Па да де. Прв скрининг правев во Систина, со абдоменално ехо , бев 13 недела. Не приметив дека Бебуле пишала приска
да ве прашам нешто скрининг за даунов синдром праевте само ехо или со крв заедно испитување? за првото правев комплет сега сае мислам дали пак исто или само ехо?
а каде е подобро плодност или дрзавна битола кај сотир ? (вие мајки шо сте од околината), плодност сум била знам имам искуство какво е на државна ?
Како се одвива во детали ПРИСКА-та ќе ми раскаже некоја поискусна? Задолжителна ли е? Што ако покаже ризик?
Priska e krvna analiza bazirana na nekoi si brojki i statisisticki podatoci. Se pravo vo ist den po zemeni merki od skrining. Mnogu e verojatno da pokaze lazni pozitivni rezultati i da stvori panika. Togas se odi na amniocinteza ili nifty i nemu slicni testovi. Jas priska ne pravev.
Мене ми закажа матичната за приска и брисеви и прв скрининг на 12+3. Со мерките од скрининг идам каде? Како? Што? И кога се готови резултатите? Многу мразам да чекам резултати. Оваа недела сум сеуште опуштена, другата недела знам дека ќе почне да ме дрма возбуда уште од Понеделник, а прегледот ми е дури во Петок. Не сум била на ехо од кога ми утврди срцева реакција. Се надевам се е во ред.
@TeddyGrey јас вчера бев на прв скрининг, гледаат абдоменално со 4д ехо, дали е развиен плодот, дали е ок, се убаво се гледа се фиксирав на екранот. Потоа мери нухална коска или набор, не сум сигурна за терминот. И гледа дали има присуство на носна коска, тоа уствари е битно за приската. Мене ми земаа крв, направив и приска иако мислам дека немаше потреба, резултати за 2 дена ми рекоа заедно со резултати од брисеви. Моите ми викаа дека приската не е потребна со добро ехо, а ниту дава сигурни резултати (лекари се и двајцата) ама јас пак ја направив ај дека прв скрининг.
Со мерките од скринингот одиш на гак или таму кај што ќе правиш приска и они ти земаат крв. врз основа на мерките и општи информации за тебе прават некои пресметки и резултатите и ги испраќаат на матичната во рок од 3 дена (мојот случај). Убав ден и позитивна мисла
Ajde pomos kade se pravi priska ovaa vo 12+ nedela so prvoto nepravev pa neznam i kakva e procedurata treba da idam vo cetvrtok, krv li treba jadeno nejadeno....
Прв скрининг обично го прават матичните гинеколози (некои даваат упат за на клиника) и тоа е обичен преглед со абдоминално ехо. Приска еден се прави во лабораторија се зема крв од вена и не е важно дали си јадена или не. Јас приска еден правев на ГАК.
@fana i @Kitten Fala na odgovorot ke mi dade maticnata utre upat i vo cetvrtok ke idam se nadevam nema da zaglavam nego uste nesto se pravat od sabajle ili moze i popladne. Da maticniot super denes me gledase prezadovolna sum celosno detalno se ama bas se mi kaza i sekoj detal go vidovme ama bebusot edno nemirno lele pretanje dusa da ti e merak
@karak Ехото (прв скрининг) и испитувањето од крв се меѓусебно поврзани, со мерките од ехо, се оди да се вади крв истиот, или следниот ден, а крв во ГАК вадат до 12 часот.
Утре рано од сабајле земи упат кај матичната и веднаш на Гак. Приска треба да се направи во рок од 24 часа после скринингот.