1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Placenta praevia (плацента превиа)

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 29 мај 2012.

1. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.696
    Кај мене беше ниска постелка од 22 ра недела , спуштена до цервикс ,а после на заден ѕид десно , до 33 та беше ниско до пред пораѓај се качи се породив 36+ 5

На MissArte му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bisera J

Bisera J Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2020
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    48
    Здраво, дали некоја имала проблем со placenta posterior low или ниска плацента покрива заден ѕид и совет...

3. Josephine18

Josephine18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    66
    Мојата беше ниска плаценда ,јас дури прокрварев , но за среќа се крена во втор триместар .
    Од терапија ми дадоа утрегостан , прогесторен депо инекции ми дадоа 5 еднаш неделно и секако строг одмор .
    Која недела си ?

4. Bisera J

Bisera J Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2020
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    48
    Јас денес сум 14 недела и 6 ден, малце прокрварев бев на преглед, ми препиша само утрогестан и мирување ама сепак се исплашив... Сега по 2 недели сум пак на преглед па да видиме дали ќе се крени...ми рекоја можно е да се крени..

На Josephine18 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Josephine18

Josephine18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    66
    Ќе се крени , обично во 90% се средува , и за мојата не беа дрокторите оптимисти па се среди се :)

6. Donia

Donia Нов член

Се зачлени на:
    5 јуни 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo mili Ja sum vo 8 nedela od bremenosta i dobiv krvarenje na eho mi kaza deka niska e paotelkata zatoa i sum dobila kravarenje mi kaza deka use e rano da kaze dijagnoza za planceta previa se nadeva deka ke se kaci nagore a jas sum mnogu isplasena ke ve molam sa soveti i iskustva

7. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.696
    Некаде од 22 ра недела веќе се воспоставува дијагноза за плацента превија , што до 32 ра недела се шири матката и завизност од поставеноста може сеуште да се повлече и да се овозможи природен пораѓај , сепак е рано во 8 ма недела за ваква дијагноза..... консултација и уште едно мислење побарај си

8. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    Zdravo
    Denes bev na pregled i sum 31 + 3
    Maticniot mi kaza deka postelkata mi e vo nekakov stadium pozrela sto znaci toa se plasam

9. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.577
    Дали некоја од вас што имала плацента превиа и тоа комплетна/целосна во 12та недела, и се повлече плацентата?

Читав дека кај комплетна плацента превиа потешко се повлекувала.

И дали пред да имате крварење имавте претходно некој симптом како менструална болка или слично?
    Ептен се плашам

10. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    28.215
    @RAK91 со првото имав тоталис плацента превиа.
    Одев кај матична што имаше ехо од пред дедо Ное,викаше се е во ред,а јас и верував.Цела бременост ми помина школски без никакви потешкотии.И на работа одев и се без да знам дека имам плацента превиа.Надминав термин па при преглед прокрварив тогаш на гинекологија ми ја видоа што како,и си завршив на хитен царски.А со второво супер си беше,ја следевме цело време беше ма заден ѕид.

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Aleks4e123

Aleks4e123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2021
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    21
    Јас сум 20та недела, минатиот понеделник прокрварев завршив на гак една вечер хоспитслизација, ми препишаа прогестерон депо 5 инекции на 3 дена (утрогестан и магнезиум пијам од почеток). Синојка (после една недела) повторно прпкрварев, и тоа многу повеќе, полна влошка како добиено, на гак ми рекоа многу ниска постелка и затоа сум крварела... иначе сум на строго мирување од почеток. Сега веќе и до вц ми е страв да одам :(
    Ве молам за ваши искуства, многу сум исплашена!

12. joliee

joliee Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Ајде мајкии ве молам искуства со плацрнта превија тоталис дијагностицирана ми е во 20та гестициска недела немам никакво крварење до сега па ни некакков проблем само ми препорачаја мн мирување ..Ве молам кажете ми искустваа и како све поминале со пораѓај.Ова мие 2 ра бременост првата ми беше природно помина во најдобар ред ама сега проблем.

13. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Ќе мируваш како што ти рекле и не се грижи штом немаш крварење.Како што расте матката така има шанси и постелката да се качи.Со среќа

14. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    1.218
    Јас бев со планцентна превиа тоталис се породив пред 3 недели, ке мируваш колку што можеш повеќе можно е да се каче уште е рано но кај мене не се качи од почеток до крај си остана така, пораѓајот ми беше царски затоа што со планцентна превиа не може природно во никој случај барем така ми беше мене кажано ако те нешто друго инт слобоно ми пиши

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joliee

joliee Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Kade se porodii i kako pomina poragjajot so carskii ??

16. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Jas sum so placenta previa, denes sum 29ta nedela i generalno miruvam, ama stanuvam da si napravam jadenje, da jadam.. Samo ne smees nisto da krevas, jas ne sleguvam ni po skali,sleguvam samo za na doktor. I jas imam totalna, skros go pokriva grloto na matkata i od tolku sto e blisku nemozese doktorkata ni da izmeri kolku e do matkata. Dosega, fala mu na Gospod ne sum imala krvarenje, iako mi rekoja da ne panicam ako se pojavi, samo da se javam kaj doktorkata odma. Jas koristam utrogestan 3x1 od 200mg, plus progesteron depo na 7 dena. Samo slusaj go doktorot i odmaraj poveke. So lesno!

На H.VAGA и tambelina им се допаѓа ова.
  17. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    1.218
    Се породиив на ГАК супер поминав мало крварење на пораѓајот што е нормално за превија тоа но ништо страшно да не ми кажеа немаше да знам дека сум имала

18. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    4.241
    Некоја со placenta previa partialis има ли? Да се кренала постелката после мирување?
    Многу сум уплашена..

19. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Jas sum so totalna, da te utesam :D
    Ima sansa da se krene, koja nedela si?

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  20. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    4.241
    Оф оф,и сега царски ке мораш нели?
    И мене тоа ме чека ако не се крене,кај мене еден дел го покрива грлото само,сеа нема од кревет да мрднам само да се крене.
    Иначе сум 21+3.
    Ми дадоа утрогестан два пати на ден да ставам и тоа.
    Други препораки некој ако има освен лежење кажувај,сакам да се крене стварно.