исхрана на попови. Мислам дека отприлика така ќе му дојде.

Да не бидам оф-топик, нит сум читала Куран, нит знам напамет библија, ниту е тоа темата. Ама знам дека дедо ми имаше побратими муслимани, пречекувале нивни роднини мои роднини во Турција, никому глави и уши не сечеле. Прости биле, неписмен народ, сега сите со интернет писмени. Особено ако има некој да пушти парички од негде, за некоја ,,операција,,:doh:

На MyMala, mssuniquee и nena2010 им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.341
    Допаѓања:
    120.149
    Ако ова се однесува на мене јас го имам дома и Куранот и Библијата. И растена сум во мешана средина со муслимани, така да не сум интернет образована..

Последна измена: 5 август 2024
    На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    186.254
    Кај се најде па ти кајшто те нема:D
    Сдк дедо ми и тој дедото турчин неписмени биле, не научиле како со верници и неверници да се однесуваат:wasntme:. Па затоа се однесувале со почит, без оглед на разликите.
    Не е проблем во што формат се чита, проблем е што се чита. Толкувања, рекла-казала, збор по збор, преведено криво лево. Оние што студираат верски научи напамет ја учат книгата 4 години или колку, не учат грчки, хебрејски, арапски нели?

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.522
    Ваљда си доволно разумна да сфатиш дека книга напишана пред илјадници години не може да е целосно релевантна денес.
    Освен тоа ние се водиме по новиот завет.

На Anyshka и Just.do.it им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.341
    Допаѓања:
    120.149
    А ваљда си доволно информиран да знаеш дрка Куранот е скоро па COPY/PASTE на стариот завет.

13. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    723
    Зависи што подразбираш под релевантно 10те божји заповеди се апсолутен закон и важат засекогаш :)

На Biljarkata и crimson им се допаѓа ова.
  14. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.522
    Да, точно :)

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.771
    Допаѓања:
    40.559
    Добро океј ако се преправаме дека не знаеме за што збориме иако знаеме која е поентата на дискусијата?
    Едвај чекам да дојде на власт крајно десничарска христијанска партија и да почне да криминализира абортуси итн. Или еве, во Авганистан може според будистичките филозофии ги базираат законите. Два примера, ме мрзи да пишувам понатаму кога знам дека ме сфаќаш за што зборам.

Буквално истите односи ги имаме ние луѓето и денес. Имаш мешани бракови, се дружат луѓе со други луѓе што не се нивната култура... Не знам што ти значи ова "интернет писмени" во негативен контекст, интернетот е супер алатка. Ваљда е океј да критикуваме религија како општествена појава на страна од сите интерперсонални односи.

Последна измена: 5 август 2024
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    186.254
    Супер све, само што нема врска со темата. Темата Куран, во подфорум религија, не религија како општествена појава. Можеме да научиме евентуално нешто што не знаеме, дека секуларноста на државата е неприкосновена, тоа јасно ни е на сите.
    Интернет писмени ми се сите новокомпонирани верници, што од секоја вера се разбираат, туѓата не чини, нашата најубава. Па апологети, евангелисти, екстремисти колку сакаш. Дури некој трие рачиња над антагонизирани екстреми.

17. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    919
    А што да прави? Тема како и сите останати, форум е ова, се дава мислења и тоа е, тебе ако ти смета нешто немораш да влегуваш воопшто тука, шо те мачи?

18. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.014
    Допаѓања:
    4.723
    Па штом сте толку ,,затуцани" (користам ваши зборови со кои ме вреѓате) и не знаете да прифатите дека не сте во право, требаше да е одамна затворена. Да прочиташ негде по фејсбук некој пост за семејно насилство во Македонија, по пет коментари ќе напишеш, а за жените омажени за муслимани гајле тие, што те боли тебе за нив? Исламот е казна за жената, не заштита.
    (Не ти персирам, да не се разбереме погрешно, потенцирав повеќе од вас)

На sino.o.oka и Just.do.it им се допаѓа ова.
  19. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    9.370
  20. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023