Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Online продавници за козметика

Дискусија во 'Лице' започната од Marija9, 23 април 2012.

1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Само онлајн е попустот или?

2. Pam Beesly

Pam Beesly Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    6
    Прв пат пробувам да нарачам од lookfantastic но откако ќе го внесам поштенскиот код ми ја дава оваа порака: Screenshot (7).png Дали некој имал сличен проблем?

3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.372
    Допаѓања:
    12.688
    Од lookfantastic не испорачуваат производи на CeraVe до МК.

4. Pam Beesly

Pam Beesly Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    6
    Не знаев, фала ти.

5. @alex

@alex Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво, дали некој има порачувано од hudabeauty.com и како оди со ДДВ и царина кај нас?

На Litlstar му/ѝ се допаѓа ова.
  6. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    514
    Мислам дека над 75€ е бесплатна достава ама за царина нема да е мала сума. Еднаш имав онлајн нарачано нешто пред некоја година што кошташе околу 120€ и царина платив 1500ден мислам, исто и палети од morphe во вредност од 52€ и царина над 1000ка платив. Види ако имаш некој во странство да ти донесе пошто вака мн ќе платиш царина.

7. Anod10

Anod10 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2017
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    93
    Од каде порачувате CeraVe ? Имам видено на инста доста страни ама цените мислам дека се дупло поголеми.

8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.634
    Допаѓања:
    106.662
    На инста страните ги билдаат цените на производиве , едноставно немам коментар.. а и не вредат воопшто за тие цени што ги ставаат, да бидам искрена.
    Најевтини се по околните земји, во Грција ако те носи патот по секоја аптека ги има

На Anod10 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    404
  10. Babygirl1234

Babygirl1234 Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    16
    Женски здраво, не видов ниту една тема слична тема за да се обратам. Сакам да започнам свој бизнис за изработка на сијаи за усни или мелем за усни. Ми треба некој што ќе ми објасни кои материјали ги користи и од каде набавува материјали.

11. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Морам да ги пофалам torba.mk.Не само што се брзи,туку и редовно праќаат подароци или тестерчиња.

Од Zara порано пробував нешто да порачам,ама само си изгубив време и потрошив нерви.Де од нешто ако е на попуст нема на залиха или бројче,а кажува како да има.Не фала,повеќе не се трудам.

На buba4e89, theunforgiven и beautys20 им се допаѓа ова.
  12. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.885
    Допаѓања:
    4.680
    Decki iherb do kolku max da bide sumata, za da ne plakjam danoci i carini?

13. monpan

monpan Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    135
    Да не надминува 90 евра, и да не надминува 1.8кг тежина пратката. Има и димензии мислам, ама не сум сигурна кои се.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  14. eva993

eva993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2019
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    525
    Над 22 евра се плаќа ДДВ, над 90 се плаќа царина + ДДВ. Секако над 22 евра ако ти ја задржат имаш и други трошоци како усна царинска декларација, лежарина евентуално, ако си преку DHL ти се губи правото на достава до врата, него треба сама да одиш до Илинден по документи па до аеродром/пошта по царини, има заебанции доста.

Но ако имаш среќа и пратка од 50€ ќе ти стигне без никакви трошоци, тоа е така бидејќи не ги контролираат системски, туку рачно и буквално е како ќе ти се погоди цариникот кој ги прегледува.

Димензии и килажа не играат никаква улога за ДДВ и царина.

15. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.055
    Допаѓања:
    10.683
    Јас редовно нарачував/м пратки од iherb над 50, 60, 70 евра, во мали пакетчиња, не тежат многу, обично е козметика или витамини. Никогаш не сум платила ддв или царина, дури се случило 2-3 пакети да ми стигнат во исто време.

Е сега можеби имам среќа што сум од внатрешноста.

Само еднаш се случило да ми царинат пакет, околу 100 евра беше, но беше голем. После тоа имав 90 и не ми беше царинет.

16. eva993

eva993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2019
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    525
    Затоа викам, буквално е како ќе ти се погоди цариникот. Во Скопје се менуваат многу се па зависи кој е на смена, во помалите градови/места може да е еден ист па ако не се замара да се утепаш од нарачување и денар да не доплатиш. Ќе се смени и тоа еден ден, ама сега е како што е.

Инаку еве на овој линк се детално си пишува: https://customs.gov.mk/index.php/mk/patnici/mali-pratki-mk/224-carinarenje-na-postenski-pratki

Големината/тежината на пакетите иако официјално не игра никаква улога за царинење или плаќање ДДВ, кај поголеми/потешки пакети поголеми се шансите цариникот да стане сомнителен и да прегледа подетално за што се работи.....мали лесни пакетчиња проаѓаат скоро како ништо да не е. :lol:

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Acka22

Acka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    999
    Ve molam preporacajte mi online strana za naracka na sminki poeftini zosto vnuka mi gi zema moite pa da i zemam poeftini da ne gi koristi moive

18. monpan

monpan Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    135
    Имам зборено со царинската служба на железничка, кога не разбирав зашо имам давачки, ми објаснија дека ако надминува димензии и тежина, обавезно отвараат за проверка. И од тука после следува ДДВ (над 22 евра ако е), лежарина, 102 денари дека се помачиле да ја отворат и сл. После тоа почнав да ги групирам нарачките да се во мали пакети, а цената и до 70 евра стигала, и веќе ништо не сум платила од тогаш. Не ми ни ги отвараат.
    Си имаат они непишани правила. Ако не се раскараш таму со сите, никад нема да знаеш зашо шо и како.

На eva993 и cooll им се допаѓа ова.
  19. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    5.210
    Види на sminka.mk, барем ќе знаеш дека не се кинески, а се со пристапни цени.

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Од која онлајн страна порачувате козметички продукти и колкава е царината? Дали од lookfantastic се плаќа царина?