Матичниот не ти зема мерки? Ако е така ќе треба негде по приватно и до 8000 може да те кошта приска + ехо прегледот заедно. Не знам за близнаци да не зимаат поише за ехото . .. Не знам тие па како може термин да немаат. Мене матичната ми направи скрининг а во авицена правев приска 3800 ја платив.
Не е многу скоро 4000 денари за да ти извадат статистика што може и да те испоизвадат од памет за ништо ?
Е ајде де. Не салав да правам и матичнава ми кажа не мораш. Ама мм запна направи ја кога веќе се правела...и ради него. А Државно секако пролетта недај боже нешто да функционираше Да ме извадеа од памет ќе си ги фукнев за пренатален после и тоа е
Значи за PRISCA е битно во ист ден да се земени мерките на ехо и крвта. Ако си следиш бременост кај матичен тој ќе ти земе мерките на ехо па те праќа за крв со упат. Еве јас сега бев кај матичен па со измерените резултати ме прати за крв но во приватна лабараторија, не на државно, и си платив во лабараторијата за анализата 4000ден.Крв ми зедоа во една приватна лабараторија, но анализата за ПРИСКА им ја прави "АВИЦЕНА" (соработуват двете лабаратории). Во првата бременост, бременоста ја следев во Ремедика, и за ПРИСКА, таму ме гледаа на ехо, и таму ми земаа крв, платив 6000ден,( тоа беше пред 4 години).
Од овие испитувања веќе цела се испобркав. Планирав прв скрининг да правам кај матичната и кај Димчев во Систина. Со тоа што за Приска матичната моја има договор со некоја лабараторија не ја прашав која, и можат кај матичната да ми земат крв ако сакам. Така приската ќе биде 2.500. Не сум од Скопје инаку. И сега незнам дали се комплет да правам прво кај матичната, па после да одам во Систина. А и некако за приска се мислам, ако ми препорачаат ќе правам, ако е се во ред не би, за да не се испаничам.
Не знам која е таа лабораторија за таа цена да не се некои безвезе па да испадне дупло да прајш. Ако веќе ти земе мерки ти мораш истиот ден да дадеш (чим не си од скопје иначе имаш рок 3 дена за приска да правиш) Ти ќе знаеш дека е се во ред после земените мерки и кога ќе одлучиш за приска? А ако е се во ред со мерки и напрајш приска кај матичнава што бараш после во Систина...замисли ти каже тој систина ај прави приска пак. Бидејќи по неговите мерки нешто друго испаднало а овие првиве веќе не ти важат ... Извини вака на долго на широко ама си искомплицира. Убаво е тоа што е за 2500 иако сомнително ми е во ск сегде прашав испод 3800 нема. Убаво размисли си да не ти испадне после дупло трошок. И уште нешто нели може ма Гак да ти закаже матичната? Пуштени се нели термини...
Епа јас сега по темиве читам дека на приватно Приска е 3.800, искрено не знам како се движат цените, и дали има безвезе и не безвезе приска Најверојатно ќе закажам за скрининг прво, а приска доколку има потреба ќе правам таму кај што ќе ме упатат. Матичнава ми е ептен стручна инаку, и има 5д ехо, ама пак сум се запнала и во Систина да одам, и само комплицирам. Фала на одговорот Која недела си ти?
Затоа ти викам дека не си од скопје ако правиш преку матична ќе треба истиот ден. Обично матичните кажуваат дали има потреба. Мене ми кажа Не треба ама ја пак правев 3800 во авицена ја правев. Така да размисли како ти е најдобро. И мене матична ми правеше прв скрининг и плус правев приска испадна low risk па затоа не закажав по приватниве...после за вториот бев на приватно. Секако размисли си како ти е најкомотно ... Јас 33та веќе
Јас на 18ти сум на преглед кај матичната и ми спомна нешто за приска,ќе бидам 12та недела Ве читам тука еден куп мислења, еден куп цени, јас немам намера да давам 100 евра за нешто што не е точно. Има ли на државно и колку чини, ако морам да правам, на приватно нема шанси. Имам искуство одвратно од другарка и џабе фрлени пари ми се. И за скрининг успат да ве прашам, тоа е тоа преглед во 12та недела,матичната ќе ми мери ќе ми прави? Зошто јас стварно немам намера дупли прегледи по приватни клиники да плаќам...
На ГАК се е бесплатно и за приска и скрининг можат да ти закажат, а матичните обично упола наплаќаат за скрининг (нели треба и они некој денар да земат) што на крај може да ти каже побарај и второ мислење јас секогаш сум само за скрининг приска да не се прави ако скринингот е добро измерен нема потреба од дополнителни работи искрено
Да, и јас сум на истото мислење,...иначе лабараториите од другите градови обично 90% ги праќаат анализите од крв за Приска во Авицена, така да цената им е околу 4000ден минимум.
Не иди на две мислења доколку немаш потреба и и веруваш на матичната. Јас прв правев во систина и кај матична. Вториот ми е наредна недела само во систина. Може да се стварно фрлени пари незнам, на два ума сум. Не дека кај матичната и е без пари, пак е 1200мислам. Париска не правев баш поради тоа што нема врска ако на ехо гледа доктор дека е во ред, тотално нема потреба. Друга е ситуацијата ако на докторот му е сумљиво, тогаш и париска и се ќе се прави. Иди за се кај матичната и не се замарај, се што треба ќе ти каже и ќе те упати. Секое испитување го имаш на државно.
Da mi kaze nekoj koj neinvaziven test e podobar vo koj povise anomalii proveruvaat posto odluciv za neinvaziven test posto se plasam od amniocinteza pa nekoj mi veli deka neinvazivnite ponekogas ne kazuvaat tocnost I e biznis samo za pari ako moze nekoja da mi kaze dali skoro napravila amniocinteza I kako pomina
Другарка моја правеше амниосинтеза и помина супер. Немаше никаков проблем. Освен нели психичкиот стрес што ја испоплашија.
Pa I jas do sega cekav za amniosinteza ama sega I se plasam Da ne go zagubam bebeto I da ne se rodi predvreme sesto citam I neznam sto da pravam
Не знам еве нека одговорат другите што имаат искуство, како да прочитав дека и на тие тестови што ќе дадеш 700 евра ако нешто не излезе ко што треба , пак ќе си одиш на амниосинтеза... Јас само тоа знам од другаркава дека мн лесно помина, иако претходно беше извадена од памет пошто исто вака читаше нели и свашта пишува
Pa I zatoa I jas taka mislam deka pak treba amniosinteza I deka na neinvazivni testovi rez.dobri pa posle poroduvanje.nesto ne bese vo red so bebeto I vikat deka toa e bozja rabota