Знам дека што и да се каже не може да те утеши но биди силна,што е пишано ќе врви.Јас имав школска бременост.Не знаев што е лошење,повраќање,болка,замор буквално ништо.На сите прегледи бев од ехо секој месец,скрининзи,крв и мокраќа проверено,брисеви,приски и се по ред.Ми викаа супер си е,се во ред.За во 41 недела да завршам на хитен царски со одлепена плацента,лакуни,огромни крварења после тоа,постпородилен стрес.Пак огромна среќа што ми се одлепи плацентата во болница кога си одев од преглед.Имаа само половина час да го извадат бебето живо.А на мм му рекле ќе пробаме прво жената да ја спасиме па детето.Ама среќа на крајот се сезаврши добро,еве сега имаме 5 месеци и си играме со трпението на мама.Ќе биде како господ ни пишал.
Во секој случај, штом е така, значи не е индикација дека ќе се повтори... Не сум медицинско лице, но мислам дека превиата е случајна, а ако хематомот и лакуните на постелката не се резултат на било какво нарушување на хемостаза и димери, нема простор за сомнеж во идно поубаво и позитивно искуство... Од се срце ти посакувам што поскоро да се израдуваш...
Да,немав покачени димери и хемостаза цела бременост, се беше нормално. Се надевам истото нема да се повтори.
mene pred nekoj den doktorkata mi rece deka prestilkata e nisko ama deka moze da se podigni ja prasav so treba da pravam za da ja podobram ili da ne ja vlosam situacijata mi rece nisto ne zavisi od tebe ke vidime kako ke bidi narednata kontrola sega sum 17 nedela ama mene me uplasi se nadevam deka na site ke nine bidi so less i bepcinata zravi
Мене постелката ми шеташе,фе на птеден sид,де на заден....И дем пред породување беше супер,јас го надминав терминот и бев на контрола среќа бев во болница ми се одлепи и беше под плодот и завршив на хитен царски.Ти имаш време до крај само најди асолен доктор и следија ситуацијата.Јас од тие нестручни и незаинтересирани доктори не можев да се опоравам од стрес.Бидејќи откако се случи што се случи имаа околу половина час за да го извадат плодот жив а и мене да ме спасат.Потоа имав ред компликации,ама среќа се се заврши добро и имам прекрасно златокосо момченце кое ќе прави 6 месеци уште некој ден.
Ne znam to so go citam ne e ni malku ednostavno a reakcijata na doktorkava e mnogu smirena kako ne znam da e za zab popravanje Abe demek ke pomini . Za na drug DA my kazis e mnogu lesno ama stavise ti na negovo mesto ni malku ne e seedno.So prvoto dete se bese vo red 4dena pred DA vlezam go 9 se porodiv falamu na boga e super za eden mesec ke prajme 5 god Nikoj ne mi kaza koja bila pricinata I so se desi.Sega za ova posledicite GI citam od po forumi I a nekni KO izledov od kontrola po nezinata reakcija mislev nisto seriozno samo gospo DA he cuva we nadevam deja do narednata kontrola ke se podigni.
Од моето искуство со ниска плацента.......матичната прво ми кажа не е ништо сериозно ќе се следи и можно е крварење. Прво крварење имав во 16 недела и си продолжи на секои две недели од тогаш. Мислеа дека има шанси да се качи до 27 недела а потоа веќе ќе се сметало за превиа. Кај мене не се подигна воопшто, се беше комплицирано во мојот случај, се надевам кај тебе нема да има друг проблем и ќе заврши се најдобро.
Zdravo devojki! Nova sum na forumot i moram da go spodelam iskustvoto inaku ke puknam od misli i grizi. Ova e moja treta bremenost i sum vo 28 nedela.Pred 3 dena mi rekoa deka imam placenta previa. Taman pomisliv veke bremenosta ke bide vo red i op ova.Da napomenam vo prvite dve pominav odlicno bez mnogu losenja,bez infekcii... Inaku i so dvete sum carski rez.E sega se zapocna nekade okolu pocetok na 4 mesec. Do 3 mesec samo mi se losese,ne povrakav. Vo 4 prvo so mi se desi e bolka vo desnoto ramo koja me dovede do plak. Ne znam od sto, ednostavno se pojavi. Rakata mi ja stavija vo langeta i taka si bev cela nedela se dodeka ne pocne samata da popusta. Taa nedela si vidov i si pativ.Ne mi dadoa nisto za da se ublazi bolkata zatoa sto sum bila bremena. Aj toa pomina, pa posle da zakacam vaginalna infekcija. Doktorkata mi vika gabicki i ne mi dava nisto. Ovie zenive ne znam tuka vo Germanija kako da e tradicija ke te prasat koj mesec si i nema nitu edna sto ne mi kaza: aaaa stomakot ti e mnogu mal. Uste pogolema griza. Na kontrola bebeto e ok,ama neli si stavas na um. Posle eden mesec na kontrola jas uste ja imam infekcijata a i vaginalen sekret od koj se si bev utop na gakite, pa aj mi dade nekoi gel vaginaleti, koi ne mi pomognaa. I pak posle eden mesec veke 6 jas so istiot problem i ne samo toa tuku mi se pojavuva i urinalna infekcija koja za sreka brzo se izleci. Mi dava i drugi gel vaginaleti koi ne pomognaa bas mnogu za na kraj pred edna nedela veke da pocnam na uloska navecer jogurt da stavam i so kamilica da se podmivam i da go najdam mirot. Znaci toa mi pomogna. Imam pak sekret ama e epten malku.Doktorkata i ne mi se pogodi bas mnogu.Minatiot mesec me pregleda samo vaginalno a vo majcinata kniska napisala i podatoci za bebeto kako da me gledala na eho. Momentalno imam 3 termini za poragaj, a sega so niskata postelka izgleda ke dobijam i 4 termin. I taman pomisliv veke se ke e vo red i pred 3 dena placenta previa. Sega sum vo polosa situacija od bilo koga. Mi rekoa deka sekoj moment mozam da prokrvaram i taka ete cel den lezam i mislam deka ke poludam od grizi posle seto toa sto go procitav na internet za ovaa pojava. Mislam deka silite veke mi se pri kraj.
Dobro dojde vo klubot samo so Les I jas bev kako tebe koga mi ja prognoziraa I seuste cekam da vidam so ke bidi sega sum 24 nedela I seuste se nadevam deka ke bidi podobro I deka ke se podigni, inaku kaj zenite koi imale prethodni porogai so carski rez se javuva pocesto, so znaci deka pak ke treba da se porodvas so carski I seto toa ovoj Pat moze da bide porano, ti miruvaj I opustise I nemoj da se zamoruvas lezi I bidi odmorena celo vreme I mozi I da ne prokrvaris voopsto, ako toa se desi ke te porodat odma posto ti si vlezena veke vo sedmi nisto srasno, ako ne ke si zakazis sama carski samo sto ke vlezis vo 9 ti taka ke bidi naj bezbedno I za tebe I za bebeto.Jas mislam po toa sto go citav deka ke bidi OK oti kaj sto nastanuvale komplikacii se javuvalo krvarenje mnogu porano primer posle 15-16 g nedela a kaj nas nema taka de so Les da ni e na dvete pozzz se citame
Јас имав плацента первиа,имам пишувано поназад на темава од небрижност на докториве додека не завршив на хитен царски си еден куп компликации потоа,не ни знаев за тоа ни па ми кажа некој.А имав уредна што би се рекло школска бременост без никакви болки и компликации активна во секој смисол на зборот,скоро и до крај одев на раб.Докторот што ме породи се чудеше како никој не видел до тогаш ни па некакив симптом сум имала.Ама имало господ спасивме жива глава некако и јас и синчето.Еве го денес има 7,5 месеци буквално ми го исполнува секој момент од животот,многу е жилав,жив,активен,што би рекле докториве.Ама каков е таков е мој си е.И повторно би ги поминала сите болки,маки и трауми за него.Ви посакувам се најубаво и здрави прави дечиња.Кога веќе имате дијагноза и ве следи др се ќе биде во ред.Без секирации и нервози и со лесно на двете.
So sigurnost ke bidam so carski. Toa mi go rekoa uste na pocetok od bremenost bidejki so prvite dve sum isto. Za 10 dena imam pak termin za pregled pa ke vidime sto i kako,ako ne se desi nesto so ne treba do togas. I jas mislam deka ako se nema promeneto nisto na podobro ke me zakazat za carski i toa stom vlezam u 9 mesec. Da se nadevame so Margarita deka se ke se zavrsi dobro na kraj. Eve Tince ni e ziv primer za toa. Dobro e sto se, se zavrsilo kako sto treba i sega sinceto e pokraj tebe. Pozdrav ))
И тоа јас го надносив над термин се роди,редовно на контроли.И 3Д и 4Дехо.Среќа дента бев на контрола дека со надминат термин ЦТГ уредно се уредно и при вагиналниот преглед почнав да крварам и тоа крварење како животно да заклале по нозе ми течеше локви со крв каде одев,додека стигнав до операциона цел ходник беше во крв.Ми се одлепила постелката плус лакуни сум имала.Никој ништо до тогаш да не ми каже,ги проколнувам сите незаинтересирани доктори.Откако се сњ среди и не спасија двајцата гинекологот што ме породи бил кај матичната моја ја направил подоле од гомно,и викал заради тебе ке ни умреа и жената и детенцето и после кој крив гинекологот што пораѓа,а тој нема врска за ситуацијата моја.Картонот под рака неа не сакам око да и видам,си одев на прегледи кај него.И си најдов др матична мнпосовесна од таа што ја имав.Само Господ да не чува и здравје друго ништо не е битно се се стекнува.
Jas prokrvarev vo 8 ned,sosism malki togas,sea vo 18 pak i mi rekoa deka od levata strana postelkata e malku spistena i deka do 24 ned treba da se krene i zatoa krvaram,nekoas poveke nekogas pomalku krvaram,sea me interesira dali se raboti za ovaa dijagnoza ili e sosim drugo?pozz
Плацента превиа е кога постелката целосно е спуштена, односно го покрива грлото на матката. Претставува апсолутна индикација за мирување во текот на бременоста, како и индикација за царски рез, бидејќи спонтано породување тешко може да се изведе во овој случај. Ако твојата е само малку спуштена не би требало да има проблеми, ама тоа се гледа на ехо, гинекологот проценува каква е ситуацијата.
Mene mi rekoa deka samo od levata strana e spustena sosim malku i predizvikuva krvarenje,deka vo taa nedela bilo normalno zs bebeto e malo i kako ke raste ke ja kreva nagore i krvarenjeto bi trebalo da prestane,dvajva doktori me gledaa isto mislenje kazaa
Postoi i parcijalna previja, koja so tekot na vremeto (so rastot na matkata) mozhe da se koregira, no vo sekoj sluchaj, mora vnimatelno da se vodi bremenosta od strana na ginekologot.
Мојата е маргиналис.Едвај го чекам прегледот да се распрашам убаво за пораѓај дали и во овој случај е задолжителен царски рез
Zdravo devojki jas sum nova vo ovaa tema pa sakav da prsam.Jas sum 17ta nedela I koga bevme na pregled doktorot mi rece deka postelkata mi bila nisko postavena I deka ako ne se kreni vo tekot na bremenosta ke se poragam so carski.Krvarenje nemam fala mu na Boga,a I ne mi rece da lezam ili da se pazam pa se nadevam deka ke e se dobro.
Zdravo, mi odredija parcijalna placenta previa a sum 28 nedela, imav obilno krvarenje, imal li nekoj vakvo iskustvo, inaku moram da lezam I vo lopatka da idam vo wc, a bebeto mi e uste malecko 1200 gr, nz uste kolku ke mozeme da izdrzime
Форум ти е царска работа. Прво ќе дознаеш милион информации, па во следниот момент ќе почне да те маваат фрки... и на крај пиеш Б6. Мене од почеток ми е ниска постелката, го покрива грлото. Лежев, лежев, одам на контрола ми викаат се е ок, можеш да шеташ по малку. Шетам 2-3 пати во една недела, по помалку од 30 мин. Одам на контрола ми вика: аааа, ама не лежиш. Сеа пак мирувам. Се надевам на втор скрининг (за 2-3 недели) ќе биде качена и ќе биде ок. Кој е ризикот ако го покрива цервиксот? Докториве не кажуваат баш многу, дали за да не ствараат паника, или викаат има време да се качи.... баш сум збунка.