Placenta praevia (плацента превиа)

Discussion in 'Бременост' started by meU, May 29, 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Рано е во 20та недела за дијагнозава. До 28ма ќе се крене. Не се загрижувај.

elenickaa17 likes this.
  2. elenickaa17

elenickaa17 Нов член

Многу ви благодарам.

3. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Има некоја искуство со две бремености со плацента превија?

4. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

А дали вие имавте какво е вашето искуство?
    и дали е битна положбата за спиење со таква состојба?

5. Feniksgirl

Не е битна, плацента превиа се констатира во 28ма недела.

6. АнаМаријаД

Јас со првата бременост бев со плацента превија тотална,сега втора бременост сум со ниско всадена постелка ама не го допира грлото на матката воопшто.
    Иначе нема врска никаква положбата на спиењето.

wonder woman5 likes this.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Како ја помина првата бременост? Имаше некои проблеми?
    Јас сум 23 недела и кај мене е плацентата ниско, скоро лежи на грлото од матката.
    Докторот ми рече после 28 недела, ако не се поткачи, ќе мора почести контроли.

8. АнаМаријаД

Почнав со маргинална превија само го допираше грлото и строго да лежам ми рече докторот за да се крене,ама кај мене не се крена туку уште подоле отиде и го покри цело грло и веке беше плацента превија тотална. Почнав да крварам 33 недела лежев во болница една недела примав атосибан за смирување контракции,примив и зреење,после неколку дена пак искрварив и ме породија 34 недела царски.
    За пораѓајот имам пишувано во породилни приказни,тежок беше.

9. liliput22

liliput22 Истакнат член

Кај 9 од 10 жени со ниско поставена плацента таа се крева до 32 недела 90%, а кај некои дури во 36 недела. Еее сеа кај 1 жена од 10 жени останува сепак ниско поставена дури и во 36 недела од бременоста и е најчесто индикација за царски. Јас бев дијагностицирана со ниска плацента на скринингот во 20 недела, а после на нареден скрининг кој ми беше закажан дури во 34 недела ми беше веќе горе. Никој не ми кажал дека треба почести контроли во меѓувреме да правам, ни па да пазам на нешто, туку само ако не се крене најдоцна до 36 недела ќе треба царски да се пораѓам. Ваљда секој доктор различно си мисли.

Last edited: May 28, 2025
    Mimmi39 likes this.
  10. Feniksgirl

Јас знам дека до 28ма ако не се крене се смета за плацента превиа. Ова и Димчев ми кажа и Данева на гак. Не знаев за ова што викаш 32ра или 36та. Ме зачуди.

Mimmi39 likes this.
  11. liliput22

liliput22 Истакнат член

Едно е ниска плацента- кога е помалце од 2см од цервиксот но не го покрива, а плацента превиа( сериозна состојба) е кога го покрива грлото на матката(делумно или целосно)и ако е дијагностицирана како таква на втор скрининг, таа не се поместува како напредува бременоста, за разлика од ниско поставена плацента каде кај 90% случаевите оди нагоре до 32 недела а некад се прави уште еден скрининг и во 36 недела за да се утврди дефинитивно дали има поместување. Ниската плацента скоро и никогаш не преминува во плацента превиа туку баш напротив се крева нагоре како што расте матката, или па останува како ниско поставена( кај 1 жена од 10 дијагностицирани). Јас кажувам како се третира во странство, за Македонија врска немам, иако треба да биде секаде исто.

Last edited: May 28, 2025
    Mimmi39 likes this.
  12. liliput22

liliput22 Истакнат член

Мимми тебе како ти пишува на извештајот за плацентата- ниско поставена, маргинална или плацента превиа? Сите три се различни и различно се третираат од страна на докторите со совети. Мојот коментар беше за ниско поставена плацента каде плацентата е помалку од 2см од цервиксот но не го допира воопшто, за разлика од маргинална плацента каде работ на плацентата го допира цервиксот, или пак превиа каде го покрива грлото на матката (делумно или целосно). Затоа може и различни совети сме добиле зашто кај мене беше ниско поставена.

Mimmi39 likes this.
  13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Пишува: уредна постелка, блиску до цервикс ниско.

liliput22 likes this.
  14. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Мене матичниот гинеколог ми реле во 16 недела дека имам плацента превиа целосно го покрива грлото на матката. Ми препорача боледивање добрестон два пати на ден и магнезиум три пати на ден. Доста ме уплаши бидејќи од нигде никаде испадна дијагнозава јас досега сум немала крварење се беше ок. Прашањето ми е дали е можно за грешна дијагноза или погрешни мерки и колку од вас во оваа фаза од бременоста сте имале ваков прпблем и дали се повлекла , дали сте лежеле цело време?

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

И кај мене беше ниско плацентата, но делумна превиа и во 28ма недела се поткрена. Никогаш не останав дома да лежам, а утрогестан примав до 14та недела. Магнезиум, стандард, по 1 или 2 таблетки од 200 мг, најчесто по една, а понекогаш и тоа го заборавам. Не застанав со движење, активности и патувања.
    Ако е плацента превиа, не значи дека ќе имаш крварење. А и најчесто се крева кога бебето ќе потпорасне, околу 28ма недела. Без грижи и уживај си во бременоста. Сега ти следи второто тромесечие кое е најубавиот период од бременоста.

16. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Фала ти за одговорот баш ми годеше вакво искуство ....јас имам веќе и платено за на одмор и се откажав и од одморот тотал разочарана закажав и за второ мислење во систина за совет дали да одам или не

17. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Почекај, не го откажувај одморот. Не се откажувај од ништо. Ќе си внимаваш и се ќе биде добро. :hug::hug::hug:

Zastitnicka likes this.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Не мисли на тоа јас две патувања откажав исто лежев цела бременост скоро и во болница месец со грлото, најважно е да мируваш примај терапија што ти кажале, сеуште си многу на почеток.

Zastitnicka likes this.
  19. bigmama3000

bigmama3000 Нов член

Zdravo, kako pomina so vasa previa?
    jas sum 21 nedela I se somnevaat deka imam vasa previa

20. bigmama3000

bigmama3000 Нов член

zdravo, kako pomina so vasa previa? jas sum 21 nedela i se somnevaat deka imam. Blagodaram