Јас сум голем љубител на папгалите.Имам искуство од 20 год. во нивно чување и дружење. Пред еден месец повторно го слушам нивниот цвркот низ дома
Вчера си купив папагалче. Продавачката ми рече дека е женско, а потоа една пријателка ми рече дека е машко. Па ако некој ги распознава ве молам кажете ми какво е? Сега се вика Дори но ако е машко да го прекрстам..
Гкедам мало е... но уверена сум дека е женско зошто му е бело розево клунчето. Јас кога го добив моето папагалче мислев дека е женско зошто клунот му бепе розев. Но незнаев дека ако папагалчињата како мали кога имаат целосно розево клунче им посинува кога ќе достигнат зрелост, а сино значи машко.
Да исти ни се папагалчињата чврчат цел ден,многу ни се весели како газдите се,секогаш се расположени.
Papillon.Papi, во право си, но сакам нешто да те исправам. Ако е женски клунчето немора да биде само розево, во повеќе случаеви е и кафено. Еве еден пример: http://www.budgiecare.org/budgie-pictur ... udgies.jpg
Имам чувано повеќе папагали од кои само една женка.Таа беше жолта,а мажјакот бел.Малото папагалче што се изведе имаше зелени пердуви.Можеби кај папагалите гените не се пренесуваат толку доследно како кај луѓето.А во текот на животот не ја менуваат бојата.
Морало да има нешто. Или било на промаја, или храната не му се погодила, или се засркнало. А, може продавачот да го продал болно. Жал ми е. Инаку, еве како да препознаете бебе папагалче тигрица и возрасно папагалче:
Трол имам јас гнездо...ма какво гнездо,цела спална соба имаат ,ама ете нејќеше да бидне тогаш. Е СЕГА да ви се пофалам дека ми се изведоа три пилиња, едно машко и две женски, имаат по месец ипол. Стариве се плави по боја, исто и две од децава ,а едно е бело. Веќе имаме и нови 4 јајциња...Леле јас како сум тргнала ко фарма да ќе правам...Ај здравје пред избориве и некоја субвенција ќе си побарам
За да се изведат папагали во домашни услови е тешко.Проблемот е во тоа што треба да се одржува константана телесна температура.Мојата папагалка снесе 60 јајца,многу од нив се изведоа,ама живееја само 2-3 недели.Последното само успеа да преживее и имаше 7 месеци.