Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

PRISSCA тест

Дискусија во 'Бременост' започната од Gea, 19 март 2013.

1. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    ниту мојот гинеколог не инсистира, само ме праша..
    имам 3 случаи во семејството по мм што имаат неизлечиви болести, не е даунов синдром туку други.
    и мене ми е многу шубе да не недај боже му се случи и на бебето мое и сакам да правам, а од друга страна велат дека не е 100% сигурен тој тест.. и сеа незнам....

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.213
    Допаѓања:
    36.712
    Јас не го правев тестов. Не го правев ни во првата бременост.

3. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    406
    На своја кожа имам осетено дека Приска не дава точни резултати. Поради компликации во понатамошна бременост на 27 години направив амниоцентеза и се појави трисоми кај плодот, а Приската покажа low risk.И ден денеска докторите се чудат, ама се што ќе ви кажат ќе правите.

4. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    ЈАс не сум го правела тој тест, бидејќи беше незадолжителен тогаш. Сепак мислам дека амниоцентеза е померодавна.

5. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    406
    Кај амниоцентеза нема математики, само што зафатот е стресен и очекувањето убива. Дај Боже никој од вас да не го доживее тоа. ;(

6. LadySS

LadySS Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Женички се закажува ли сега на ГАК за Приска тестот? Пред 4-5 месеци правев друштво на другарка, мислам дека не се закажуваше и тогаш чинеше 700-800ден. а тука читам дека со картонче чинело 350ден. Мојот гинеколог ми предложи да го правам тестот во Штип, со тоа што така ќе ме чинело 2000ден.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    2000 e premnogu za priska koj ti predlozi toa? organdziski?

8. LadySS

LadySS Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Не, не е Органџиски. Мое мислење е дека чини толку затоа што најверојатно примероците крв ги праќаат за Скопје по брза пошта или нешто слично и затоа наплаќаат повеќе. Но сепак не се малку и 2000ден. во споредба со 700-800 или 350.

9. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    И јас треба за 1-2 да правам и се мислам, ама дека си го слушам доктоот најверојатно ќе правам. Па не штети ништо

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    тебе дури повекје ти се исплака да појдес до ск и да се вратиш отколку да даваш 2000 само за приска.Vо гак е 350 ден и 500 за пат да дадеш пак не се 2000 :) плус ке се прошеташ .Oсвен ако не мислел лекарот во таа цена и ехо да прави еден вид како скрининг

11. emilce

emilce Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    zdravo femki i jas sum bremena vo 9 nedela bremena mi treba vase mislenje ;sega momentalno sum vrabotena i osiguruvanje ke imam od drugiot mesec a priska treba da pravam do krajot na ovoj mesec NAJKASNO nemam zdrastveno osiguruvanje i mojot maticen mi pobara 7000 za testot ve molam kazete sto da pravam nemanm tolku pari za toa.pa neli treba da e besplatno ako e zadolzitelno

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430

7000? :o javi se vo gak i prasaj kolku e na privatno da go napravis.Sto sve nema da procitam 7000 den za priska...naj na kraj i ne go pravi.I onaka ovde se iznacitavme za toa deka ne se bas validni tie testovi.Mn e pobiten skriningot da si go napravis posle zdravje vo 22 nedela.Jas go pravev vo sistina pa me cinese 3500 .Ova 7000 e premnogu nemoj da se lazes za priska tolku pari da davas

13. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    Ако си пријавена од овој месец оди во фондот за здравство и побарај си да ти достават потврда со печат дека фирмата има платено здравствено за тебе. Јас го имав истиот проблем кога го префрлував осигурањето и така го решив. И така веќе никој не ти бара картончиња, туку гледаат во систем за осигурање. Јас не би дала 7000 ден за 1 скрининг, со тие пари ќе му купам креветче на бебето.

14. LadySS

LadySS Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Ехото кај него чини 150ден. е сега ова ако е нешто поразлично од обичното ехо може да чини малку повеќе. Како и да е сега за сега сум во план да одам за Скопје, сега во четврток или петок, ако до тогаш нешто не се смени.

Нека не ве чуди што докторот и побарал 7000ден за тестот. И мене мојот доктор нешто ми спомнуваше дека на приватно и ако немало термини би можело да ме чини околу 100 евра. Не го сфатив што сакаше да каже со тоа термините, затоа и прашав тука дали се закажува на ГАК за овој тест.

15. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Значи за приската на ГАК има две опции.
    Едната е матичниот да ти го направи скринингот - ехото и со резултатите да отидеш на ГАК во лабараторија каде ти земаат крв и ги земаат податоците од матичниот. Јас направив така, кај матичниот не платив ништо, а на ГАК мислам дека некои 350 денари. Во ГАК не се закажува ако ги носиш резултатите од матичниот.
    Втората опција е да закажеш скрининг за приска на ГАК (мислам дека неколку недели се закажува однапред) + ти земаат крв .... незнам дали исто се плаќа или нешто повеќе.

16. emilce

emilce Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    da taka e od ovoj mesec sum prijavena pa taka da ke se potrudam okolu toa,blagodaram za spodelenoto iskustvo

На artemidis му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    406
    СЕ тресев на клиника денес со резултатите, пресреќна што видов сегде над 10000 ризик. Минатата приска имав 9000, а излезе со амниоцентеза аномалија.
    о хепи деј

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emi1983

Emi1983 Нов член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Mamicki jas napraviv prisca1 i mi pokaza vizok rizik :( :( epten se ispaniciv,nekako mi padna mnogu tesko.doktorkata mi zakaza za 1 nedela da pravam amniocenteza na klinika,ama nekako mi e mnogu kasno.
    Nemozam da izdrzam tolku vreme, plus 2- 3 nedeli za rezultat ke puknam. Doktorot mi predlozi da ne cekam tolku vreme da go pravam NIFTY testot za hromozomopatii sto e isto tocen kako amniocenteza nad 99%.Ima li nekoja od vas iskustvo so testov?Sakam da go napravam testot i mi treba sovet:doh: :doh: :doh: :sweat: :sweat: :sweat:

На saki13 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sandra1707

Sandra1707 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Здраво до сите!Би сакала да ве прашам дали некоја од вас има искуство со PRISSCA 2 -тестот?Матичниот гениколог ми препорачува да го направам.Поздрав :hai:

20. Sandra1707

Sandra1707 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Здраво до сите!Би сакала да ве прашам дали некоја од вас има искуство со PRISSCA 2 -тестот?Матичниот гениколог ми препорачува да го направам.Поздрав :hai: