Здраво на сите, правев скриниг во Органџиски. Докторот ми направи само ехо сите параметри беа во ред. NT беше 0.6mm. Не ми земаа крв за испитување. Ми направи само ехо. Дали има потреба од приска? Ми препорача да сум правела пренатален тест за поголема сигурност. Кај нив чинеше 1700€. Имам 29 години и прв бременост.
Кој е тој тест од 1700 евра? Јас немам сретнато толку скап Околку 600-800 евра се движат мислам сите. Ако си во можност направи си. Не мора од кај нив. Приската е статистика само
Да пренаталниот е посигурен. Во Гинекалис прашај колку е пренатален,не верувам за една година да е порасната цената за 1000 евра. Јас лани во септември платив 38.000 ден.
Кажуваш дека NT 0.6мм. Во ред е тоа зошто таков тест не ми е јасно? Побарај второ мислење. Матичната што вели? Едит: кај мене беше сето во ред и го правев основниот нифти про мислам дека беше. Значи најевтиниот, бидејќи сето беше во ред ама наместо приска тоа го направив
Оваа брошура е од Bio Save, тие го прават Qualified тестот. Ако се јавиш таму, самиот персонал и докторот ќе ти кажат дека нема потреба да го правиш најскапиот тест и ќе ти предложат поефтина варијанта, бидејќи дел од синдромите што ги испитува тој тест се толку тешки што плодот не ни издржува повеќе од 10-12та недела. Не знам која недела си, ама на прв скрининг веќе можат да се детектираат дел од аномалиите што се вклучени во поскапите варијанти од тестот. Не тврдам ама вакво нешто ме наведува да помислам дека таму кајшто ти го предложиле имаат процент од парите за тестот. Распрашај се убаво, разгледај ја темата за пренатални тестови, имаш цела тема со дискусии за ова, па после ќе си донесеш одлука.
13 недела сум, фала ви на сите за одговорите. Секаде каде што читав и во консултација со мојата матична, NT 0.6mm нема потреба од пренатален тест. Каде би ми предложиле да одам за втор сркининг?
Некој ода Скопје. Плодност имаш напреден апарат види на страната ако сакаш може и таму. Јас таму правев