3900 bese skrining do pred nekoj mesec sega e 4050 a obicno eho bese 2050. Znaci ne naplaka Dimcev tuku Sistina. Za kaj site doktori e isto. I nema popusti, tamu odev cela bremenost. Osven sto vo 9ti mesec site pregledi se besplatni drugo se e regularno. Inaku, prisca ne pravev i ne preporacuvam da se pravi. A i vo sistina ne go preporacuvaat Cesto dava lazno pocitivni rezultati pa vo cudo se roditelite
Neznam kako e sega jas odev 2014 godina pred 3 godini tocno,znam sigurno ne plativ poskapo od 3200 moze ima nekakva vrska deka bev preku Dr.Palcevski pratena kaj nego,dr Palcevski i bese ginekolog i prijatel na svekrva mi so godini rabotese vo drzavna,pred nekolku godini go zemaa vo sistina,moze nema vrska i toa,jas mislam deka toj period pocnaa da gi nakacuvaat cenite inaku 2000 den plativ prviot pat koga bev,jas mislev deka za site se tie ceni cudno mi e malku ova sto go kazuvate,jas ne gi ni zalev parite zosto vo drzavna me izvadija od pamet bev kaj Goran Kocovski se somnevaa kao na daunov sindrom,itno mi bese potrebno i vtoro mislenje,koleska mi go preporaca Dimcev,bidejki jas kaj Palcevski odev vo sistina za Dimcev ne znaev Palcevski mi kaza deka e najdobar za anomalii prvo nego go kontaktirav za mojot problem, sekako kolku i da bese ke si platev ama sigurna sum deka ne plakav tolku milion posto
Здраво. Нова сум на форумов и сум бремена 16 недела. Неодамна во 12 недела го направив НИФТИ тестот кој се прави во рана бременост за утврдување на генетски аномалии (Даунов синдром...и др) и така ја одбегнав амниоцентезата. Презадоволна сум. Моето прашање е дали некој има искуство со НИФТИ тестот?
А кои точно аномалии ги испитува тој тест? Нифти испитува 18 аномалии и плус полот. Дали си задоволна?
@Jasmina_Jass во повеќе теми ти е поставено прашањево. Нешто конкретно те интересира или сакаш да си кажеш за себе нешто.
zdr sakam da prasam vo koja nedela od bremenosta se prave priska li kako se vika toj test za daunov sindrom prasuvam za sestra mi ne za mene
Здраво дали некоја има правено приска на државно во Битола? Колку се точни резутатите или и тој да го направам во Плодност
Искрено повеќето гинеколози не го сметаат приска тестот за значаен затоа што е чиста статистика. Јас го направив ради реда. Ако мене ме прашуваш оди си на државно не си ги давај парите.
Јас Точни беа резултатите и исти со оние кој после 2-3 дена ги направив на ГАК во Скопје. Едит: Во Скопје на ГАК и во Битола во државната платив 0 денари, а во Плодност е 5000 мислам
Во Плодност јас ко бев трудна беше 7000 заедно со скринингот (3000 скриниг, 4000 тестот). Сега може поскапеле. Мене матичниот ме советуваше да не го правам таму баш од таа причина што е математичка калкулација на ризик фактори, и не е многу точен и сигурен.
Јас си фрлив во Плодност 7500 - 3000 скрининг и 4500 приска. Според мене непотребно. Побитно е прегледот од докторот и мерките, а ова со крвта според мене чиста глупост, само статистика. Јас бев во Плодност заради на болница шо ме влечкаја со сати чекав и не дочекав доктор да ме прегледа. И си се зафркнав.
Сега се замислив нешто, само ми текнуваат работи смешки сум. Абе приска 2 се прави? Дека првата после скрининг, а сега коа мирече док. Рече 22 скрининг ние се гледаме 26 недела...и толку