ја ко нездрава читав ко мала еве уште ми е останато тоа е сега листа на омилени: Хајди, Дневникот на Ања, Исти очи, Девојчето со две имиња, Касни порасни, Зоки Поки...
Првата книга што паметам дека сум ја прочитала беше Патувањата на Добрило, само... не знам од кој автор беше и тоа некаде во второ-трето одделение, но се уште, помалку во магла, се секавам на содржината. Друга книга што дефинитивно ми останала во сеќавање е Полна Месечина од Бошко Смаќовски-читав и плачев од смеење . Карсон од покривот, Двојната лота, Патот за Агра, Волшебното самарче сите од Горјан Петрески.... Другите се радуваа на играчки, јас на книги Некое чудно дете изгледа сум била...
Споменка, книга која ме расплачи и ете од тогаш си градам кариера кога читам да плачам и таа беше книгата која ме натера да читам и понатаму книги кои немаат врска со училиштето, оти до тогаш си мислев дека сите книги се досадни како лектирите Двојната Лота Марта, Сама и се останато од Горјан Петрески Возот в снег
Ахххх........ книгите од детството! Ги има многу Ќе почнам од првата која ја прочитав Волшебната зелка, потоа следуваа уште мноооооооооооооооооооооогу други од кои највеќе впечаток ми оставиле: Доктор Офболи, пајажината на Климентина, Орлите рано летаат(леле колку ја обожавав книгава, 100 пати ја имам прочитано ), Хајди,Сибирка,Колибата на чичко Том, Улавите години, Бојан, Том Соер,Малесија,Дневникот на Ана Франк, Хакалбери Фин. Во основно ги читав и книгите на сестра ми за во средно што убаво ми беше имав време за читање ехеееее.............
Касни Порасни Алиса во земјата на чудата Силјан штркот Колибата на чичко Том Хајди 20.000 милји под морето... добив желба да ги препрочитам, спомени
Хари Потер, дефинитивно го обележа моето детство. Непотребно е да зборам за другите книги што ми се допаднале, како Марта, Споменка, Исти очи и сл. кога постојат овие книги. Значи буквално само еден дел го имам читано по пет пати. Го обожавав тој свет. И плус во малата библиотека кај тато има две книги со драми помеѓу двете светски војни. И тие редовно си ги читав.
Има многу, но еве ќе ги издвојам Шеќерна приказна, Орхан, Пајажината на Климентина и Марта (по неколку пати си ги читав). А ќе ви кажам и најомразена - СРЦЕ од Едмондо Де Амичис. Таа беше првата дебела лектира во мојот живот, и ми требаа денови да се наканам да ја читам - многуте стреници делуваа демотивирачки да се осмелам на таков потфат. И секако, ми требаше доста време да ја прочитам
Девојчето со две имиња Двојната Лота Сама, Марта, Исти очи - сите од Горјан Петревски Втората смена Хари Потер Има уште само не можам да се сетам. Многу читав како дете, преку еден ден одев во библиотека.