Зошто и тие во лабалаторија да земаат пари да работат нешто студенти има треба да учат. Не се оптеретувај со нешто што не е 100% валидно. Ти можеш и да кажеш дека не сакаш приска и готово само скрининг.
Здраво, докторката ми кажа дека во 12. недела треба да направиме скрининг и приска. Ми рече дека попусто ќе ми дава упат за ГАК (каде што е бесплатно) затоа што закажувале само ако имаш пријатели и ми предложи таа да го направи ехото, а приска на приватно (4000 денари). Дали има шанси да закажам на ГАК без врски и што треба да направам? Дали сите плаќате по толку пари приватно?
Скрининг матичен и ГАК строго не. Прочитај погоре за приската што имам пишано. Дај си 4000 денари за скрининг во приватна со соодветна апаратура и со луѓе што се во нивни домен. Приватните доктори никогаш не нагласуваат за приска може за пренатален ќе кажат ама приска не од проста причина што тоа е математичка пресметка. Тебе ти е битно на скрининг асално да ти измери нухален набпр и носна коска да види па може и пол ќе ти кажат
Здраво, ти благодарам за одговорот. Може да ми кажеш зошто не кај матичен и не на ГАК? Инаку, денес се јавив на ГАК и ми кажаа дека нема врска тоа дека немале термини, и дека мој избор е дали ехото ќе го направам кај матичната или кај нив, ама дека е глупост да давам 4000 денари за ПРИСКА на приватно, кога кај нив е бесплатно и без закажување.
Зошто матичните не се способни скрининг да направат они се за водење нормална бременост и ако увидат некој проблем те праќа на специјалист, додека по приватните се специјалисти дури и таму само 2-3ца прават скрининг од болница. На ГАК јас бев кај една по возрасна докторка птимарис специјалист што е на повисоко ниво да кажам и врска си немаше од животот нухален набор кога ми мереше го утна за цел сантим (иако јас бев за продолжување на клексани само да земам извештај она рече да ми направи скрининг. Со тие мерки и приска направи што е по дифолт утната и приската зошто се неточни мерките) Да не должам голем процент од нас тука идеме на приватно за скрининзи зошто се по обучени и повеќе знаење имаат.
Вчера правев приска на клиника, па ако се разбира некоја мајка ако може да ми каже реџултативе дали се добри?
Здраво по барање на матичната, по скринингот правев приска. Матичната ме извади од памет кај оној дел што пишува free beta HCG level is high. Исто на ехото види циста на мозокот.. Дали имал некој слично искуство да сподели, матичната ми предложи нифти, па не знам што да правам, ми кажа дека амниоцентеза е ризична..
Za br free bhcg i mene mi bese visoka ama poniska od tebe. Prenatalen ne pravev mi bea skapi pa pojdov sistina remedika na konsultacii duri maticnata mi zakaza amniocenteza sto ne mislam da pravam bidejki sovet od doktorite nema potreba cim merkite se vo red na bebeto. E sea radi cistata ne znam, konsultiraj se so dr lekari. Po moznost privatno.
Знае да се појави циста на главата но таа претежно е водена што се повлекува понатака. Совет мој е да одиш во систина, ремедика кај нормален доктор и да ти кажат што да правиш. Ниеден од тестовите не ти е 100% сигурен плус може со прво вадење на крв да нема доволно изолирана днк да немаат доволно матерјал па повторно да те боцкаат. Докторите во приватниве ќе ти кажат што да правиш и дали воопшто има циста пред се.
На 18ти август правев скрининг кај Палчевски ми кажа дека се е во ред и со мозокот и со сите органи супер се развива. Закажав повторно преглед сега кај Димчев. Фала ти на советот.
Кај мене на вториот скриниг исто видоа циста на мозокот меѓутоа ми рекоа дека ке се тргне , после неколку недели кога бев на редивна контрола веќе немаше ништо. Јас го имав истиов резултат од приска , ми рекоа нивно било да кажат дека има пренатални тестови ако сакап да си направиш . Јас го направив зошто исто ме извадија од памет и све беше во ред.
Да изначитав по форумот и фб групи, сите кажуваат дека приска ти е статистика и затоа во приватните клиники не ја препорачуваат. Мило ми е што се е во ред