“I am afraid of getting older... I am afraid of getting married. Spare me from cooking three meals a day—spare me from the relentless cage of routine and rote. I want to be free…. I want, I want to think, to be omniscient…. I think I would like to call myself The girl who wanted to be God.” “I can never read all the books I want; I can never be all the people I want and live all the lives I want. I can never train myself in all the skills I want. And why do I want? I want to live and feel all the shades, tones and variations of mental and physical experience possible in life. And I am horribly limited.” ― Sylvia Plath
Каењата ја имаат носталгијата на зајдисонцето:завршува денот,и она што не си го направил,веќе не можеш да го направиш...и она што што го направи,не можеш да го измениш.
Една одлука влијае на целиот живот! Понекогaш изгледа страшно, изгледа тешко, неостварливо. Сомнежите не јадат од внатре. Двоумењето ни rи затвара очите и не прави слепи и затворени. А ние им угoдуваме на светот, а не на нас самите. Сепак послушај го твоето срце, љубовта rи наоѓа своите патишта!
Драга, како сум поубав? Со кафенава или белава кошула? Аххх,драги....за да бидеш поубав прво треба да си убав!
ПАУЛО КОЕЉО: ОНА ШТО ГО НАУЧИВ ОД ЖИВОТОТ Е... Без разлика на тоа колку е добра личноста, понекогаш може да те повреди и поради тоа ние мора да простуваме. Потребни се години за да се изгради доверба, а само неколку секунди за да се уништи... Нема потреба да ги промениме нашите пријатели доколку разбереме дека нашите пријатели се менуваат. Околностите и средината влијаат врз нашите животи, но ние сме оние кои се одговорни за самите себеси. Мораш да ги контролираш постапките или тие ќе те контролираат тебе... Трпеливоста бара пракса... постојат луѓе кои нè сакаат, но едноставно не знаат тоа да го покажат. Понекогаш личноста која ќе те повреди и ќе го предизвика твојот пад, е истата која ќе ти помогне да станеш... Никогаш не му вели на дете дека соништата се лажни - ќе биде огромна трагедија доколку тоа го знаат... Не е секогаш доволно да ти прости некого, во повеќето случаи прво мораш да си простиш себеси. Без разлика на колку парчиња е скршено твоето срце, светот не престанува да го состави... Можеби Бог сака да ги сретнеме сите погрешни луѓе пред да го сретнеме вистинскиот, за кога ќе го сретнеме, да бидеме благодарни на подарокот... Кога вратата на среќата се затвора, друга се отвора... Но често гледаме многу долго во затворената врата, и ја пропуштаме онаа којашто се отворила за нас. Најдобриот пријател е оној со кој можеш да седиш и одиш без ништо да кажеш, а чувствуваш дека си го имал најубавиот разговор. Вистина е дека често не знаеме што имаме сè додека не го најдеме, и не знаеме што сме пропуштиле додека не пристигне. Потребна е една минута да навредиш некого, еден час да ти се допадне некого, еден ден за да засакаш некого, но потребен е цел живот за да заборавиш некого. Најсреќните луѓе не се секогаш најдобри во сè, туку тие го извлекуваат најдоброто од сè што ќе застане на нивниот пат.
Без разлика колку е ценет човекот во едно општество, секогаш за истиот постои место за двоумење дали длабоко во него се крие некој педофил, силеџија или психопат.
Ја сакаш ли? - го прашаа .. "Незнам, тешко е неа да ја сакаш.." - одговори. Застана, па потоа продолжи. "Уште потешко е да не ја сакаш, а најтешко е да најдеш некоја како неа .. која сака !
Народни мудрости за жените Маж без жена не може. Факт. Реалност. Колку и да се жалат, на крајот од денот сите си легнуваат до жената. Но, секогаш може да се насмееме на сметка на едните или на другите. Овој пат, народни поговорки за жените. - Полесно ќе стопите железо отколку што ќе ја совладате тврдоглавоста на жената. - Жената е како сенка – ако трчаш по неа ќе се помести, ако трчаш пред неа – ќе трча по тебе. - Со лоша жена мажите стареат побрзо. - Без жена нема ни среќа ни несреќа. - Маж без жена – коњ без седло. - Ако одгледуваш маж, го одгледуваш само него. Ако одгледуваш жена, одгледуваш цело семејство. - Мажот е главата, а жената е срцето на куќата. - Нека ве чува Бог од лоши жени, а од добрите чувајте се сами.