Да, ама (секогаш има едно ама )...Кога сиромаштијаа чука на врата, љубовта бега од прозорец ...Непосакувано, ама реално
Од тагата не можеш да избегаш....ама страдањето е веќе твој избор. Има луѓе кои и кога ќе се фатат за главата остануваат со празни раце.
Скапоцениот камен не може да се исполира без триење, човекот не може да стане совршен без проблемите – кинеска изрека.
“There are certain people who come into your life, and leave a mark… Their place in your heart is tender; a bruise of longing, a pulse of unfinished business. Just hearing their names pushes and pulls at you in a hundred ways, and when you try to define those hundred ways, describe them even to yourself, words are useless.”
Најлошата грешка на душата е непрепознавањето на она што навистина е, и може да се надмине единствено преку себеспознание.
-Бесмислено е човек да се откажи од сонување,поради еден кошмар -Неуспехот е само прилика да пробате повторно, ама овој пат помудро. -Животот не се состои од големи настани, туку од мали моменти. -Не гради среќа врз туѓа несреќа!
The Conductor: The thing about trains... it doesn't matter where they're going. What matters is deciding to get on. The polar express (2004)
Неколку мисли од Џорџ Бернард Шо: „Не престануваме да играме бидејќи сме остареле, туку остаруваме бидејќи престануваме да играме.“ „Луѓето кои велат дека нешто не може да се направи, не треба да ги прекинуваат оние кои веќе го прават тоа.“ „Лоши луѓе се оние кои не знаат за љубов, и затоа не знаат ни за срам. Тие имаат снага да побараат љубов, бидејќи не им треба, и имаат храброст да ја нудат, бидејќи немаат што да дадат.“ „Животот потрошен на правење грешки е пострашен, но и покорисен од животот потрошен на неправење ништо.“
Љубовта, иако е невидлива, немарлива, а честопати и недостижна, е сепак најголемата сила што ја познава човекот.
The only difference between saints and sinners is that every saint has a past and every sinner has a future. -Oscar Wilde
Не е потребно да се враќаш на минатото,да мислиш на иднината,доживувај ја иднината во сегашноста сега и тука и секој момент нека ти биде посебен.
Зошто го сакаш кога тој друга сака? -Зошто дишеш кога знаеш дека ќе умреш? Никогаш не ја губи надежта
Им благодарам на оние кои ми се смееја, -без нив немаше да плачам. Им благодарам на оние кои не ме сакаа, -без нив немаше да ја знам вистинската љубов. Им благодарам на оние кои мислеа дека нема да успеам, -без нив немаше да пробам!
Ниеден човек не е остров сосема сам за себе.Секој човек е дел од континентот, дел од Европа.Ако морето однесе грутка земја, Европа е полесна како да однела некој рид, посед на пријателите или твој сопствен.Смртта на секој човек ме намалува мене, бидејќи јас сум опфатена од општеството.Затоа не прашувај за кого бијат камбаните, тие бијат за мене.