Затоа што порано сме е направиле приската, па да провериме уште еднаш во 13та недела, да не сме брзале за нифти тест пари така да сме давале, ако излегло на приска повторно вака тогаш ќе сме виделе што понатаму... И јас незнам ништо и се секирам ..
Не ти рекол за бетата да правите повторно туку поради носната коска за која има пишано дека ја нема. Можно е да е рано направена ама скринингот можеш да го повториш кај друг доктор со акцент на носната коска. Зголемена бета не значи даунов синдром ниту аномалија на плодот но можно е да развие подоцна кај тебе висок притисок или шеќер и ако не се контролира да и наштети на бременоста
Незнам, носната коска воопшто не ми ја спомна само тој хормонот и баш за него ми рече дека можело да биди за даунов синдром, ако се разбирате дали ми е многу висок бета хцг? И како се другите параметри. Исто Скопје кога бев на гак за приската ми рекоа дека многу рано ме пратиле и дека многу е мало уште бебето за приска, но ајде ми рекоа кога си дошла да не те враќаме, ќе ја направиме ќе видиме дали ќе влезеш во системот..иначе плодот нормално си се развива за неделите.. Утре кај матичниот ќе правиме подетален преглед, следна недела повторно приска... Незнам но многу сум испаничена денес од кога ми кажа за ова
мене 1:95 ми беше, јас во 13та направив на Гак, никој ништо не ми рече до 20та недела, видов low risk и ок. Кога во 20та случајно трет доктор ме гледаше на ехо и ми рече дека многу е ниска бројката. Ризик ми беше да правам амниоцинтеза и морав да направам Нифти. Сега ми е помирна глава, по мое докторот на ГАк ми ги згрешил мерките и затоа цела паника настана. Ти си малку во однос со мене бремена, добро е што навреме те упатува докторот, јас што да речам во 20та...
Мило ми е што ете по се е во ред се кај тебе, голем шок и стрес е за ништо приската, си осетив сама и јас. Еве денес со докторот детално ехо ми правеше и вагинално и на стомак, мереше све буквално, све е во ред и нухален набор и носна коска све се гледа, а на приска ми напишале unknow но сега ми е веќе полесно, за приската само статистика од кого и да побарам мислење тоа е да не си земам на душа одма. Сепак ќе ја повториме уште еднаш ради бета хцг хормонот ете да не била многу рано правена. Но веќе не се секирам го видов бебушко на ехо супер све
Zdravo zhencinja, imeno jas denes pravev prissca test no vcera maticnata ne mozese nosna koska da izmeri bidejki maloto ne sakase da se svrti takada prasanjeto mi e dali toa ima nekakva vrska so rezultatite bidejki se iznacitav tuka se i sesto i se ispopaniciv
Да, важно е за првиот скрининг, треба до одредена граница да се димензиите. Оба треба да се испита и измери некаде до кај 14та недела, бидејќи после го снемува тој набор. И не знам како може да не го измери матичната.
Se drugo izmeri nejkese bebus da se svrti so ne pravev ja se tresev po stomak ona me tresese ripav skokav cucnuvav-nisto nejke pa nejke lele sega mnogu se ispaniciv
Мислам дека зборите за две различни ствари, она збори за носната коска која исто така доста е битна меѓутоа не ја снемува , а ти за нухален набор што се наоѓа на вратчето на бебето кое како што и кажа ти е многу битно но можеби тоа е измерено.
Se drugo izmeri osven nosna koska bidejki nejkese da se svrti i sega panicam za rezultatite kakvi ke bidat poradi toa.
Zdravo Nekoj sto bil vo brzo vreme vo GAK za Priska1 da mi kaze za kolku dena gi dobil rezultatite i od kade si gi podignal, dali od maticen ili pak od klinika?
mene za 2-3 rabotni dena mi rekoa deka ke se gotovi, kaj maticniot mi stasaa, i po meil mi gi pusti. Imase majki sto idea denta i sami gi gi podignuvaa. Toa e vo zavisnost od tvojot maticen ginekolog