Точно. Некои исламисти пак ќе пробуваат да се оправдаат со аргументите "ама Франција, Германија, Шведска?", тие готово, умрени се, не ги броиме во христијански земји, тие и од корени и од се се откажаа. Ако сакаме да зборуваме за дали нешто христијанството одобрува или не треба да гледаме на исток, кај православните христијани. Од цела ЕУ, Бугарија е единствена (покрај Хрватска што ме зачуде затоа што се наоѓа на црвената листа) која не дозволува брак помеѓу братучеди, додека Романија и Грција (и двете православни ко Бугарија) кои дозволуваат со рестрикции или не дозволуваат со исклучоци.
Ти збориш за политика на земјите. Јас зборам од религиска гледна точка. Во ниту една држава, свештеник не венчава братучеди. Не е дозволено од религијата.
Па не би се сложил со тебе, верувам дека никој православен свештеник не би го сторил тоа, додека пак по некој католик и секој еден протестант би го сториле. Ако видиме каков им е ставот на протестантите за лџбткју не верувам проблем да им претставува брак помеѓу братучеди. Еве неколку слики од протестантски цркви за време на прајд месецот: (најироничното е што толку го пишуваат тоа pride дури и во црквите, а во библијата убаво пишува дека горделивоста е еден од поголемите гревови. Протестантите ја одамна не фи сметам за христијани) Забегавме од темата...
Живеам во доминантно католичка земја и тука воопшто не доаѓа во прашање венчавка со братучед. Се сметаат како дел од семејството тие (впрочем и јас имам ваков став). За протестанти, исто знам дека нема шанси венчавка со братучеди. LGBT е веќе друга тема.
Нормално дека се блиски и дека не ни помислуваат да се погледнат со тие очи ама зборот ми е ако се одлучат да се венчааат католички свештеник проблем нема да им направи. За протестантите нема муабет пто да правиме
Jas ne razbiram mnogu vera. Zosto vo kolku mazot e otsuten podolgo vreme, deverot Ili svekorot opshtat so snaata?
Во куранот се оправдува имање на сексуални робинки..... ( уште се применува ова во шеријатските земји).
Zosto zena so rodeni deca na svoi 36 god stava marama,se pokriva? Zenata e shkoluvana, moderna, so drzavna rabota.
Ова е слично како да прашаме зошто некоја школувана жена со деца, не оди со голи гради... Што е тоа што треба да се покрива од телото, во различни култури и религии има различни (или попрво исти - во христијанството, јудаизмот и исламот) прописи. Дали тоа навистина потекнува од Бога или е нешто кое што свештенството на различните религии го ставаат во божја уста е друга приказна.
Istata zena dosega 36 god bila otkriena I ne odela so goli gradi. Edno e koga od dete e pokriena, a barem za okolinata I mene mi e chudno da se pokriva vo 4 ta decenija od zivot.Mislev deka ima nekoe objasnuvanje? Na primer Kako nekoj zavet posle ubava Ili neubava sluchka vo zivotot.....
Можеби почнала посериозно да ја сфаќа својата религија... има луѓе со децении не постеле, па решиле да постат велигденски или рамазански пости и тн. Бидејќи темата е Куранот, вреди да се спомне дека некои исламски теолози спорат дали Куранот навистина пропишува покривање на главата или тоа е само погрешно преведен/погрешно разбран стих кој зборува за скромно облекување и прекривање на телото со некаква обвивка, но како таа конкретно треба да изгледа произлегува од локалната арапска култура (а која се разликува од низ арапскиот свет).