1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Oмилени книги од детството

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од x.Daisy.x, 6 ноември 2010.

1. agi

agi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    65
    Сирма војвода е книгата

2. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Доктор Офболи
    Пајажината на Климентина
    Мери Попинс
    Хајди
    Пипи долгиот чорап
    Двојната Лота
    Хари Потер- 1 дел
    Големи и мали
    Козета и Гаврош

3. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    3.431
    1. Козета Гаврош- Виктор Иго
    2.Доктор Офболи- ќе ме потсети ли некоја како се викаше тоа животното се две глави во книга? Телетагмус или како беше, не се сеќаам точно..
    3.Децата од нашата улица- Неџати Зекерија
    4.Шеќерна приказна- Славко Јаневски
    5.20.000 милји под морето- Жил Верн
    6.Робинсон Крусо-Даниел Дефо мислам дека беше ама не сум сигурна а, ме мрзи да проверувам
    7. 35 мај.. е оваа ми беше топ фејворит... :inlove:

4. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Снеговите на Климентина Евин.
    Хајди.
    Бојан.

5. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Марта и Девојчето со две имиња! :)

6. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Шеќерна приказна,Хајди,Пајажината на Климентина,Двојната лота засега толку ако ми текнат и други ќе пишам пак

7. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.182
  8. kate21

kate21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    Пајажината на Клементина, и пред два дена со братучетка ми ја прочитавме на глас за два саати. Какви само радости ме фатија :wasntme:
    Хајди, ако воопшто има некој кој не ја сака. Кутрата, одрцана ми е, ама си стои на почесно место во малкуте книги кои ги поседувам :(
    Првото училиште на мајчин јазик, ја имам уште од времето на тато, во кутии ми се и сега неможам да ги барам по темница, но ќе ја најдам утре, затоа што не се сеќавам кој е авторот, но попрекрасна книга јас не сум прочитала :angel:И точно се сеќавам на еден дел кој носеше наслов „Два Илиндена“. Ако не ми е читана едно дваесет пати, и пак ќе ја листам, од мерак :) Ми замириса на детство, ми текна на вечерните часови кога ги читав и му ги прераскажував на моите. И му велев на брат ми, ****, мора да ги прочиташ, многу се убави :D (ама тој корисно си ги употреби моите тетратки за лектира)
    Ме потсетивте бре, утре ќе ги разотворам сите кутии со книги :D

9. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Детска книга која ми беше омилена беше од Оливера Николова, две романчиња во една книга - Тајната на жолтото куферче - Пријателите Бон и Бона. Посебно втората приказна ја препрочитував повеќепати. Се сеќавам дека брат ми ја имаше добиено за одличен успех и примерно поведение а мене ми се паѓаа се некои несоодветни книги поезија за таа возраст па многу се радував на таа книга и си ја присвоив за себеси. И сега би ја зела да ја прочитам таа книга.

10. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    763
    На повеќето и не ме текнува па ќе ги пишам само оние кои ми останале во сеќавање :
    Касни - Порасни, Хајди, Малиот Принц, Зоки Поки, Четириножните рицари, Ѕвездени перничиња, Алиса во земјата на чудата, Златната птица ..

11. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.324
    Заборавив да напишам во предходниот пост на темава. Да надополнам..
    Бев почетник во читањето и знам дека мајка ми ми ја купи Пат околу светот за 80 дена - Жил Верн.
    Абре колку тоа ми беа интересни сликите, зборовите ги впивав со сласт. Многу пати ја прелистував и препрочитував.

12. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    ехх носталгии ;( ок како и да е ајде и јас да си кажам :)

„Летечкиот клас“- Ерих Кестнер ɞ
    „Двојната Лота“-Ерих Кестнер ɞ
    „35-ти мај“-Ерих Кестнер ɞ

Втората смена ɞ
    Децата од нашата улица ɞ
    Хајди ɞ
    Бојан ɞ
    Марта ɞ

Белото циганче ɞ
    Др. Офболи ɞ
    Децата од Павловата улица ɞ
    Големи и мали ɞ
    Зоки Поки ɞ
    Пипи долгиот чорап ɞ
    Приказни по телефон ɞ

и паи и пак и пак би ги прочитала!!! :)

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Моментално не се сеќавам на друга книга али „ХАЈДИ“ ми е омилена :)
    Ако ми текне уште некоја ќе ви пишам ;)

14. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Тегнитуркај. 8)

15. Princess.S

Princess.S Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    653
    Споменка, Сама, Марта, Улавите години, Исти очи, Туника, Хајди, Двојната лота, Кристал (српска книга со американска тематика, ама многу ми е драга)..

Многу се, сите ги сакам. :D :inlove:

16. Ognenija

Ognenija Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    586
    Омилена книга од детството... :?: па ги има повеќе ама ајде ке речам Робинзон Крусо. Многу ми се допаѓаа пејсажите кои Дефо толку детално ги има доловено.

17. rozy

rozy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    121
    Зоки-Поки една и едниствена прва прочитена книга (сликаниците не се бројат)

18. nennsy.densy

nennsy.densy Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    305
    Втората смена - Велко Неделковски
    Пајажината на Клементина - Е. Брукс Вајт

овие ми беа омилени.. :)

19. Blabla16

Blabla16 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    161
    Оххх ги има многу, но сепак, омилена ми е "Марта" од Горјан Петревски. Толку многу се пронајдов во неа. Секако не бев вамнодушна ни на "Хајди" , "Пипи долгиот чорап" и "Двојната Лота" :)

20. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    1.793
    Вечерва прв пат ја сретнав темава, ги прочитав сите страници и не знаете која носталгија ме фати за овие книџулиња кои си ги читав до пред некоја година. Си ја зедов тетратката за лектири во која ги имав прераскажано сите од 5 до 8 одд., па ајде да споделам некои импресии, де тажни, де среќни.

Најомилени книги ми се „Снеговите на Климентина Евин“ на Горјан Петревски и „Колибата на чичо Том“ на Хариета Бичер Стоу. Првата ја работевме во седмо одд. и многу ми се допадна приказната, некако се соживеав со неа и на моменти се фаќав себеси како липам без некоја посебна причина. Ми се допадна и тоа што се‘ се случуваше во моево најмило гратче, па се замислував и јас како некогаш на есен враќајќи се од некаде ќе ја соблечам облекава и ќе се нурнам в езеро. Уф, која желба!! Сега приметив дека оваа книга ја имам пишувано бавно, со најубавиот ракопис што може да произлезе од моја рака. Ете ми доказ колку сум ја сакала книгава. :inlove:
    „Колибата на чичо Том“ ми ја даде учителката во 3-4 одд. од скромната училишна библиотека и ми рече да ја задржам бидејќи знаеше колку многу ја засакав. Со секое ново читање се‘ повеќе жалам за животот на робовите порано, но и се радувам што тоа повеќе го нема.
    Да си ја довршам книгава која ја имам веќе почнато, па ќе си ги прочитам и двете. Едвај чекам да се потсетам на чувствата кои ми ги побудуваа овие две книги. ^_^

Исто така, многу ми се допадна „Робинзон Крусо“ на Даниел Дефо. Тие авантури, тие описи на природата .. леле, се заљубив мислам тогаш! :D

Додека ја читав обработката на „Втората смена“ на Велко Неделковски, во очи ми падна одбраниот дел. Го прочитав и се наежив, зашто иако не се сеќавав многу на содржината на книгата, се сеќавам на чувството кое тие неколку реченици го предизвикаа кај мене.
    Криво ми е што ја немавме за обработка „Двојната лота“ па не ја прочитав, иако мама можеби 10 пати ми ја имаше раскажувано како помала. И после 20тина години, таа сеуште ги памтеше деталите на книгата. Ме копка нешто за да си ја земам од библиотека, но искрено се надевам дека нема да ми речат дека прв пат слушаат за таа книга, како што беше случајот со „Очите на сибирскиот пес“. :!:

Други кои ми оставиле впечаток се: „Белото циганче“, „Хајди“, „Големи и мали“, „Деца“ (посебно расказот „Кула“), „Чорбаџи Теодос“.
    А не знам зошто, но воопшто не се сеќавам дека сум ги прочитала „Бојан“, „Пат околу светот за 80 дена“, „Прекрасното патување на Нилс Холгерсон“ и „Марко“. Можеби ќе треба некогаш да им се навратам, да видам дали сега ќе ми остават било каков впечаток, доволен за да ми бидат запаметени.