1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Parroto world (Светот на папагалите)

Дискусија во 'Дом' започната од candygirl, 28 февруари 2011.

1. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    514
    Здраво дечки, денеска купив див александар папагал беше 5000 денари. Секој довет е добредојден. Моментално е мн депресивен и уплашен што е нормално. Е сега ми кажаа дека наводно не е постар од 6 месеци, меѓутоа има прстен на вратот одзадната страна до пола врат. Значи дека ме излажале ? Еве слика.

Прикачени фајлови:

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. moresokolpie

moresokolpie Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Имам 6 год тигрица, одеднаш стана мн подуено со пердувите и константно спие. Пред ова ретко спиеше преку ден, и сакаше да седи со нас. Сега само спие, дали може да ми препорачате ветеринар што се разбира од птици или некој совет, фала.
    Инаку јаде и пие вода.

3. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    13
    Zdravo me interesira zasto papagalot tigricata zima ja rastura cela hrana niz soba niz kafes dali si igra ili nesto ili ne ja saka taa hrana ova nie novo papagalce pa nezname kako da postamime 2 meseci e a doma e 10 dena vejke pa sakame da go pustime u soba da leta i da vidime za hranata zasto ja rastura niz cela soba i sve bi mi doslo sovet dobar i sve da si znaeme

На Пандичка му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Пандичка

Пандичка Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Jas imam tigrica, stara e 3-4 godini.Za diva, divi se takva im e prirodata, megutoa ako sakas bar malce da ja priblizis kon tebe zemi smoka nekoja prvo dadi i so raka pa posle doblizi ja kon tebe, da ja zalazes. Znae sama da ti zastane na glava, retko koga na ramo, no samo koga ona saka. Da probash da ja pogalish so prst ke te kolvne obavezno. Mojava koga ja pustame da leta niz soba jade sve sto najde. Si ima posebna hrana, no e drchna, znae da kasne lepche, krastavica, zelka, najsmesno beshe luk koga proba da kasne, (mozda i sama si bara ili ima nedostatok na vitamini, preporaclivo e da imaat nutritivna dieta, da im se dava edno parce krastavicka zborime nie kako so ja seceme za salata ne cela)ednostavno takva e drchna ni se pika vo tanjiri ako jademe i e pustena. Ne e buchna, no znae da si porcrcori pogotovo koga ke slusne lastovicki ili ptici od nadvor. Ako sakas da ti bide interesno pusti i od telefon ili tv na angliski se vika trigricata budgie, pusti i budgie bird sounds da vidis kako ke se ponasha.

5. Пандичка

Пандичка Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Ve zamoluvam da mi preporacate veterinar specijaliziran ili barem sto e iskusen so papagali. Imam kanarinche, na koe treba da mu se skratat nokti.
    Fala

6. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    Ако успевате да го фатите во рака ноктињата може и сами да му ги скратите со грицкалка. Само треба цврсто да го држите, нормално како нокти и кај човек се сечат. Важно е да не му ги оставате многу време не исечени затоа што растат неконтролирано долго, се мотаат како спирала и некој може да зарасне и кон самата нога и да ја изгуби ногата.

7. Пандичка

Пандичка Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Вчера ми го дадоа канаринчето, ноктињата му се толку израснати што не е способно да се движи, дури мислам дека му причинуваат болка. Не е добро чувано бидејќи човекот кој го чуваше се разболе последниов месец. Мене ми е страв сама да не му повредам нерв. Но ако не најдам некој специјализиран вет, ќе морам. Друг совет ако имате за грижа на канаринец би бил добредојден.
    Фала

8. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    Не е страшно ако му ги сечеш, нема да го повредиш, не оди многу блиску до стапалото. Инаку лесни се за чување, менувај му секој ден свежа вода и храна од таа нивната. Може да му даваш мали парченца јаболко, круша, зелка, морковче и ред други овошја и зеленчуци. Внатре во кафезот може да ставиш плиток сад со вода затоа што обожаваат да се бањаат и шлапкаат :D. Сега периодов може и надвор да го ставате на сонце само на високо да не го закачи некоја мачка. У глобала тоа е тоа. Малку ѓубре од храната и пердуви пуштаат па ќе треба често да му го чистиш кафезот, најдобро постави доле хартија и менувај ја.

9. Пандичка

Пандичка Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    За тоа сум запознаена више ги имам два Но се загрижив за малово, ми кажаа дека пеело но прекинало последниов период...

10. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    3.538
    Имам тигрица папагалче, денес, еве скоро 3 часа, едното крило како да му се тресе, го крева често, некако му е нестабилно. Константо се тегне некако. Беше пуштено денес ама немаше никаков пад, имав гостин кој има папагал, го фати во раце, го стави на рамо. Сега си велам во памет, да не го фатил грубо некако. Можно ли е да му е скршено?:(Еве ако е тоа најлошото сценарио кое ми се мота во глава, што би требало да направам? Постојат ветеринари, што прават во случај на скршено крило на папагал? Го посматрам три часа, се шекнав.

11. Николина01

Николина01 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    44
    Dali nekoj znae zosto tigricata moze da se trese itnoo? Nitu leta samo lezi ova od denes

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. moresokolpie

moresokolpie Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Може се повредило или е болно, најубаво однеси го на ветеринар. Јави се на Ветеринарен Центар ако има слободно сега да го видат,ако си од Скопје.

13. salat43

salat43 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    14
    Zdravo. I jas imam papagal tigrica i ja turiva cela hrana niz kafezot. Probav i da i ja smenam hranata, samo proso megjutoa povtorno isto. Hranilkata e prazna a kafezot dolu e poln so hrana. Koga ke i go otvoram kafezot ne izleguva sama. Da i pustam prst ke izbega, ke letne negde isplaseno i ke sedi tamu celo vreme dodeka ne ja priberam nazad… Nekoj sovet za hranava???

На Николина01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    21.555
    Дечки си имаме ново милениче, розенколис, уште нема ни два месеца.
    Не го пуштаме уште да лета, ни рекоа две недели.
    Барам општо совети.
    Сместен е карши прозорот до ѕид, вратата од соба му доаѓа од десна страна од лева пак има ѕид(не одма ама ајде некако да доловам, значи некаде на средина на ѕидот е.
    Знам дека не сакаат промаја, ама смеам ли прозор да оставам отворен додека е во кафез се разбира?
    Вака е супер, јаде од рака, не се плаши нешто многу, ни ги истражува прстите.
    Ама како да сака надвор, нон стоп оди лево десно долу кај вратичката.
    Најбитно ми е ова со прозорот да знам IMG_20240926_115252.jpg

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    3.538
    Јас имам тигрица, отворам прозор, особено ова време. Не е уште толку ладно, не се секирај. Избегнувам да го ставам на промаа пошто промаа килс,:lol:јас дури летово го пикав во соба која беше не толку климатизирана, ми беше шубе некако да биде во преладна соба. Преслатко е инаку твоево.:l:

Последна измена: 29 септември 2024
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    21.555
    Климата е во ходник, немаме гајле од неа јас мислам, ама без да отворам прозор неможам..

17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    21.555
    Дечки зошто цивка папагалчево?
    Значи се си праи, јаде пие, лета, доага кај сите ..
    Ама како без глас да е цивка и цело време е во мене пикнато.
    Се си изгледа нормално, истражува...пуштам птици реагира на нив. И така си пее нормално
    Ко засипнато да е

Прикачени фајлови: