Здраво, денес ми стигнаа резултатите од приска и според матичната имам низок ризик, само некој резултат од крвта отстапувал и тоа укажувало дека во текот на бременоста можно било да имам висок притисок, или ниска постелка или бебето да се роди помало. Јас така ја разбрав, дали некој се соочил со ваков резултат?
Здраво, мамички денес правев приска и ме извадија од памет, а на ехо ми кажаа дека се е во ред што ке кажете на мојот резултат
Зошто те извадија од памет? Си пишува low risk во резултатот. Инаку, приската е само статистички податок и воопшто не е меродавен. Дијагностички резултат ќе добиеш само ако направиш пренатален тест.
Да но од таму ми се јавија да одам на консултација со лекарот и дека ми се покачени вредносите искрено никако неможам да го разберам резултатот и сум на мислење да правам Niffty од оваа се извадив од памет цел ден сум во мисли и плачење
Немој да се тревожиш, приската е само статистика, ништо не значи, многу доктори и не препорачуваат да се прави. Ако сакаш да си мирна и сигурна, направи си Нифти или било кој друг пренатален и немој да се тревожиш за ова
Јас немав никаква намерна да правам Нифти и лекарите сите ми велеа дека нема потреба. Бев на иста возраст и гестациска недела како кога си го правела ти. Но, имав една колешка исто толку бремена паничарка невидена што запна да го прави. Толку ме вознемири што после една недела решив и јас да направам. Мислам дека така си го купив мирот . Сакам да кажам, збори со докторот/докторите, но, ако толку многу ти влијае психички, подобро направи го. Иако сигурно нема потреба, но личниот мир ниту еден совет не може да го создаде.
Резултатот ти е low risk, значи во ред е. Само треба да имаш предвид дека Приската е само статистика и ништо не значи, многу доктори веќе не ја ни препорачуваат да се прави.
Како се резултатите? После многу читање многу ме копка, да напоменам Димчев кажа на 3 скрининзи дека не гледа никаква ризична индикација
Незнам зашто уште се прават вакви математички пресметки???? Мене со порвото дете ми покажа висок ризик, па стресови па трчај по дополнителни скрининзи итн итн ...на крај родив здраво право момче без никаков синдром па ттебаше да отидам и да им ја треснам оваа Приска ова се живи глупости ич не треба ни да се прават туку треба нашето здравство да си воведат неинвазивни пренатални тестови на товар на фонд за секој да може да си дозволи да си направи таков тест па секој да си биде сигурен дали носи здрав плод во себе или со некаква аномалија
Чекај ти нели си веќе 20 и некоја недела ако не и повеќе?Ова гледам ти е од 12+ ме збуни.Зошто си ја мачиш психата беспотребно,веќе си прошла 2/3 од бременоста? Башка и ти рекле дека не гледаат никакви индикации?
Извини несакам да звучам безобразно ама некојпат претеруваме.Јас сум со историја на хромозомска аномалија и имам детенце со посебни потреби па не се малтертирам повеќе психички.Направив нифти ок, пројдов скриниг прв кај Димчев ок и сега терам тоа е,не се навраќам повеќе се радувам на бременоста,уште неможам да сфатам,да се изнарадувам дека е реално дека сум бремена.Не се оптеретувај,имаш уредна бременост се уредно уживај си.Не се стресирај себе и бебето,си осеќа и тоа се.Уживај си,гали меше и опушти се,немаш зошто да се оптеретуваш ти кажале и на доктор и не читај секакви глупости психата е страшна работа колку повеќе знаеме толку полошо во некои случаеви.
Приска имаш и на државно на ГАК со упат од матичен и е бесплатно,се завршува брзо работа.А за приватно незнам