Online продавници за козметика

Discussion in 'Лице' started by Marija9, Apr 23, 2012.

1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Само онлајн е попустот или?

2. Pam Beesly

Pam Beesly Истакнат член

Прв пат пробувам да нарачам од lookfantastic но откако ќе го внесам поштенскиот код ми ја дава оваа порака: Screenshot (7).png Дали некој имал сличен проблем?

3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Од lookfantastic не испорачуваат производи на CeraVe до МК.

4. Pam Beesly

Pam Beesly Истакнат член

Не знаев, фала ти.

5. @alex

@alex Истакнат член

Здраво, дали некој има порачувано од hudabeauty.com и како оди со ДДВ и царина кај нас?

Litlstar likes this.
  6. teressa

teressa Истакнат член

Мислам дека над 75€ е бесплатна достава ама за царина нема да е мала сума. Еднаш имав онлајн нарачано нешто пред некоја година што кошташе околу 120€ и царина платив 1500ден мислам, исто и палети од morphe во вредност од 52€ и царина над 1000ка платив. Види ако имаш некој во странство да ти донесе пошто вака мн ќе платиш царина.

7. Anod10

Anod10 Истакнат член

Од каде порачувате CeraVe ? Имам видено на инста доста страни ама цените мислам дека се дупло поголеми.

8. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

На инста страните ги билдаат цените на производиве , едноставно немам коментар.. а и не вредат воопшто за тие цени што ги ставаат, да бидам искрена.
    Најевтини се по околните земји, во Грција ако те носи патот по секоја аптека ги има

Anod10 likes this.
  9. Цунами

Цунами Истакнат член

10. Babygirl1234

Babygirl1234 Активен член

Женски здраво, не видов ниту една тема слична тема за да се обратам. Сакам да започнам свој бизнис за изработка на сијаи за усни или мелем за усни. Ми треба некој што ќе ми објасни кои материјали ги користи и од каде набавува материјали.

11. renata77

renata77 Популарен член

Морам да ги пофалам torba.mk.Не само што се брзи,туку и редовно праќаат подароци или тестерчиња.

Од Zara порано пробував нешто да порачам,ама само си изгубив време и потрошив нерви.Де од нешто ако е на попуст нема на залиха или бројче,а кажува како да има.Не фала,повеќе не се трудам.

buba4e89, theunforgiven and beautys20 like this.
  12. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Decki iherb do kolku max da bide sumata, za da ne plakjam danoci i carini?

13. monpan

monpan Истакнат член

Да не надминува 90 евра, и да не надминува 1.8кг тежина пратката. Има и димензии мислам, ама не сум сигурна кои се.

DaisyDream likes this.
  14. eva993

eva993 Истакнат член

Над 22 евра се плаќа ДДВ, над 90 се плаќа царина + ДДВ. Секако над 22 евра ако ти ја задржат имаш и други трошоци како усна царинска декларација, лежарина евентуално, ако си преку DHL ти се губи правото на достава до врата, него треба сама да одиш до Илинден по документи па до аеродром/пошта по царини, има заебанции доста.

Но ако имаш среќа и пратка од 50€ ќе ти стигне без никакви трошоци, тоа е така бидејќи не ги контролираат системски, туку рачно и буквално е како ќе ти се погоди цариникот кој ги прегледува.

Димензии и килажа не играат никаква улога за ДДВ и царина.

15. cooll

cooll Популарен член

Јас редовно нарачував/м пратки од iherb над 50, 60, 70 евра, во мали пакетчиња, не тежат многу, обично е козметика или витамини. Никогаш не сум платила ддв или царина, дури се случило 2-3 пакети да ми стигнат во исто време.

Е сега можеби имам среќа што сум од внатрешноста.

Само еднаш се случило да ми царинат пакет, околу 100 евра беше, но беше голем. После тоа имав 90 и не ми беше царинет.

16. eva993

eva993 Истакнат член

Затоа викам, буквално е како ќе ти се погоди цариникот. Во Скопје се менуваат многу се па зависи кој е на смена, во помалите градови/места може да е еден ист па ако не се замара да се утепаш од нарачување и денар да не доплатиш. Ќе се смени и тоа еден ден, ама сега е како што е.

Инаку еве на овој линк се детално си пишува: https://customs.gov.mk/index.php/mk/patnici/mali-pratki-mk/224-carinarenje-na-postenski-pratki

Големината/тежината на пакетите иако официјално не игра никаква улога за царинење или плаќање ДДВ, кај поголеми/потешки пакети поголеми се шансите цариникот да стане сомнителен и да прегледа подетално за што се работи.....мали лесни пакетчиња проаѓаат скоро како ништо да не е. :lol:

cooll likes this.
  17. Acka22

Acka22 Популарен член

Ve molam preporacajte mi online strana za naracka na sminki poeftini zosto vnuka mi gi zema moite pa da i zemam poeftini da ne gi koristi moive

18. monpan

monpan Истакнат член

Имам зборено со царинската служба на железничка, кога не разбирав зашо имам давачки, ми објаснија дека ако надминува димензии и тежина, обавезно отвараат за проверка. И од тука после следува ДДВ (над 22 евра ако е), лежарина, 102 денари дека се помачиле да ја отворат и сл. После тоа почнав да ги групирам нарачките да се во мали пакети, а цената и до 70 евра стигала, и веќе ништо не сум платила од тогаш. Не ми ни ги отвараат.
    Си имаат они непишани правила. Ако не се раскараш таму со сите, никад нема да знаеш зашо шо и како.

eva993 and cooll like this.
  19. Elence93

Elence93 Форумски идол

Види на sminka.mk, барем ќе знаеш дека не се кинески, а се со пристапни цени.

Acka22 likes this.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Од која онлајн страна порачувате козметички продукти и колкава е царината? Дали од lookfantastic се плаќа царина?