Без предвремени нервози, ама мене без сон ме оставија и тоа баш сега ко треба најмногу да се радувам . Редовно правени контроли и скрининзи, крвни слики, брисеви, урино култури, д димери, гестациски шеќер... се фино, се ок... Во второ тромесечје беше откриена лесна пиелектазија која до крајот тромесечје премина во хидронефроза што директно ја поврзуваат со даунов синдром!!!! Ме праќаат на амниосинтеза, сега, во 35та недела. Чему сврхе!?!??! Има ли некоја со вакво искуство!?!?!?
C c c ne se normalni!! Kakva amniocinteza vo 35ta?! Pa dali se normalni koj rizik e toa. Nikako da pravis. Moli se da e se vo red, a znam deka ke bide. Mene vo 20ta nedela slucajno bev na pregled kaj drug dr, i mi vika rezultatite od Priskava ne mi se dopagaat, vo 12ta sto pravev 1:95 mi izleze. Pa sum pravela nifty, a znaev da e se vo red ama aj… smiri se, se ke bide vo red. @Knizhevnik11 so takvi rezultati ke te ispanicat mnogu, gledaj ako moze Dimcev da te vidi Sistina. Kaj mene ispadnaa takvi merkite radi tamu na gak sto me merese edna doktorka, a voopsto ne bila za toa, baska muabeti si pravese so sestrata, ne me fermaa. I kovid fativ tamu i netocni merki. Sram da mu e nikogas poveke ne se pojavuvam!! Zatoa za mirna glava i nifty pravev i Vo privatna se porodiv, e bas radi nasite nesposobni doktori, a ne deka imam od visok pari. So lesno! Stres doziveav tie nedeli, jas si znam!
Оф знам. Систина ме гледаше Лазаревски, презадоволен беше. Кој ѓавол ме тераше да одам на Гак, док ме претрча, одвај најде да измери н.набор, па 2 мереше. Направив нифти чекам рез. Се отепав читајќи, и ајде некоја утеха додрка стигне нифтито ми е дека со ивф свеж трансфер имаат низок папп а. Да се надеваме на добро.
Може сум грешка но хидронефрозата не е само мала компликација со бубрег? Имам читано дека де средува натаму само од себе или ако има потреба со опер.зафат. така што не мора да значи даун.
Да ви Имв една познаничка со сличен проблем ,мислам дека и земаа нешто крв во ману да се јавиш да прашаш....и резултати и беа готови за кратко некј си 3 дена ако не се лажам и на крај испадна дека неманишто.
Da mila, toa e vekje mnogu polosha dijagnoza za bubrezheto no sepak ima drugo funkcionalno bubrezhe... Tasikj preubavo mi objasni se i me uspokoi... no ova so daunoviov me dokrajchi epten... son nemam! Mesto sega da odam da iznakupam se za junacheto, jas ne znam kaj koj doktor vekje poprvo da odam
Mene vekje mi kazhaa da zaboravam za poroduvanje vo privatna bolnica deka maliot kje treba odma da se nosi na ultrazvuk da se vidi... so toa se pomiriv, sekako kje napravime sè za nego. Stresot sho si go minala mila, go minam i jas i toa epten vrv.. me gledaa subspecijalisti tamu i se fino ama kako mi go vrzaa ednoto so drugoto i me izvadija totalno od pamet toa vekje...
Togas ako moras na gak, baraj vrski nesto, sestri da te gledaat, apartman barem zemi da ti e mirna glava. Ili Cair ako moze odi, tamu poveke gledam se falat - deka ete ne moze na privatno. @ivani30 toane amniocinteza, mnogu rizicno vo 35ta nedela, majkata vekje e 9ti mesec, toa se pravi rano ako epten treba. Rizikot e golem, so igla zemaat od plodovata voda, a bebuska vnatre. Koga mi kazaa ili amniocinteza ili nifty, ni sekunda ne pomisliv na prvovo, poarno rekov ke platam da mi e mirna glava (ke se snajdes i finansiski i se) vo takvi momenti stres ne ni treba
Не мислев на амнио, тоа се прави во гинекологија, во ману земаат крв од вена за испитување затоа посочив. Конкретно за случајот баш. А амниото не се ни прави сега касно е.... Да биде се како што треба само,
Do dusha i za ednoto i za drugoto mi e kasno. Iskreno, mislev da pravam amnio deka sekako i bebeto si ima kilazha i taman od 36ta gn vekje se cheka za poragjaj... ama sepak se mislam... sho bash sega, sho ako, kako bi bilo? Ne mi e seedno aod druga strana i ne mi e verno ova...
Ултразвук има и во приватните клиники.Чак што више мн посовремен можеби отколку на државно.Најди си добар нефролог и радиолог што ќе ѓи прочита снимките.Каков Ману каков аутизам.Тоа е проширување на бубрежни канали кое најчесто минува само од себе со растење на детето.Мн е битно да се внимава урината да е стерилна.Впрочем ова е најголем проблем тука..појава на бактерии во урината и тоа прави компликации.Имате снимање со контраст и мало зрачење ама тоа најчесто се прави после вториот месец не одма.Некои деца се раѓаат вака а не ни знаат родителите.Се дур не крене Т за некој месец па не направат испитувања.Не ми е јасно зошто вака те испаничиле.Порано се набавуваше сируп од Грција еден,сега може веќе го има и тука.Како и да е не е ништо нерешливо.И на форумот имаше и посебна тема околу ова.
Од матичен гинеколог ако нејке да даџе земи од општ јави се прво во ману тие се многу ок ке ти кажат се како што
Ама што ќе испитува во Ману преку крв не мие јасно? За аномалии се прави амнио или пренатален. И не правете паника за Амниото сега нее како порано. Се прави со скроз тенки игли и е скроз безболно. Една гледа на ехо друга боцка. Знаете дека ако покаже нешто на пренаталниот мора и амниоцитеза после.
Една моја пријателка со слична дијагноза од симонида во ремедика ја беше препрстена таму со оваа дијагноза, затоа реков да се јави да праша што
Здраво девојко Сакам да прашам дали знаеш до колку часот работат на приска? Од друг град сум незнам дали ќе стигнам на време инаку не сум со термин, но со првото мислам дека работеа до 12ч.
Ќути, едно гајле помалку. И таа приска ако веќе ја правите идни мајки, правете ја приватно или одете на скрининг кај некој асален доктор. Ние се изгоревме та и со приската та и со чекањето резултати. Сега уживај мајка