Пред 2 дена правев приска, вчера требаше да одам со резултатите кај матичниот, но некако лошо ми беше и реков ајде понеделник, секако читам 1:10000 low risk. Арно ама денес подетално го разгледав резултатот и гледам дека кај хормоните некако многу голем ризик има па се загрижив. А за trisomy 21 има 1:1035 и таму вика low risk. Сега не знам како ќе дочекам до понеделник дури да ги види резултатите. Што мислите вие, како се кај вас резултатите? Да се редактирам: некако чудно ми е цела тема ја пребарав да споредам, некои слики што видов имале повисоки хормони од моите, а сепак помал биохемиски ризик, некако ми нема логика.
Ич нека не те плаши, супер е резултатот. Мерките од ехо се многу поверодостојни отколку прискава, а гледам дека се одлични.
мислам и мојот го имав споделено малку поназад кај мене повисоко free hcg , и мене ме испаничија невидено иако на тестот пишуваше лоу риск 1:10000 и толку ме напнаа за нифти што ја реално немав средства па ми се закануваа као не прифатиш нифти ќе мора амниоцинтеза ( ама ми нагласува колку била таа ризична и дека има ризик за спонтан) отидов и кај други два доктори после тоа па малку ме смирија и по мерки добро и приска добра и они сакаат пари да перат не е во ред .... @Yyyyyy те читам по темиве и ти го разбирам стресот верувај ми поминав низ тоа со две деца веќе живи здрави без историја на хромозомски проблеми во фамилија , со 31 година и добра приска пак успееа да ме испаничат да ме извадат од памет да плачам 3 недели по ред и да неможам психички да се совземам , ама мм рече на крај што и да биде тоа е не правиме ништо дополнително ќе одиме на скрининзи и се ќе биде ОК со ова бебе и така ја смиривме работата. Инаку психата е страшна посебно ако стручњак почнува да ти всадува сомнежи само за да ти извлече кеш , ама такво ни стана здравството ,а ние трпиме
Toa 1: 1... sе зема комбинација од годините и мерките направени на ехо. Пример според биохемиски вредности и вредност на мерка комбинацијата дава толкав ризик. Сепак јас имав полош резултат еден доктор ми рече мора да правиш други тестови, други 3ми рекоја супер се
Некои доктори особено овие од Систина и Ремедика со вакви мерки од ехо ти викаат немаш потреба од приска. Така да не се потресувајте, ова е само статистички резултат.
Фала ви на сите, ќе видам сепак понеделник што ќе каже докторот, па ако треба ќе одам и на друго мислење. И јас секогаш велам дека мерките се најбитни (а се беше супер на ехо), ама сепак ќе се исплаши човек. Се надевам дека нема да ме испаничат понеделник .
I jas si rodiv dve deca zdravi I zivi fala boga do sega se zdravi ama mene najvise me luti toa sto rezultatot go nosev na tri dr I mi vikaat deka rez ti e los I podobro da go abortiras bebeto a nisto ne mi kazaa deka taa e samo statistika sekade si bev na mislenje na kontrola po privatni I sami mojata dusa znaee kako mi bilo sega cekam rezultati od amniocintezata I da vidime dali e se vo red ama da znajte deka ke I se javam na tie dr na tie od labarotorijata privatno sto ja napraviv I na site sto mi dadoa tolkav stres deka ako na nekoja druga I izleze ist rezultatot da ne ja isplasat tolku kolku mene pa da I kazat deka mozda e I lazen,a I jas se plasiv tolku za amniocintezata posto sesto citav na forumite deka moze da se sluci abortus deka moza da go bocnat bebeto se I secto citav ama veruvajte deka za dve minuti bev gotova pa kako sto citav na toj moment I dr se zacrveni mnogu moze da mi se pricinilo od toa sto se plasev I ne mozev da vidam nisto na.seka majku.mu.posakuvam.se naj dobro I na tie sto me.podrzaa I mikazaa deka da ne veruvam mnogu vo priskata
Мајки утре сум на Приска во Чаир . Знам ехо е абдоменално,случајно да не ве проверуваа и вагинално да знам да сум средена. Кај Др.Ристовски сум како ви посветува внимание на преглед? Фала
Биди си спремна и за вагинално ехо, кај мене не можеше убаво да се види бебето и ме гледаа и вагинално.
Која недела стаса? Ќе дојде време за втор скрининг Вистина многу долго чекаш резултат, ама сигурна сум дека се си е во ред
Dobiv rez od amnio I fala bogu dobiv dobri rez daj boze na site da se dobri ama tamu se sretnavme so edna poznanicka I ona dobi rez site dobri samo hromozonite 19 I 20 pokaceni po I kazea deka treba da I zemaat krv ama ona mnogu se plasii ne e clen na forumot pa I rekov aj ja ke se rasprasam dali nesto ne e vo red so bebeto ili ima nekoja anomalia ili nekoja da kaze da I prenesam
Дали некоја била пред скоро на приска на гак? Страв ми е од гужви заради коронава, а за на приватно немам баш средства периодов.. Дали ви го правеа и скринингот на клиника или само приската (земање крв)? Дали за скрининг треба дополнително закажување термин? Колку време пред терминот треба да се закаже? Пошо контрола имам во петок, а тогаш ќе сум 12+3, а знам дека приската ја прават до 13та недела..