Кафезот со папагалчето во дневната стои ептен настрана и вратичката му беше постојано отворена но не сакаше никако да испаѓа и му ја затворив. Цело време на кафезот има од оние украсните перденца со чипка за да не испаѓаат лушпите од просото. Но никако не можам да ја убедам мајка ми и единствено што ми преостанува е да го подарам на некој. Во детската каде што е сега, јас понекогаш само за спиење се качувам, а и само тогаш пуштам греалка. Цел ден е само, прегеска одкако се стемни му пуштив ламба за да не е во темница. Не е една недела, скоро 5 месеци ќе е вака. И ми е жал, не сакам да го мачам и да седи само по цел ден. Го чувам 2ипол години и ич не сакам да се разделам од него. Доколку би го дала на некој, тоа ќе биде кај некои повозрасни што навистина ќе се грижат за него и да нема мали деца па да го умрат за еден ден.
^^ Ако неможеш да ја убедиш мајка ти, барем дај го кај некој да ти го почува тие 5 месеци. И мене ме убедуваа да ги дадам, но јас се извојував да останат кај мене. Си кажав јасно и гласно. Зборувај и со сестра ти.
Папагалчето му го подаρив на κолега од фаκултет, има исκуство со папагали па на пρолет може паκ да си го земам Малце ми е шубе и пусто без него, но тоа е
Сaкaм пoмoш Мoетo пaпaгaлче летaјќи е удри вo зид. Крилoтo му е издигнaтo му се тресе. Вaкa изгледa кaкo нa oвaa сликa http://s3.amazonaws.com/f01.justanswer.com/lisasings/2009-04-26_144254_Blue_2.jpg нњ функциoнирa вooпштo, не летa не гo испрaвувa кaкo другoтo. Вчерa имaше крв сo клунчетo кaкo дa е вaделo пердув нештo сличнo ... Му стaвив хидрoген зa рaни ихидрoциклин, кoгa гo мaсирaв ништo,не реaгирaше. Нo пoтoa глaснo цифкaње итoa беше се .
Во принцип нашите ветеринари незнаат ништо да направат за птица, за да ти кажам да го однесеш да го видат. Мене ми личи како да се работи само за повреда, останува да почекаш да видиш. Ако беше скршено крилото ќе му беше олабавено, ќе висеше. Фати го и пробај рашири го крилцето да провериш. Тоа со крвта е сомнително.
Гo рaширив немa ништo..сaмo не мoже дa летa и сaaм нњ гo шири крилoтo и пaѓa при oбиди зa летaње.. тaкa aјде пoдoцнa ќе гo сликaм и ќе стaвaм сликa.
@SunnyGirl2 јас моите папагали кај др. Диме ги носев, знае тој што прави. Во Скопје, во Капиштец се наоѓа, погоре од домот за деца.
Па го боли веројатно. И јас имав иста случка со едниот папагал, се удри и падна, и неколку дена го држеше така подраширено, но му помина, после леташе најнормално. Се надевам не е ништо страшно и кај твоето. Ако сакаш носи го и на ветеринар.
Душа...жал ми е мила Прежали го па земи си ново, немој да жалиш долго, такви се птиците- кревки и нежни.
Следен пат ако земеш папагал, и да кивне да го однесеш на ветеринар. Особено кај Диме. Моите едно време се тресеа без причина, ги однесов кај него, значи човекот цел преглед направи и на 2та папагали.
@Kitten 070 23 43 23- бројот на ординацијата на Диме 078 370 390- бројот на вработен во ординацијата на Диме (др. Данче).
Луѓе ајде ве молам за помош.. Каде може да најдам да си купам рачно ранет питом папагал Мал Александар.. Барав на огласите по нет ама малку ги има и некако многу се скапи дали може некаде да најдам некој до 5000 ден... И по можност да не биде многу стар барем година ипол... Ве молам ако знаете некој или пак вие имате пишете ми....
Питомите се движат од 6000ден. па нагоре. За 5000 само див Мал Александар можеш да најдеш. За стар - сигурно можеш да најдеш до година ипол. Ама мој совет е помлад да биде. Што помлад тоа подобро. Ако ти се чека, почекај до летово и после земи си ептен млад папагал (2-3 месеца)