Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

PRISSCA тест

Дискусија во 'Бременост' започната од Gea, 19 март 2013.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607

Јас утре ќе правам веројатно приска - дадов крв пред една недела, а утре сум на скринингот. 13+3 сум утре.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Мешиња добро утро,гледам дека имате полемики околу ПРИСКА тестот и скринингот. Вака сега првиот скрининг, кој се прави помеѓу 11 и 14 недела, е скрининг кој го прави стручно лице и се однесува на даунов синдром. Според мене, скринингот треба да го правите кај стручни лица,кои се експерти за скрининг, а не кај вашите матични. Врз основа на мерењата од скринингот, матичниот ви закажува за ПРИСКА тест, за кој ви зимаат крв, и заедно со мерењата од скринингот, се даваат параметри за трисомиите,односно дали постои висок,среден или низок ризик за даунов синдром. ПРИСКАТА не е ништо друго,туку само математичка пресметка на ризик фактори.
    Еве ви и линк за да ви биде појасно. Поздрав и убав ден.
    http://avicenalab.com.mk/mk/Izvestuvanje/Prisca-prenatalen-skrining

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    1.502
    Приска се прави само со првиот скрининг или мора да се испитува со секој скрининг истовремено? Првиот пат правев и скрининг и приска , сега ми закажаа термин само за скрининг.

4. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    9.263
    Еднаш се испитува, ако не дај Боже има ризик, понатаму се прават други подетални испитувања.

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    А кое стручно лице би го препорачале? И што се случува ако излезе среден,висок ризик?

6. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    За стручни лица за скрининг во Ремедика: др. Елена Петрова, др. Симонида Котларова,во Систина др. Димчев, во ПЗУ Др. ИНА, др. Ина Станкова. Ако другите членки знаат и други слободно нека ме дополнат. А за тоа дали може и дали ќе искочи низок,среден или висок ризик,не сум компетентна да давам мислење,сепак докторите што го прават скринингот ќе ве упатат што понака. Поздрав и секое добро.

7. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Ако искочи висок ризик прво и најбитно е да не се крене паника. Сепак станува збор исклучиво за статистика. Најчесто следуваат дополнителни испитувања, или амниоцинтеза или неинвазивни преналани тестови како нифти, трисоми и сл. Тие се многу померодавни од приската бидејќи ја ипитуваат самата днк на бебето, а не статистика и веројатност како приската.

8. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    Dali e vo Red IMG-f169e39c2e947d2ea696de88b538aa23-V.jpg

Прикачени фајлови:

9. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.210
    На cvetelina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    Zagrizena sum posto mi rekoja deka imalo sansi da ima anomalija spored ovie rezultat koi se potcrtani so penkalo mnogu sum Zagrizena i voznemirena no sto i da bide jas nese otkazuvam od moeto bebence

11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Абе што ти е какво откажување :)
    Тоа прецртаното значи ризик 1 спрема 246 за таа болест што е наведена на таа линија, а другото е 1 спрема 1000и нешто.
    Гледам горе ти пишале да направиш и пренатален тест, тој е оној што е по 600-700еур ама по годината гледам си 86та што значи имаш 32год, а го препорачуваат на трудници над 35год, ама и помлади го прават ако имаш вишок парички и ако сакаш да ги исклучиш и тие можности.
    Јас имав како твојот ресултат сличен, но не ни размислувам дека не е во ред нешто.

12. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    @

13. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    Fala ti srcka jas vervam deka se ke si bide super pobarav mislejne i od drugi Doktori mi rekoja nese tolku strasni rezultatite pa Sega gospod kako saka

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Ич не се замарај и мојот резултат е сличен, имам 33 години трета бременост. Имам биохемиски ризик, според докторите на Гак тоа значело дека може во текотна бременоста да креваш притисок или да се јави проблем со постелката. Веднаш откако ми излегоа резултатите од Приската бев во Систина кај Димчев, неговото мислење беше дека нема индикации за натамошни испитувања. Плус со мм правевме муабет дека секако ке го задржиме бебето и не испитував ништо понатаму. Следи го притискот редовно мене ми се крева до 150/90 одам редовно на Нефрологија, носев холтер и пијам Метилдопа по едно на ден. Мене докторката кај која одам на клиника ми даде флаерче за нифти со нејзин потпис и печат така што мислам дека и некоја корист имаат па сите ги советуваат да направат вакви тестови

15. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    здраво до сите мамички. јас сум 21 недела бремена денес бев на 4д т.е скрининг втор.
    термин ми е 10.11 ама денес според сите пмерења пишува дека испаѓа 18.11.
    ве молам за мислење.
    инаку се е во ред ама мене ова некако не ми иде со терминов.
    има ли некоја мама со ваква ситуација.
    сега дури и постојано мрда и се гледа на кожата како е немирно и се е ок.

16. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    девојки знам дека малку е глупо прашањето,со инвитро сум и дали на резлтатот од приска пише оти бременоста е со ифв дека не сум од ск а резултит треба да ми го земе една подалечна роднина а не знае и несакам да објаснувам на сите за ифв,па некој да ми казе ако има правено приска после ифв бременост.

17. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Пишува дека е со ифв во смисла ифв да или не. Ама зошто да ги земе, резултатите ги праќаат на меил на матичен гинеколог

18. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    ок ти благодарам,да и мене ми казаа дека ќе ги пратат кај матичниот,бев кај него и ми рече а вакви резултати не стигаат тука и ме откачи

19. Alex***

Alex*** Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    48
    Mila i mene mi rekoa deka mi se na granica vrednostite i mi preporacaa da napravam test preku krv. Go napraviv i se e vo red. Dlaboko vo sebe znaev deka e vo red no se resiv za da ne mi bide pametot dali e dobro ili ne...

20. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Мои пријатели така ги извадија од памет, па правеа нифти се беше ок.
    Девојчето е 2год скоро, кукла е.
    Не се секирај, не е сеедно знам. Со Господ напред, се да е во ред.

На Alex*** му/ѝ се допаѓа ова.