Ќе најдеме колку е неопходна водата, дури кога ќе се испразни изворот. Убаво е човек сам да вкуси се што треба да знае.
Не е важно кој е ДО тебе секој ден, туку кој е СО тебе во најтешките моменти. Подобро со искреност да изгубиш сто пријатели, отколку со лицемерие да добиеш десет пријатели.
Животот е ПОКЕР: Кога вложуваш се - Губиш, кога ризикуваш и блефираш - Добиваш, Кога ќе се откажиш од играта - тогаш паѓаат најубавите карти.... И повторно се коцкаш!
I have been and still am a seeker, but I have ceased to question stars and books; I have begun to listen to the teaching my blood whispers to me. — Hermann Hesse You can’t turn love on and off like a light switch, no matter how hard you try. All you can do is wall it off, one brick at a time, until you’ve created an impenetrable fortress around your emotions. And once that fortress is built, you camouflage it so well that even you can’t see it anymore. — Katherine Allred, The Sweet Gum Tree You are the finest, loveliest, tenderest, and most beautiful person I have ever known- and even that is an understatement. — Scott to Zelda, 1939 (го обожавам Фицџералд, има најубави новели. Колку многу ја сакал Зелда. )
"Oduvek sam se čudio zašto baš Švajcarci prave najbolje satove. Sada mi je ta stvar mnogo jasnija. Njima je teže nego drugima u Evropi da izdrže predugo tupo vreme mira i blagostanja. Kad čovek živi uzbudljivo i u stalnoj neizvesnosti, ne stiže ni da pogleda koliko je sati! Šta će ti sat? Zaustavljaj ljude na ulici i pitaj ih koliko je sati! Ne gledaj na naše ulične časovnike: oni uglavnom, ne rade. Baš nas briga za vreme!" Momo Kapor - "Skitam i pričam"
Благо на тебе ако разумот во срце ти престојува. Шилер Ништо така не замара како недуховитиот ум. Тургењев
Човек има два пата, едниот за да живее вториот за да сонува. Тука сме за да ги проживееме двата во едно.
Безсмислено е... Да ги мразиш сите ружи бидејќи те изгребал еден трн. Да се откажеш од твоите соништа бидејќи еден не ти се остварил. Да ги обвиниш сите пријатели бидејќи еден те изневерил. Да не веруваш во љубовта бидејќи еднаш си бил изневерен или не ти било возвратено. ЗАПОМНИ дека секогаш: Mоже да се појави нова прилика Нов пријател Нова љубов.
~ Најубава жена им се допаѓа на очите, а добрата на срцето. Eдна е прекрасен предмет, а другата богатство!
Многу пати им ги заборавам имињата на некои луѓе, но никогаш не заборавам кој бил човек, а кој идиот!