Добро значи според тебе атеистите може да бидат убивани. Тука пишува за сите оние кои НЕ веруваат во Алах, значи вклучително и другите вери. И цитирај каде пишува во Библијата да се убиваат другите.
Во Стариот завет има работи од кои што коса ќе ти се крене. Еве ајде Куранот е најзла книга, Библијата е најдобра. Готово? Се смири? Ај сега читни малку за терористи, за , за финансирањето на истата од Сад и Еу, за буквално киднапирање на деца и перење на мозоци да се разнесуваат и убиваат ( секогаш од најниските слоеви)..па можеби подобро ќе разграничиш од Куран, она што е напишано, и толкување на нормален човрк и на терорист.
Верувам дека си отворила, ама ете ти си туркаш твоја интерпретација на религиските закони што не се реалност. Мислам, скроз е во ред секој да ги чита работите што му одговараат и тоа е и начинот на кој сметам дека може некако да се усогласи религијата во денешното општество, ама не и да го менуваме значењето на многу директните записи за да го ублажиме нивниот ефект. Бидејќи кога произлегува штета од нешто, како на пример државни закони базирани на книга, малку е gaslighting да се правиме на удрени дека не бе таму ништо лошо не пишува луѓето измислуваат.
Јас не велам дека Библијата е најдобра и најсовршена книга. Ама кога ти тврдиш нешто, треба да дадеш цитат, а не инаетливо само да се спротиставуваш. Како ќе го толкуваш ова " удрете по вратовите и прстите, исечете им ги главите и сите прсти". Да не има некое подлабоко сфаќање?
Не нема такво нешто во Библијата пишува само на мирен начин да подучуваме и да ја шириме добрата вест за Исус Христос нигде не пишува да се убиваат или прогонуваат неверниците доколу не се во верата најмногу што можеме е да се дистанцираме од нив и нивниот начин на живот
Се исто се случува и во 21 век Само не сакаш да знаеш дека мислиш модерна си. Па најголемите војни биле во 20.век и еве ги си продолжуваат иако сме напредни и научени.
Куран не бил објавен одеднаш, туку постепено во период од 23 години, во разни места и разни времиња. За време на војна се бара луѓето да се борат против. Ако се читат стиховите така по едно, нема да разбeрете ништо и све се вади од контекст. Треба да се прочита целата книга.
Искрено не сум запозната на кои книги се базирани кои државни закони. Ама, да беа сите читачи на Куранот едногласни немаше да има сунити и шиити (појма немам кои се кои), немаше да има разлика во ,,модните избори,, од Авганистан до Јордан, и немаше да има ова што вика Нена Сложни попови и во петок мрсат. Ќе го прочита ова некој по 20 години, и ќе мисли дека е инструкција за исхрана на попови. Мислам дека отприлика така ќе му дојде. Да не бидам оф-топик, нит сум читала Куран, нит знам напамет библија, ниту е тоа темата. Ама знам дека дедо ми имаше побратими муслимани, пречекувале нивни роднини мои роднини во Турција, никому глави и уши не сечеле. Прости биле, неписмен народ, сега сите со интернет писмени. Особено ако има некој да пушти парички од негде, за некоја ,,операција,,
Ако ова се однесува на мене јас го имам дома и Куранот и Библијата. И растена сум во мешана средина со муслимани, така да не сум интернет образована..
Кај се најде па ти кајшто те нема Сдк дедо ми и тој дедото турчин неписмени биле, не научиле како со верници и неверници да се однесуваат. Па затоа се однесувале со почит, без оглед на разликите. Не е проблем во што формат се чита, проблем е што се чита. Толкувања, рекла-казала, збор по збор, преведено криво лево. Оние што студираат верски научи напамет ја учат книгата 4 години или колку, не учат грчки, хебрејски, арапски нели?
Ваљда си доволно разумна да сфатиш дека книга напишана пред илјадници години не може да е целосно релевантна денес. Освен тоа ние се водиме по новиот завет.
Добро океј ако се преправаме дека не знаеме за што збориме иако знаеме која е поентата на дискусијата? Едвај чекам да дојде на власт крајно десничарска христијанска партија и да почне да криминализира абортуси итн. Или еве, во Авганистан може според будистичките филозофии ги базираат законите. Два примера, ме мрзи да пишувам понатаму кога знам дека ме сфаќаш за што зборам. Буквално истите односи ги имаме ние луѓето и денес. Имаш мешани бракови, се дружат луѓе со други луѓе што не се нивната култура... Не знам што ти значи ова "интернет писмени" во негативен контекст, интернетот е супер алатка. Ваљда е океј да критикуваме религија како општествена појава на страна од сите интерперсонални односи.
Супер све, само што нема врска со темата. Темата Куран, во подфорум религија, не религија како општествена појава. Можеме да научиме евентуално нешто што не знаеме, дека секуларноста на државата е неприкосновена, тоа јасно ни е на сите. Интернет писмени ми се сите новокомпонирани верници, што од секоја вера се разбираат, туѓата не чини, нашата најубава. Па апологети, евангелисти, екстремисти колку сакаш. Дури некој трие рачиња над антагонизирани екстреми.
А што да прави? Тема како и сите останати, форум е ова, се дава мислења и тоа е, тебе ако ти смета нешто немораш да влегуваш воопшто тука, шо те мачи?
Па штом сте толку ,,затуцани" (користам ваши зборови со кои ме вреѓате) и не знаете да прифатите дека не сте во право, требаше да е одамна затворена. Да прочиташ негде по фејсбук некој пост за семејно насилство во Македонија, по пет коментари ќе напишеш, а за жените омажени за муслимани гајле тие, што те боли тебе за нив? Исламот е казна за жената, не заштита. (Не ти персирам, да не се разбереме погрешно, потенцирав повеќе од вас)
Жени, мајки, кралици кога на одмор? Од фино момче до терорист: Како Беран Алији склопуваше експлозивни направи додека родителите му беа на одмор? - Слободен печат (slobodenpecat.mk)