Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

PRISSCA тест

Дискусија во 'Бременост' започната од Gea, 19 март 2013.

1. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    1.608
    12 mozi sekako denovi plus. Inace ne urina, samo krv se zema za priska.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    947
    Допаѓања:
    953
    После приска што испитувања се прават и во која недела?

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Зошто и тие во лабалаторија да земаат пари да работат нешто студенти има треба да учат. Не се оптеретувај со нешто што не е 100% валидно. Ти можеш и да кажеш дека не сакаш приска и готово само скрининг. :)

4. Marija19971997

Marija19971997 Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Дефинитивно прават пари на нас и се учат.... Фала ти на поддршката. Гушки до тебе

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    166
    Здраво, докторката ми кажа дека во 12. недела треба да направиме скрининг и приска. Ми рече дека попусто ќе ми дава упат за ГАК (каде што е бесплатно) затоа што закажувале само ако имаш пријатели и ми предложи таа да го направи ехото, а приска на приватно (4000 денари). Дали има шанси да закажам на ГАК без врски и што треба да направам? Дали сите плаќате по толку пари приватно?

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Скрининг матичен и ГАК строго не. Прочитај погоре за приската што имам пишано. Дај си 4000 денари за скрининг во приватна со соодветна апаратура и со луѓе што се во нивни домен. Приватните доктори никогаш не нагласуваат за приска може за пренатален ќе кажат ама приска не од проста причина што тоа е математичка пресметка. Тебе ти е битно на скрининг асално да ти измери нухален набпр и носна коска да види па може и пол ќе ти кажат :)

7. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    166
    Здраво, ти благодарам за одговорот. Може да ми кажеш зошто не кај матичен и не на ГАК? Инаку, денес се јавив на ГАК и ми кажаа дека нема врска тоа дека немале термини, и дека мој избор е дали ехото ќе го направам кај матичната или кај нив, ама дека е глупост да давам 4000 денари за ПРИСКА на приватно, кога кај нив е бесплатно и без закажување.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Зошто матичните не се способни скрининг да направат они се за водење нормална бременост и ако увидат некој проблем те праќа на специјалист, додека по приватните се специјалисти дури и таму само 2-3ца прават скрининг од болница. На ГАК јас бев кај една по возрасна докторка птимарис специјалист што е на повисоко ниво да кажам и врска си немаше од животот нухален набор кога ми мереше го утна за цел сантим (иако јас бев за продолжување на клексани само да земам извештај она рече да ми направи скрининг. Со тие мерки и приска направи што е по дифолт утната и приската зошто се неточни мерките) Да не должам голем процент од нас тука идеме на приватно за скрининзи зошто се по обучени и повеќе знаење имаат.

9. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    166
    Благодарам многу за вниманието и деталните одговори!

10. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    1.137
    IMG_8341.jpeg Вчера правев приска на клиника, па ако се разбира некоја мајка ако може да ми каже реџултативе дали се добри?

11. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    793
    Pisuva deka e nizok rizikot

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    1.137
    Фала:hug:

13. KejtV

KejtV Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2015
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.011
    Здраво по барање на матичната, по скринингот правев приска. Матичната ме извади од памет кај оној дел што пишува free beta HCG level is high. Исто на ехото види циста на мозокот.. Дали имал некој слично искуство да сподели, матичната ми предложи нифти, па не знам што да правам, ми кажа дека амниоцентеза е ризична..

Прикачени фајлови:

14. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    1.608
    Za br free bhcg i mene mi bese visoka ama poniska od tebe. Prenatalen ne pravev mi bea skapi pa pojdov sistina remedika na konsultacii duri maticnata mi zakaza amniocenteza sto ne mislam da pravam bidejki sovet od doktorite nema potreba cim merkite se vo red na bebeto. E sea radi cistata ne znam, konsultiraj se so dr lekari. Po moznost privatno.

На KejtV му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Знае да се појави циста на главата но таа претежно е водена што се повлекува понатака. Совет мој е да одиш во систина, ремедика кај нормален доктор и да ти кажат што да правиш. Ниеден од тестовите не ти е 100% сигурен плус може со прво вадење на крв да нема доволно изолирана днк да немаат доволно матерјал па повторно да те боцкаат. Докторите во приватниве ќе ти кажат што да правиш и дали воопшто има циста пред се.

16. KejtV

KejtV Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2015
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.011
    На 18ти август правев скрининг кај Палчевски ми кажа дека се е во ред и со мозокот и со сите органи супер се развива. Закажав повторно преглед сега кај Димчев. Фала ти на советот.

17. KejtV

KejtV Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2015
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.011
    Фала ти

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Баш ми е мило што се е океј. Дај боже да си бидеш без проблеми до крај :hug:

19. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Кај мене на вториот скриниг исто видоа циста на мозокот меѓутоа ми рекоа дека ке се тргне , после неколку недели кога бев на редивна контрола веќе немаше ништо.
    Јас го имав истиов резултат од приска , ми рекоа нивно било да кажат дека има пренатални тестови ако сакап да си направиш . Јас го направив зошто исто ме извадија од памет и све беше во ред.

20. KejtV

KejtV Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2015
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.011
    Да изначитав по форумот и фб групи, сите кажуваат дека приска ти е статистика и затоа во приватните клиники не ја препорачуваат. Мило ми е што се е во ред :hug:

На Maja1986. му/ѝ се допаѓа ова.