Не откривај ја душата пред сите Кај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи. - Што да правам? – низ солзи прашала таа. Секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, никого не повредувам, помагам со што можам. И покрај тоа што со сите сум добра, често наместо благодарност и почит, добивам навреди и иронични насмевки. Дури некои се однесуваат отворено непријателски со мене. За ништо не сум виновна и се е толку неправедно и навредливо! Посоветувајте ме што да направам! Мудрецот ја погледнал со насмевка и рекол: - Соблечи се гола и прошетај така низ градот! - Полудевте ли?! - Ете гледаш!- се насмевнал повторно мудрецот. Да го покажеш голото тело пред луѓето се срамиш. Зошто тогаш одиш по светот со гола душа? Таа е отворена како оваа врата. Секој што ќе посака влегува во твојот живот и ако ги гледа твоите добри страни како одраз на сопствените пороци, тој се труди да те навреди, оклевети, понижи. Не секој има храброст да признае дека некој е подобар од него. - Погледни ги овие прекрасни цветови! Многу години се грижам за нив и ги поливам, но ни еднаш не сум видел како распукуваат пупките, макар што после тоа се насладувам на убавината и мирисот на секое од нив. Биди како цвет, откриј го срцето пред луѓето бавно и неприметно. Види кој е достоен да биде твој пријател и да твори добро, како се полива цвеќе со вода и кој крши ливчиња и го газе цвеќето со нозе. „Не фрлај бисери на свињите!“
Не оди по веќе истапкан пат каде и да води. Место тоа, оди таму каде што нема пат и остави трага. _______________________________________ Ако некогаш мислите дека вашите проблеми се големи колку бродови, не заборавајте дека вашите благослови се широки колку океан.
никогаш неслушајте како е да се сака,дозволете си сами да допре љубовта до вас,само никогаш не заборавајте го ехото на вашата душа дозволете му да ве води,само така ке успеете во овој свет
Семејството се анелите кои што ти помогнуваат да се исправиш во моментот кога ти е нај тешко. Денеска медицината може да направи се, само човек не.
Во животот има луѓе кои со брзи и крпни чекори одат напред, ама одненадеж ќе застанат. Затоа не е важно ако одиш напред со ситни чекори, се додека одиш, а не застануваш ќе стигнеш до врвот
Паметен е тој што верува само во половина од она што ќе го чуе, Генијален - тој што знае во која половина... Ништо не е така како што изгледа дека е...
-Бесмислено е да ги мразиш сите ружи бидејќи те изгребал еден трн. -Бесмислено е да се откажеш од твоите соништа бидејќи еден не ти се остварил. -Бесмислено е да се откажеш од својот напор бидејќи еден ти бил залуден. -Бесмислено е да ги обвиниш сите пријатели бидејќи еден од нив те изневерил. -Бесмислено е да не веруваш во љубовта бидејќи еднаш си бил изневерен или не ти било возвратено. -Бесмислено е да ја отфрлиш секоја можност да бидеш среќен бидејќи не си успеал при првиот обид.
Љубовта веќе не е во мода. Ја убија поетите- тие пишуваа за неа толку много што веќе никој не им верува. Вистинската љубов страда и молчи. - Оскар Вајлд
Јас не им простувам на луѓето бидејќи сум слаба, туку бидејќи сум доволна силна да разберам дека луѓето прават грешки. _________________________ Една вечер таткото го слушнал синот како се моли:„Господе ,помогни да пораснам и бидам човек каков што е татко ми.“ , потоа таткото во својата соба се помолил: “Господе, направи ме човек и татко каков што синот сака да бидам.“ _________________________ Секогаш кажувајте ја вистината. Користете убави зборови. Одржувајте ги вашите ветувања. Бидете позитивни и насмеани. Сакајте се еден со друг. Простувањето е задолжително. Кажувајте "Те молам" и "Благодарам" Молете се! Насмевнете се!
Џон Весли - Прави онолку добро колку што можеш, со сите средства со кои што можеш, на сите начини на кои што можеш, на сите места на кои што можеш, во секое време кога можеш, на сите луѓе на кои можеш, до кога можеш.
Силните личности патат во тишина...имаат рана на срцето, но и насмевка на лицето....... Кога некој ќе ти фрли камен – врати му со цвеќе, но не ја заборавај саксијата.
Колку подолго треба да чекате нешто, толку повеќе ќе го цените кога ќе пристигне, Колку повеќе треба да се борите за нешто, толку подрагоцено ќе ви стане кога ќе го постигнете. Колку повеќе болка чувствувате на вашето патување, толку е послатко стигањето до вашата цел. Сите добри нешта се вредни за чекање и вредни да се бориш за нив !!!
Сите ние сме овде поради некоја убава причина, затоа...престанете да бидете затвореник на вашето минато и бидете архитект на вашата иднина. _________________________________ Пријател е оној кој го разбира твоето минато, верува во твојата иднина и те прифаќа денес каков што си.
Универзумот е само енергија, кондензирана во бавна вибрација, сите ние сме една свест која субјективно ја доживуваме. Не постои такво нешто како смрт, животот е само сон, а ние сме имагинација на самите себе. -Бил Хикс