Скринингот ти е најважен, на него се гледа дали бебето има носна коска, дебелината на вратот позади и други параметри кои можат да укажат на присуство или отсуство на некој од синдромите. Затоа одбери си некој искусен доктор. Приската ти е само статистички податок.
Bebe na priska ne se gleda. Tuku na eho. Sekako mora da se napravi skrining, nepovrzano e so priskata
Приската се базира на математички операции. Има формула за рачунање дали берменоста е ризична или не. Како параметри зе земаат бројот на години, возраст, крвна слика, пушач/непушач, телесна тежина....
Zatoa pogore na postot napisav ubavo e samo sto se gleda bebeto na eho dr se e gluposti i statistikata znae da pogresi ponekogas bitno e ehoto
Дали има некој информација како е со термини за закажување за ПРИСКА ВО ГАК?Сега сум 8+4 а тек за 2 недели сум на контрола па дали да се јавувам сега да закажувам или кога ке отидам на преглед?Фала
Приската не се закажува одиш само кај матичниот гинеколог ти мери димензии на бебето и со тие димензии и упат до клиника ти земаат крв и ќе ти кажат резултатите кога да ги земеш.
Под услов матичниот да има добро ехо. Инаку земи си приоритерен и оди на гак. Таму ќе ти направат скрининг и приска одма после тоа. @Masnicka.5
Mamicki dali moze da mi kazetd sto znaci nana priska testt eden parametar da e malku rizicen. Znaci drugite se dobri a edniot e mLku rizicen. Ima li nekoj vakvo iskustvo
Правела ли некоја ептен скоро приска на клиника? Ми треба информација дали иде со термин или само се појавуваш и веднаш ти земаат крв? Се сеќавам пред 4 години не беше со закажување, а сега незнам дали јас неубаво разбрав дека нема термини или термините се однесуваа само за скрининзите на Гак. Во искушение сум да правам приска на приватно, но додека не сум ги плеснала парите да ме информира некоја плиз
Мој совет, а и совет од систина приска да не се прави. Многу често знае да даде лажни резултати и да направи паника. Битно е скринингот да го направи искусен и добар доктор.
Не се закажува се оди директно, но немаш потреба да правиш и така е само статистика, докторот кој ми ја водеше бременоста од систина рече дека само ехото е веродостојно т,е скринингот, приската е само статистика колку жени на таа и таа возраст со толку и толку бремености, пушачи'-непушачи итн. родиле деца со даунов, чиста глупост
И јас така мислев, па си викам докторов мој си ја знае работата бидејќи не ми закажа, ништо не кажа за приска, но пак мој другар, млад гинеколог ме стави во мисла...резултатот од скринингот дава 80% сигурност, а приската додатни 16, значи 96% да си сигурна во резултатот. Но на приватно дефинитивно нема да ги дадам парите за приска, се решив
Ако си решена да правиш само мерките од матичниот на ливче и одиш на гак. Само внимавај на време, јас отидов после 12 и за малку ќе ме вратеа дека до 12 земале крв.