Не излегува убав лебот направен во машинка? Јас сум повеќе за рачно месен леб ама се нема време секојдневно па сакав кога ќе можам да си купам "лебоправач" ама ако не излегува вкусно лепчето ништо...
Веројатно зависи од рецептот. Моите деца го обожаваат, многу е вкусен и воздушест, може да претераш и да не забележиш (како мене).
Eve vi od mene proveren recept koj 100% izleguva i racno i vo sekoja masina za leb: 600 gr. brasno Tip 500 pa nagore 375 gr. voda 10 gr. suv kvasec ako go pravite vo masina a za racno obicen ista gramaza. 20 gr. seker 15 gr. sol. 10 gr. zejtin Ovoj recept ispadnal odlicno vo poveke masini dokolku site raboti se merat na digitalna vaga a ako testoto se pravi racno i se pece vo rerna lebot e poubav.Za poveke ili pomalku brasno samo proporcionalno ke gi zgolemuvate ili namaluvate ostanatite sostojki i nisto drugo.Dokolku sakate da mesate rzano ili integralno brasno so osnovnoto kolicinata treba da bide maksimum 25% od sevkupnoto brasno odnosno ako pravite testo od 600 gr. osnovnoto treba da bide minimum 450 gr. a ostanatite 150 gr rzano ili integralno.Ne preporacuvam da se mesaat rzano i integralno zaedno vo isto testo.So belo i rzano ili belo i integralno moze da se mesa pcenkarno a procentot treba da bide 12.5% odnosno da se odzeme pola od rzanoto ili integralnoto dokolku se dodade pcenkarno i vo ovoj slucaj se dodava voda 10 do 20gr poveke od predvidenoto bidejki pcenkarnoto poveke upiva voda.Sto se odnesuva do stavanjeto na sostojkite ako poseduvate masina so dve mesalki se stava prvo vodata i zejtinot pa brasnoto pa na kraj kvasecot,sekerot i solta a so edna mesalka e obratno odnosno sostojkite najdolu,brasnoto vo sredina i vodata najgore.I vo dvata slucaevi e taka bidejki vodata i kvasecot ne treba vednas da se izmesaat.Dokolku [mod-kirilica:1jtrh8cv][/mod-kirilica:1jtrh8cv]
Многу сакам топол леб. Ма го обожавам Мојот последен хит е брзо лебче, кое се прави за 15-тина минути. Јас замесувам 2 чаши брашно, една јогурт , лажичка сол и едно пециво. Веднаш се става во убаво подмачкано тавче со маргарин или зејтин, а горе може и да се премачка со јајце и сусам, а јас знам и да си ставам и изронето сирење. Се пече додека не зарумени убаво , во загреана рерна на 220 степени, а при крај се попрскува со малку вода! Ако му сте му ставиле и сиренце- еве Ви и доручек!
Ај тука ќе го ставам рецептот на луничка, кој одма го направив и јас вчера Јас користев коцка квасец, кафеав шеќер (заради малата), додадов и мелени ореви во шеќерот, циметот и морското оревче, и не наредив 6 ленти една врз друга (зошто моите малце подебелки и ептен нараснаа, уффф) туку 3 со 3, и беше ФЕ-НО-МЕ-НАЛ-НО ! Следно (утре/другиден сигурно ) ќе го направам, ама со мала модификација - нема да ги ставам една над друга лентите, туку ќе ги вртам како полжавчиња. Вака нешто: Кој сака тесто/цимет/оревче обавезно да го направи рецептот - ептен е лесен, и брзо се прави. Фала ти луничке , ќерка ми полуде по лепчево, а и сите ние (посебно јас )
Тугооооо,украла си ми га рецепт Јас утре повторно го правам.Моиве реков дека ќе паднат во несвест!И паднаа ,станаа и велат прави го пак.. Мило ми е што ви се допадна .Како и во секој рецепт варијации се дозволени.Уживајте во него.
Јас било што да правам од тесто, секој пат многу тврдо ми излегува. Изгледа претерувам со месењето и никако да се опаметам. А месено лепче си е месено лепче. Ништо не може да го замени. Крцкава кора, а внатре како душа. Ммм...
Мене ми е вкусен, дури и така лепчето го јадам без разлика што е во машинка правен, домашен е, знаеш што ставаш во него, може не го месиш со раката, ама нема додатни адитиви, полн леб е, не е како оние од фурна, мене ми се допаѓа :up:
Ах бе јас на диета, а само ми искачаат вакви теми . Како месено лепче нема друго . Јас многу не коплицирам брашно, квасец, вода и сол....кога ќе се замеси и испече ммм...
ние дома месеиме леб.. ете сабајлево месив... сега е испечен и како мирисаа мммм брашно,вода,стиска сол,мала лажичка шеќер и квасец.. а многу ретко додавам сварен компир и убаво испасиран .. колку е поубав и помек лебот штета што ми се подигаат киселини од лебот со компир
Луѓенца ако знаете некоја рецепта за лебче со целозрнесто брашно кажујте, ама воопшто да нема бело и по можност пченкарно и пченично брашно?
денес за прв пат месев леб, со мала помош од мајка ми, ама излезе супер... ќе гледам веќе почесто да месам леб, и така премногу ми се допадна
Обожавам да месам - од сите кулинарски вештини месењето ми е најомилено. Ако треба да избирам мегу подготвување на чорби, различни „тави“ и месење јас ќе го изберам последново!!! Месам се - кифлички, пита, пастрмајлија, пица, леб... Мирисот на месен леб го прави домот потопол и попријатен...
Од имателите на пекач за леб, некој да сподели рецепта со комбинирани брашна, и дали рецептата е за 750 гр леб или за 1000 г леб? Благодарам однапред
Ако сакаш воопшто да нема бело брашно, однапред да знаеш дека лебот ќе биде многу тврд и потежок за јадење. (Што не значи дека ќе е поневкусен, но треба да погодиш во кои пропорции да го ставиш брашното, да има повеќе путер и масло за мекост и убаво да покисни)
Нема нешто повкусно од домашно месено, топло лебче... Можам едно цело сама да изедам и тоа без проблем! Имам пробано да замесам, и убаво излезе. Одозгора му наросив некоја сол (што упорно не ми текнува како се викаше! ) и различни семки.. Да не сум на диета, сега одма прво за тоа се зафаќам!
Женчиња јас сакам за утре да пробам да го испечам на хартија за печење лепчето. Ќе го биде така? Не сакам брашно одоздола а не сакам ни зејтин, па затоа сакам вака да пробам. И дајте некој совет да биде меко како душа (и внатре и кората). Доволно е со крпа да се покрие?